Komunikacija živih organizama

Najrasprostranjeniji jezik na svijetu

Mačka, miris, cvijet; izvor: https://pixabay.com/en/cat-mackerel-nature-pet-1187281/

Kada bismo vas upitali koji je najrasprostranjeniji jezik na svijetu, možda biste odgovorili engleski, kineski ili ruski. Neki bi bolje razmislili pa bi rekli da je ipak riječ o neverbalnoj komunikaciji. Međutim, kada razmislimo o komunikaciji svih živih organizama na Zemlji, upravo je miris najčešći jezik u upotrebi.

Mi ljudi najčešće komuniciramo govorom i to je onaj dio međusobne interakcije kojega smo uvijek svjesni. Dobro, možda ne baš uvijek, već onda kada nismo zaokupljeni ničim drugim. U životinjskom, biljnom, pa i u svijetu mikroba, jedan je od važnijih oblika komunikacije miris, upravo zbog toga što većina ipak nema dar govora.

Terpeni su skupina spojeva koji čine razne mirise, a živi ih organizmi izlučuju kako bi uspostavili neki oblik komunikacije. Ponekad je to monolog, primjerice kada biljka svojim mirisima privlači oprašivače, a u nekim je slučajevima riječ i o dijalogu. Molekule su to slične strukture koje menti daju specifičan miris, a time i okus. Sljedeći put kada budete pili čaj od mente, razmislite o tome što vam biljka želi reći.

Terpeni su lako hlapljive molekule, što znači da jednom stvorene brzo mogu otputovati do organizma kojemu su namijenjene. Služe za komunikaciju između pripadnika iste vrste, primjerice kao feromoni za privlačenje partnera u vrijeme parenja, ali i između više različitih vrsta. Vrlo univerzalan jezik, zar ne?

Osim mirisa, oni su također i hormoni, vitamini te molekule imunološkog sustava. Znanstvenici se nadaju da će daljnjim istraživanjem tih spojeva omogućiti zamjenu pesticida s nekima od njih, a koji će na korov i štetočine djelovati odbojno. Za detaljniji opis strukture terpena i njihove rasprostranjenosti u prirodi, pogledajte video SciShow-a.

Komentari na članak

Vezani članci

Dani komunikacija 2017 predstavljanje

Dani komunikacija

Suosnivač portala The Pirate Bay stiže u Hrvatsku

Na Danima komunikacija posjetitelje očekuju i brojni sadržaji s festivala u Cannesu, kao što su predavači te video sekcije nagrađivanih svjetskih projekata i najboljih predavanja, a na festival dolazi i direktor nagrada festivala Simon Cook.

Maraton karijera 2019, ljudi, Hrvatski studiji

Treća postaja Maratona karijera

Pružen uvid u stanje na tržištu rada u području odnosa s javnošću

Maraton karijera se 20. ožujka zaustavio na Hrvatskim studijima gdje su dvije gošće, PR stručnjakinje, održale poučna i zanimljiva predavanja o komunikaciji kao pozivu i influencer marketingu pred punom dvoranom.

Stephen Hawking

Na današnji dan

VIDEO: Rođendan Stephena Hawkinga, profesora s Cambridgea koji je znanost učinio dostupnom

Na današnji dan 1942. godine rođen je britanski znanstvenik i profesor čija je „misija” učiniti znanost dostupnom svima, a na kojeg nas asociraju kolica i računalo uz koje govori. Autor je „biografije vremena", a posebno je poznat po svojim teorijama kozmologije.

Panorama

INPRA 2016

Međunarodni znanstveni skup o kompleksnosti komunikacije u Splitu

U Splitu će se od 10. do 12. lipnja održati Sedmi međunarodni znanstveni skup „Interkulturalna pragmatika i komunikacija – INPRA 2016". Na skupu će sudjelovati oko 200 izlagača s prestižnih sveučilišta iz više od 40 zemalja.

Books

Konferencija u Rijeci

Međunarodni znanstveni savjet o budućnosti znanosti i obrazovanja

Hrvatski znanstvenici koji trenutno rade na sveučilištima diljem svijeta razmijenit će mišljenja na prvoj konferenciji MZS-a kako bi iznjedrili što više kvalitetnih zaključaka i konkretnih smjernica za razvoj znanosti i visokog obrazovanja u zemlji.