Riječ koja je obilježila godinu na izmaku

Ksenofobija izabrana za riječ 2016. godine

Stranica riječnika

Urednici portala Dictionary izabrali su riječ ksenofobija za riječ 2016. godine na temelju podataka o internetskim pretraživanjima desetaka tisuća ljudi.

Prema izboru portala Dictionary, ksenofobija je riječ 2016. godine Ovaj je portal sakupio podatke o pretraživanjima desetaka tisuća ljudi i otkrio kako su internetske pretrage reflektirale ponavljajuću temu naslova udarnih vijesti koje su novine i informativni portali obrađivali, a to je strah od drugog. Upravo je zato riječ ksenofobija odabrana kao riječ godine

Prema ovom portalu, ova riječ ima dvije definicije. U prvoj ona označava strah od ili mržnju prema ljudima iz drugih zemalja, kultura, odnosno, strancima. Druga definicija kaže kako riječ ksenofobija označava strah ili netrpeljivost prema običajima, načinu odijevanja, govora i sličnog osoba kulturološki drugačijih od nas samih.

 – Tijekom 2016. godine naslovi koji su se ticali roda, seksualnosti i rase dominirali su vijestima. Mnoge najveće priče ove godine fokusirale su se na načine na koje su osobe odnosno pripadnici neke grupe percipirani, razumijevani, prihvaćeni ili odbačeni. – stoji u izjavi za medije kojom su urednici portala Dictionary najavili svoj izbor.

Ovo je druga velika kuća koja je objavila svoj izbor riječi godine, nakon što je u studenom Oxford objavio svoj izbor riječi post-truth, koja označava situaciju u kojoj su osjećaji i osobna uvjerenja važnija od objektivnih činjenica u oblikovanju javnog mišljenja, kao riječi 2016. godine. Do kraja godine očekuje se još izbor poznatog Merriam-Webstera te American Dialect Society, organizacije koja je i pokrenula ovu tradiciju prije više od četvrt stoljeća.

Komentari na članak

Vezani članci

Rješite se strahova pomoću nove tehnike!

Znanošću protiv fobija

Nova tehnika pomoću koje možemo pobijediti iracionalne strahove

Znanstvenici su otkrili tehniku koja nam može pomoći u svladavanju fobija i anksioznosti.

https://pixabay.com/en/hebei-university-of-science-and-technolo-1306651/

Doriana Tomac

Promjena faksa zbilja nije smak svijeta, a i nije tako velika stvar

Kada pričamo o ovoj temi, plivam u njoj dobro kao riba u moru. Promijenila sam faks dva puta i nijednom nisam požalila. Ova je kolumna za sve vas neodlučne koji su u zadnji tren na portalu postani student stisnuli izbor koji se nije pokazao kao baš tako dobra odluka.

Erasmus+ brojke

Iskustva i dojmovi

Erasmusovci kao vedri, čudnih navika, ali i nepoželjni cimeri

– S prvom sam imala sreće, došla mi je super cura iz Poljske. Drugi put baš i nisam jer je došla neka mutava Korejka s kojom se nisam slagala jer mi nikad nije htjela otvoreno reći što joj smeta kod mene pa smo se na kraju posvađale i razišle. – istaknula je studentica.

Paviljon na Šari II

SD „Ante Starčević”

Predsjednik Domskog odbora sa Šare: „Uprava poduzima nove mjere sigurnosti!”

– Trenutno se o sigurnosti stanara brine samo jedan zaštitar u smjeni, ali uprava će se pobrinuti za angažiranje još jednog. Također, namjerava se poboljšati rasvjeta u krugu doma. – rekao je Jurica Horvat.

Gužva za upise u više godine na FFZG-u

STUDY IN CROATIA

Strani studenti u Hrvatskoj

Study in Croatia svake godine privlači sve veći broj stranih studenata.