Riječ koja je obilježila godinu na izmaku

Ksenofobija izabrana za riječ 2016. godine

Stranica riječnika

Urednici portala Dictionary izabrali su riječ ksenofobija za riječ 2016. godine na temelju podataka o internetskim pretraživanjima desetaka tisuća ljudi.

Prema izboru portala Dictionary, ksenofobija je riječ 2016. godine Ovaj je portal sakupio podatke o pretraživanjima desetaka tisuća ljudi i otkrio kako su internetske pretrage reflektirale ponavljajuću temu naslova udarnih vijesti koje su novine i informativni portali obrađivali, a to je strah od drugog. Upravo je zato riječ ksenofobija odabrana kao riječ godine

Prema ovom portalu, ova riječ ima dvije definicije. U prvoj ona označava strah od ili mržnju prema ljudima iz drugih zemalja, kultura, odnosno, strancima. Druga definicija kaže kako riječ ksenofobija označava strah ili netrpeljivost prema običajima, načinu odijevanja, govora i sličnog osoba kulturološki drugačijih od nas samih.

 – Tijekom 2016. godine naslovi koji su se ticali roda, seksualnosti i rase dominirali su vijestima. Mnoge najveće priče ove godine fokusirale su se na načine na koje su osobe odnosno pripadnici neke grupe percipirani, razumijevani, prihvaćeni ili odbačeni. – stoji u izjavi za medije kojom su urednici portala Dictionary najavili svoj izbor.

Ovo je druga velika kuća koja je objavila svoj izbor riječi godine, nakon što je u studenom Oxford objavio svoj izbor riječi post-truth, koja označava situaciju u kojoj su osjećaji i osobna uvjerenja važnija od objektivnih činjenica u oblikovanju javnog mišljenja, kao riječi 2016. godine. Do kraja godine očekuje se još izbor poznatog Merriam-Webstera te American Dialect Society, organizacije koja je i pokrenula ovu tradiciju prije više od četvrt stoljeća.

Komentari na članak

Vezani članci

foto

Halloween na studentski način

FOTO: Zastrašujuće i zabavne proslave Noći vještica na američkim sveučilištima

Stigla je Noć vještica, jedna od najiščekivanijih noći u SAD-u. Saznajte kako se ovaj praznik slavi na studentski način uz naš popis najluđih tradicija poznatih američkih sveučilišta.

Napad panike, FOTO: Tumblr

Iva Mikić

Što ako napadi panike nikada ne prođu?

Kada god si pipate puls i izbrojite abnormalni broj, a znate da ste zdravi, radi se o napadu panike. Ako ste obišli sve moguće doktore, a nalazi su uredni, ako tlak mjerite nekoliko puta dnevno, a uvijek je u redu, znajte da su to napadi panike. Napad panike najodvratniji je osjećaj koji sam dosad doživjela – želiš pobjeći iz vlastite kože, a ne možeš.

mikrofon

Vježbom postanite odličan govornik

Ususret novom semestru: Riješite se straha od javnog nastupa!

Ramit Singh Sethi, autor bestsellera "I Will Teach You To Be Rich", ponudio je moguće rješenje kako savladati strah od javnog nastupa i govora.

Undress me video

Undress me

VIDEO: Nakon poljubaca, stranci se skidaju

Ovaj su put u fokusu stranci pred koje je stavljen zahtjev da se skinu do donjeg rublja i legnu u krevet.

Rješite se strahova pomoću nove tehnike!

Znanošću protiv fobija

Nova tehnika pomoću koje možemo pobijediti iracionalne strahove

Znanstvenici su otkrili tehniku koja nam može pomoći u svladavanju fobija i anksioznosti.