Riječ koja je obilježila godinu na izmaku

Ksenofobija izabrana za riječ 2016. godine

Stranica riječnika

Urednici portala Dictionary izabrali su riječ ksenofobija za riječ 2016. godine na temelju podataka o internetskim pretraživanjima desetaka tisuća ljudi.

Prema izboru portala Dictionary, ksenofobija je riječ 2016. godine Ovaj je portal sakupio podatke o pretraživanjima desetaka tisuća ljudi i otkrio kako su internetske pretrage reflektirale ponavljajuću temu naslova udarnih vijesti koje su novine i informativni portali obrađivali, a to je strah od drugog. Upravo je zato riječ ksenofobija odabrana kao riječ godine

Prema ovom portalu, ova riječ ima dvije definicije. U prvoj ona označava strah od ili mržnju prema ljudima iz drugih zemalja, kultura, odnosno, strancima. Druga definicija kaže kako riječ ksenofobija označava strah ili netrpeljivost prema običajima, načinu odijevanja, govora i sličnog osoba kulturološki drugačijih od nas samih.

 – Tijekom 2016. godine naslovi koji su se ticali roda, seksualnosti i rase dominirali su vijestima. Mnoge najveće priče ove godine fokusirale su se na načine na koje su osobe odnosno pripadnici neke grupe percipirani, razumijevani, prihvaćeni ili odbačeni. – stoji u izjavi za medije kojom su urednici portala Dictionary najavili svoj izbor.

Ovo je druga velika kuća koja je objavila svoj izbor riječi godine, nakon što je u studenom Oxford objavio svoj izbor riječi post-truth, koja označava situaciju u kojoj su osjećaji i osobna uvjerenja važnija od objektivnih činjenica u oblikovanju javnog mišljenja, kao riječi 2016. godine. Do kraja godine očekuje se još izbor poznatog Merriam-Webstera te American Dialect Society, organizacije koja je i pokrenula ovu tradiciju prije više od četvrt stoljeća.

Komentari na članak

Vezani članci

foto

Halloween na studentski način

FOTO: Zastrašujuće i zabavne proslave Noći vještica na američkim sveučilištima

Stigla je Noć vještica, jedna od najiščekivanijih noći u SAD-u. Saznajte kako se ovaj praznik slavi na studentski način uz naš popis najluđih tradicija poznatih američkih sveučilišta.

Mobitel

Mržnja stvara ljubav

Nova aplikacija spaja vas s osobama koje mrze isto što i vi

Nakon što izaberete osobe i stvari koje mrzite, algoritmi aplikacije utvrdit će koliko ste slični određenoj osobi i na taj vam način pronaći potencijalnog partnera ili partnericu.

Stari predsjednik i novo vodstvo

Sveučilište u Dubrovniku

Novi predsjednik Hrvatskog studentskog zbora je Dubrovčanin Dinko Franotović

Sjednica je održana u Rektoratu Sveučilišta u Zagrebu, a novo vodstvo izabrala je Skupština Hrvatskog studentskog zbora koju sačinjavaju studentski predstavnici sa svih sveučilišta u Hrvatskoj.

Pješčani sat, FOTO: Pexels

IVA MIKIĆ

Čuva li Bog samo pijance i budale?

Bio je umoran. Ni pijan, ni sklon brzoj vožnji. Samo umoran. Išao je s posla. S drugog posla taj dan.

Mentalni poremećaji

Britansko istraživanje pokazuje

Osam od deset studenata ima problema s mentalnim zdravljem

Trećina ispitanika patila je od suicidalnih misli, a većina njih pripada homoseksualnoj orijentaciji, čak 55%. Kao razlog navode da nisu nailazili na podršku svojih bližnjih, što je u njima izazivalo osjećaje straha i srama. Više od polovice ispitanika reklo je kako nisu pokušali potražiti pomoć.