Predvidljivo iracionalni

Kontroliramo li vlastite odluke?

https://pixabay.com/photos/strategy-chess-board-game-win-1080527/

Smatramo kako stojimo iza svake svoje odluke i uvjereni smo u pojedine stavove. Ipak, trebali bismo ponovno razmisliti te sami sebi razjasniti kako i zašto dolazimo do različitih odabira kroz život.

U seriji članaka naslovljenoj Predvidljivo iracionalni bavimo se čovjekovom iracionalnošću – ljudi često misle kako u potpunosti mogu razumjeti svijet oko sebe, pa tako i sebe same. Istina je nešto drugačija. Svi smo vidjeli slike koje nam prikazuju iluzije – jedna nam se linija čini dulja od druge samo zato što su drugačije postavljene. No, ako se varamo koristeći vid, osjetilo kojem je velik dio mozga posvećen, koliko tek iluzija i pogrešaka činimo na svim drugim razinama, kako osjetila tako i razmišljanja?

Iluzija; Foto: Pinterest

Pri donošenju svakodnevnih, ali i iznimno važnih životnih odluka mislimo da u potpunosti upravljamo situacijom, ali izgleda da nije tako. Kako bismo dodatno pojasnili ovu tvrdnju, koristit ćemo se primjerom doktora koji trebaju izliječiti pacijenta lijekovima ili poslati ga na operaciju, a koji je naveo Dan Ariely u svojoj prezentaciji na TED-konferenciji. Prije nego što ga šalju pod nož, kaže, testiraju na njemu sve lijekove, ali niti jedan ne djeluje. Shvate li, nakon što su ga već poslali na pripreme za operaciju, da su zaboravili testirati još jedan lijek, većina će odlučiti povući pacijenta iz procesa za operaciju.

Ipak, situacija se mijenja ukoliko shvate da su zaboravili testirati dva lijeka, tvrdi Ariely – tada će se većina doktora odlučiti na slanje pacijenta na operaciju, a da ne testiraju preostale lijekove. Razlog je tome što tada opcija liječenja lijekovima postaje kompliciranija (potrebno je odlučiti koji od preostalih isprobati) od jednostavnog nastavljanja već započetog procesa operacije.

Postoji još jedan primjer kojim je lako dokazati kako se upravlja našim donošenjem odluka, tj. kako kao bivamo prevareni dok ispunjavamo neku formu na Internetu. Naprimjer, može nam se ponuditi opcija „označite kućicu ukoliko ne želite primati naše e-mailove“ – većina nas pročitat će ju površno i neće poduzeti nikakvu akciju vjerujući da se ništa neće promijeniti. 

Djelovati i razmišljati kontraintuitivno nije uvijek jednostavno. Ključno je razumjeti naša kognitivna ograničenja, baš kao što se trudimo razumjeti naša fizička ograničenja. Prepreke kod zaključivanja i donošenja odluka pojavljuju se neprestano. Skloni smo prepuštanju, čime previđamo razloge koji stoje iza nečijih razmišljanja ili postupaka, ali i naših vlastitih. Pojednostavljivanjem često sami sebi činimo štetu i ostajemo uvjereni da vladamo vlastitim odlukama.

Komentari na članak

Vezani članci

Lašćina

Studentski centar Zagreb

Počinje sanitarno-tehnička kontrola studentskog doma; evo za kada je planirana

Povjerenstvo za sanitarnu kontrolu pregledavat će sobe i zajedničke prostorije u periodu od 9 do 14 sati, sve do idućeg petka.

Studentsko naselje IGK

Studentsko naselje „Ivan Goran Kovačić”

Uprava doma riječke studente izbacuje iz njihovih soba za vrijeme ispitnih rokova

„Razlog ovoga je što je Studentski centar iznajmio prvi paviljon studentima na razmjeni koji dolaze na početku sedmog mjeseca iako je taj paviljon već iznajmljen nama studentima koji smo dobili to pravo putem natječaja.“

Sveučilište u Zagrebu

Četiri kategorije stipendija

Sveučilište u Zagrebu odabralo 589 stipendista

Riječ je o stipendijama koje se dodjeljuju iz dva izvora financiranja.

IZVOR: 
https://unsplash.com/photos/unEmGQqdO7Q

Predvidljivo iracionalni

Provjerili smo koliko odgađanje obveza loše utječe na studente i kako to spriječiti

Znanstvenici procjenjuju da 25 do 75 posto studenata odgađa akademski rad, a istraživanje iz 1997. godine pokazalo je da je jedan od glavnih razloga nezavršavanja doktorskih disertacija upravo odgađanje pisanja. Najveći problem kod studenata jest smatranje kako moraju biti određenog raspoloženja kako bi obavili zadatak.

Strah, zabrinutost

Vikend odlučivanja

Dopusti Bogu da uđe u tvoj proces odlučivanja, poručuju iz SKAC-a

Od 3. do 5. studenog održat će se vikend odlučivanja temeljen na ignacijanskoj duhovnosti. Prijave za sudjelovanje zaprimaju se do 1. studenog.