Svi ponekad trebamo malo samoće

Kako vas osjećaj usamljenosti može učiniti produktivnima?

Koji vas osjećaj usamljenosti može učiniti produktivnima

Saznajte kako usamljenost može biti iznimno pozitivna i produktivna snaga u vašem životu.

Znanstvenici već dugo upozoravaju kako je dugi osjećaj usamljenosti i socijalne izoliranosti vrlo štetan za ljude. Usamljenost loše utječe na naše mentalno i fizičko zdravlje, osobito ako traje dulje vrijeme. No, ukoliko je osjećaj usamljenosti privremen i kratkotrajan, može imati i iznenađujuće pozitivne posljedice. Samoća vam može pomoći unaprijedit vaša prijateljstva, obiteljske ili ljubavne odnose, pomoći vašem osobnom rastu i razvoju, ali i izbacivanju toksičnih ljudi i odnosa iz vašeg života.

Naravno, prekomjerena usamljenost može dovesti i do defenzivnosti i ogorčenosti, no ukoliko iskoristite samoću na najbolji način, utoliko vam ona može donijeti i značajan napredak na svim područjima života. Mi vam donosimo sedam prijedloga kako da dobijete najviše iz vremena koje provodite sami sa sobom.

1. Možete procijeniti stanje vaših osobnih odnosa i života općenito

Ukoliko se osjećate pomalo izolirano i izvan toka događanja, to bi mogla biti izvrsna prilika da napravite korak unatrag i ocijenite svoj život i osobne odnose. Ako vaši prijatelji nisu uz vas možete lakše vidjeti u kakvom su stanju vaši odnosi sa njima. Ponekad se neki loši uzorci ponašanja skrivaju ispod svakodnevne rutine i lakše ih je vidjeti ako se malo udaljimo od te osobe.

Krši li netko od vaših bližnijh vaše osobne granice? Tjera li vas na nešto što baš i ne želite? Možda su vam se dogodile neke promjene u životu koje su promijenile i vaš odnos sa nekom osobom. Što je to točno dovelo do trenutnog osjećaja usamljenosti i kako da se tako nešto ne ponovi? Sve su to pitanja na koja vam samoća i introspekcija mogu pomoći pronaći odgovor i obogatiti postojeće i buduće odnose.

2. Možete reevaluirati svoja očekivanja

U svojoj biti, usamljenost je nepoklapanje očekivanja koja imate od vlastitog društvenog života sa stvarnošću, stoga je period usamljenosti savršeno vrijeme da vidite koja su točno vaša očekivanja. Želite li prijatelje koji se slažu sa svakom vašom tvrdnjom? Prijatelje koji vole izlaske i partijanja? Blisku obitelj koja se često čuje i druži? Grupu prijateljica koje su nerazdvojne popt cura iz Seksa i grada? Usamljenost vam pruža idealnu priliku da vidite što zaista želite, na koji način vas trenutno stanje vašeg društvenog života fustrira i što morate napraviti da ga učinite sličnijim svojm željama, a koja su očekivanja nerealna i od kojih bi trebali odustati.

3. Iskoristite priliku i uložite u sebe

Koliko god se voljeli družiti i izlaziti, svi ponekad zatrebamo malo vremena samo za sebe. Tada ne moramo igrati nikakve uloge i možemo se fokusirati na ono što zapravo jesmo i osjećamo. Tada vam ništa ne odvlači pažnju od vaših želja i ciljeva, a to može biti iznimno bitna stvar koja će potaknuti vaš osobni rast. Možete uzeti i pročitati neku knjigu koja vam već mjesecima stoji na polici i naučiti nešto novo, možete otkriti da zaista želite pokušati ostvariti nešto o čemu već dugo razmišljate ali niste nalazili vremena, a možda samo otkrijete da ipak ne kuhate toliko loše koliko ste mislili. 

4. Možete otkriti nove načine povezivanja s drugim ljudima

Što je ono što vas u vašoj trenutnoj usamljenosti najviše frustrira? Nedostatak komunikacije licem u lice? Ako vam je dosasilo SMS-anje ili chatanje s prijateljima, sada je pravi trenutak da ih pozovete da se nađete na kavi ili na gledanje filmova kod vas. Ili možda zajednički odlazak u prirodu. A možda vam jednostavno treba dugi telefonski razgovor.

5. Usamljenost vam može pokazati da je vrijeme da uzmete pauzu od društvenih mreža

Osjećaj usamljenosti vam može osvijestiti koliko ovisite o drugim ljudima, njihovoj pažnji i odobravanju. Takva spoznaja može biti veoma zastrašujuća. Sve više vremena provodimo na Facebooku, Twitteru i Instagramu, a naše samopouzdanje i osjećaj vrijednosti sve više biva povezan sa brojem komentara i lajkova koje dobivamo našim objavama.

Ako se osjećate usamljeno usprkos svim mogućim društvenim platformama, možda bi bilo dobro prestati ih koristiti, makar samo na dan ili dva i vidjeti kako se osjećate nakon 'odlogiravanja'. Možda će vas učiniti pomalo anksioznima ili čak paranoičnima jer ćete osjećati kao da nešto propuštate. No možda ćete osjetiti olakšanje jer ne morate smišljati duhovite ili dirljive objave. U svakom slučaju, dobro je znati u koju kategoriju spadate.

6. Možete istražiti sve što do sada niste

Nitko od vaših prijatelja ne obožava The Wire ili Game of Thrones pa ih niste pogledali iako ste oduvijek htjeli? Sada je savršeno vrijeme da se zavalite na kauč i uživate u serijskom maratonu. Volite jazz ali nikad niste imali sa kim otići na svirku? Otiđite sami i uživajte. Započnite izrađivati nakit ili slikati. Naučite svirati neki instrument. Ako postoji nešto što vas je oduvijek intrigiralo, izađite i okušajte se u tome. Možda otkrijete da to nije za vas, no možda pronađete svoju novu strast. A većina takvih aktivnosti otvorit će vam i nove društvene krugove, što je dodatni bonus. 

7. Možete iskušati nove aktivnosti

Ukoliko ste tip osobe kojoj je potrebna društvena validacija i netko uz vas dok isprobavate nešto novo, utoliko vam usamljenost pruža priliku da se oslobodite te navike. Samostalno isprobavanje nekih novih stvari može biti zaista zastrašujuće, no istovremeno i iznimno osnažujuće. Upišite se na tečaj kuhanja ili plesa koji ste oduvijek htjeli naučiti i uživajte u novostečenim vještinama. Upišite se na tečaj jezika i iznenadite prijatelje svojim novim znanjem. Unaprijedite svoje znanje i uvjerite se koliko je snažna spoznaja da vam za tako nešto nešto nije potrebna pratnja prijatelja.

Komentari na članak

Vezani članci

švedska zastava

Zemlja u kojoj vas plaćaju da se školujete

Deset činjenica o Švedskoj ili „europskoj Kanadi”

Da je Kraljevina Švedska posebna i inovativna, to je činjenica. U ostatku teksta vam donosimo 10 fascinantnih činjenica o Švedskoj koje sigurno niste znali, a koje potvrđuju posebnost i inovativnost ove zemlje.

Sat s Brailleovim pismom

Novi izum prilagođen slijepim osobama

Pametni sat koji mailove prevodi u Brailleovo pismo

Dot Watch, pametni sat za slijepe i slabovidne osobe, prevodi tekstove, mailove i notifikacije u Brailleovo pismo. Na površini sata dižu se i spuštaju čunjići koji slijepima omogućuju da pomoću dodira pročitaju obavijesti. Kad nema nikakvih obavijesti, uređaj se pretvara u običan sat.

https://www.flickr.com/photos/marinawilde/7005492620/in/photolist-bF3YTw-7wHfZ6-7wM4ih-7wHg7X-7wHgcc-7wM43N-7wHeyP-7wHeMR-7wM3Ky-7wHetP-7wM2wJ-7wHguv-7wHgK8-7wM4Cm-pks8iy-7wM4AG-6Jkzhs-mLSbkF-p61Myu-22Maege-p61Fgi-ayQHYx-2bWp7e-5xH4Xf-tmwoxS-2egBdV6-UTFsHn-gCQZ8P-gCPU79-GDpNdH-2ck7s9R-t5cwNE-tmRJ3z-ayQFGk-tmwnEQ-chjJNC-nkDXZH-atekeH-nEKjaw-HpyUcY-HpyTm9-HpyWRW-aGVefv-8qU27Q-8f3Mv6-4Qjqov-29GC96y-aAG12P-anYeFo-duWfXy

Edukacija i zdravlje

Prvi svjetski One Health skup okuplja medicinare i biologe iz cijelog svijeta, a sudjeluju i studenti

U Zadru će se održati prvi svjetski skup inicijative One Health na kojem će svoja istraživanja prezentirati mnogi svjetski znanstvenici, ali i studenti iz područja biologije i medicine.

Pijenje, voda

Zdravlje ljeti

I blaga dehidracija može imati značajan utjecaj na funkcioniranje organizma

Prepoznajte simptome dehidracije i poboljšajte svoju koncentraciju i produktivnost u ove vruće ljetne dane.

FOTO: scienceillustrated.com.au

Nada je rođena

Beba izliječena od infekcije HIV-om

Znanstvenici uspjeli ponoviti rezultate jednog od najvećih medicinskih dostignuća u posljednjih nekoliko godina.