Trikovi i savjeti

Kako kvalitetno postaviti, a zatim i izvršiti željene ciljeve

Neuredna bilježnica

Ključ za uspješnost leži u postavljanju ciljeva. No potrebno je znanje kako sastaviti dobru „to do” listu. Uz pomoć nekoliko trikova motivacija će vam se povećati i zadaci će napokon biti riješeni.

U moru obveza nerijetko si postavljamo zadatke i zadajemo rokove do kada ih trebamo riješiti. Međutim, često se događa da sve ne uspijemo riješiti kako smo zamislili, stoga dolazi do razočarenja i pada našeg entuzijazma, koji je ključan za obavljanje zadataka. Upravo zbog toga postavljeni ciljevi nikad ne uspiju biti riješeni. No, postoje trikovi koji rješavaju ovaj začarani krug. Uz dobru organizaciju ciljeva sav posao može biti obavljen.

Najviše 10 natuknica

Kada radite listu ciljeva, neka ona ne bude veća od 10 natuknica. Brojka nije velika, stoga je vrlo vjerojatno da ćete obaviti sve zapisane stvari. Kada uspijemo u nečemu što smo si zacrtali, osjećaj je odličan i puni smo samopouzdanja. Takav će stav utjecati na uspješno obavljanje i ostalih zadataka sa sljedeće liste.

Važne stvari

Pretrpanima obavezama nije nam nimalo laka stvar obaviti sve zadatke. Zato služe liste ciljeva da poslože zbrku u našoj glavi. No i sastavljanje liste može nas zbuniti ako ne znamo kako posložiti stavke. Već smo utvrdili da lista ne treba biti duža od 10 natuknica, a drugo je pravilo da one trebaju sadržavati one najvažnije stvari koje moraju biti obavljene. Stoga razmislite što vam je koliko bitno i prema tome poredajte zadatke od 1. do 10.

FOTO: Pixabay

Zadatak za početak dana

Kako bi ciljevi s popisa bili pravovremeno ispunjeni, treba početi od jutra. Možda je prva natuknica na vašoj listi prekomplicirana da je obavljate odmah ujutro. Zato je dobro na vrh popisa staviti neku trivijalnu stvar, nešto što ne mora biti u vezi s vašim poslom. Na primjer, ako si zadate da ćete odmah ujutro krenuti u polusatnu šetnju i to učinite, vaša će se motivacija povećati jer ste zapravo već obavili jedan cilj s popisa. Ovakve lagane stvari najbolje su za početak jer uvjetuju vašu daljnju uspješnost u provođenju ciljeva.

Male stvari čine cjelinu

Nešto najgore što nam može narušiti motivaciju ciljevi su koji iziskuju mnogo truda i vremena. Takvim zadacima nikad kraja pa nakon nekoliko sati rada svejedno imate osjećaj da se niste pomaknuli s mjesta. Zato je dobro takve zadatke podijeliti u nekoliko manjih. Svaki komadić zapisat ćete pod jednu stavku na listi ciljeva. Na taj način primjećivat ćete napredak i dobiti stvarni dojam o svojem radu.

Komentari na članak

Vezani članci

Sunčanje

Brzo, jednostavno i jeftino olakšanje

10 jednostavnih savjeta za tretiranje sunčanih opeklina

Crvenilo, svrbež i bol nakon dana provedenog na suncu uz naše savjete brzo će postati prošlost.

FOTO: wordpress

Koristite zaštitu i ne smetajte cimeru!

Seks na faksu: što i kako?

Ne budite mladi i ludi, pročitajte ovih par savjeta i krenite u studentski svijet seksualne aktivnosti potpuno spremni!

Čišćenje

Plahte, jastuci, ručnici...

Pogledajte koliko često trebate prati ovih sedam kućanskih predmeta

Kuhinjske krpe, ručnike i plahte potrebno je prati češće nego što mislite.

Spavanje

Savjeti za spavalice

Kako se razbuditi bez kofeina

Probuditi se bez kave – nemoguća misija? Nikad više!

Rad u uredu

Tržište rada

AskReddit otkriva najveće pogreške na razgovoru za posao

Na AskRedditu pokrenuta je tema o najvećim preprekama za potencijalno zaposlenje. Odgovori koji su pristigli mogu biti vrlo korisni svima koji se bacaju u potragu za poslom.