Za fanove magije i Harry Pottera

J.K. Rowling otkriva nove škole za čarobnjake i vještice

Mapa magičnih škola

Ako vam još nije stiglo pismo iz Howartsa, razmislite o prijemnom ispitu na nekoj od novootkrivenih škola za čarobnjake. Jedna od njih mora prepoznati vaše magične talente.

Iako je već odavno pročitana posljednja rečenica serijala knjiga o Harryju Potteru, autorica J.K.Rowling ne prestaje davati nove informacije. Na radost svih fanova, njezina mrežna stranica Pottermore često donosi nove i zanimljive pozadinske priče iz svijeta čarobnjaka. Za sve bezjake, napokon su otkrivene i ostale škole za mlade vještice i čarobnjake. Iz filmova i knjiga je poznato kako su škole teško vidljive bezjačkom oku. Hogwarts je predstavljen kao dvorac koji obični ljudi, bezjaci, vide kao ruševine. Autorica je izjavila kako postoji još 11 škola za vještice i čarobnjake, a nekoliko ih je i detaljno opisala.

1. Mahoutokoro

Škola se nalazi u Japanu i jako je  poznata po metloboju. Kako bi bilo što teže doći do nje, smještena je na otoku Minami Iwo Jima – vulkanskom otoku. Mlade vještice i čarobnjaci ovdje prvi razred upisuju sa sedam godina. Za djecu ove dobi, škola se odvija u jednoj smjeni i oni se nakon predavanja vraćaju kući. Kada navrše 11 godina, učenici dobivaju magične uniforme koje se povećavaju sukladno njihovom odrastanju. Čarobne uniforme mijenjaju i boju temeljenu na njihovom napretku u školu.

PHOTO: 9gag
 

2. Uagadou

Škola glasi kao najveća čarobnjačka škola na svijetu i smještena je u Africi. Nalazi se na planinskom lancu Mjesečeve planine. Mjesto je strukturirano na način da se od magle planine niti ne vide. Učenici slušaju predavanja iz astronomije, alkemije i preobrazbe. Najzanimljiva činjenica vezana uz ovu školu je što učenici ne koriste čarobne štapiće, već čarolije izvode na način da upere prst ili putem različitih mimika ruku. Ukoliko ste odabrani da upišete Hogwarts, dobili biste pismo od ravnatelja preko sovinske pošte. Ovdje ćete saznati da ste primljeni kada vam se u snu pojavi ravnateljica ili ravnatelj.

PHOTO: 9gag
 

3. Castelobruxo

I ova je škola poput Hogwartsa, običnom bezjačkom oku predstavljena kao ruševine. Škola u obliku hrama nalazi se u brazilskoj kišnoj šumi. Kako bi se učenicima zajamčila privatnost, okolicu škole štite mali duhovi naziva Caiporo. Obavezna uniforma je zelene boje, a učenici su naveliko poznati po odličnom znanju iz herbologije i skrbi za magična stvorenja.

PHOTO: 9gag
 

4. Ilvermorny

Američka škola za čarobnjake i vještice o kojoj ćemo uskoro saznati nešto više. Postoje indicije kako će se ova škola predstaviti u nadolazećem filmu Magične zvijeri, spin-off-u popularne Potter franšize. Trenutno nema detaljnijih informacija o školi, ali zna se da je smještena na Istočnoj obali.

 

PHOTO: 9gag

Za ove nove škole, zasigurno dosad niste čuli, ali vrijedi se prisjetiti i nekih poznatih. Akademija za magiju – Beauxbatons predstavljena je u četvrtom nastavku Harryja Pottera za vrijeme trajanja Tromagijskog turnira. Škola je smještena u planinskom lancu na Pirenejskom poluotoku, a oblikovana je kao palača Beauxbatons okružena prekrasnim vrtovima i travnjacima. Obzirom da su učenice (jer je ovo isključivo ženska škola) u knjizi i filmu pričale sa naglaskom na francuskom jeziku, može se naslutiti gdje se skriva škola. 

Slijedeća na listi je Institut Durmstrang čiji je učenik, Viktor Krum, također sudjelovao na Tromagijskom turniru u Hogwarstu. Škola je na lošijem glasu po nekolici čarobnjaka za koje se pretpostavlja da su petljali sa crnom magijom, a lokacija Instituta nije posve poznata. Jedina je pretpostavka kako se nalazi na sjeveru Europe.

Većina je fanova oduševljena novim informacijama iz svijeta čarobnjaštva. No, postoji i nekolicina koja zamjera Rowling na idejama o imenima škola. Obzirom da se naziv škole Castelobruxo slobodno prevodi kao čarobni dvorac, a Mahoutokoro sa prijevoda na japanski znači magično mjesto, fanovi se pitaju je li ostala bez mašte ili se samo igrala stranim riječima. 

Na žalost fanova Harryja Pottera u Hrvatskoj i susjedstvu, zasad još nije otkrivena niti jedna škola u našoj regiji. Svakako se nadamo kako će uskoro doći do toga da možemo uzeti kolektivni godišnji i krenuti u istraživanje tajne lokacije. To će biti krajnji i jedini način da svi koji se još uvijek nadaju primanju u školu, otkriju jesi li zaista potencijalni čarobnjaci i vještice. Ukoliko vidite samo ruševine, ne brinite - možda ćete uskoro sanjati neku ravnateljicu.

Komentari na članak

Vezani članci

Stiže budućnost naše književnosti

Stiže budućnost naše književnosti

Književna grupa 90+

„Što ima za reći novi naraštaj?“

Daruj knjigu

Međunarodni dan darivanja knjiga

Ljubav prema čitanju pokazuje se najljepšim poklonom – knjigom

Na Međunarodni dan darivanja knjiga razveselite nekoga i poklonite mu knjigu!

Tjedan Harryja Pottera u Zadru – metloboj

Klub studenata informacijskih znanosti Ex libris

Tjedan Harryja Pottera u Zadru uvući će mlađe i starije u čarobni svijet čitanja

Posjetitelji će od 27. ožujka do 1. travnja 2017. moći po četvrti put uživati u različitim čarobnjačkim aktivnostima na Tjednu Harryja Pottera u Zadru.

Salar De Uyuni

SALAR DE UYUNI

Najveće prirodno ogledalo na svijetu

Nalazi se 3.656 metara iznad nadmorske visine i prostire se na čak 10.582 kilometara kvadratnih te je prekriveno korom soli debelom nekoliko metara. Kora je glatka i ravna pa se zbog toga ovo jezero često naziva i „bijelom pustinjom“.

Lord Byron

Na današnji dan

Rođen Lord Byron

„Pleasure's a sin, and sometimes sin's a pleasure.“ – Lord Byron