Američko istraživanje pokazalo

Istraživanje: Gdje sjede mršavi ljudi u restoranima?

Restoran

Istraživanje je pokazalo da različiti faktori odlučuju o tome gdje će sjediti osobe koje se hrane zdravije, a gdje osobe koje preferiraju brzu hranu.

Brian Wansink, profesor na američkom Sveučilištu Cornell, proveo je istraživanje o tome postoje li stolovi koji su ''rezervirani'' samo za mršave ili samo za punije osobe. Odnosno, gdje će sjesti ljudi koji se hrane zdravije, a gdje oni koji jedu brzu hranu.

Wansink je posjetio 27 restorana diljem Amerike i bilježio položaj stolova u svakom restoranu. Važno je bilo odrediti koliko su stolovi osvjetljeni, koliko su udaljeni od prozora ili ulaza, kolika je udaljenost stola od kuhinje, televizije ili šanka te prolazi li mnogo ljudi kraj tog stola.

Nakon toga promatrao je što ljudi naručuju za kojim stolom.

Nakon tromjesečnog istraživanja dobio je sljedeće rezultate.

Restoran razmještaj
 
 
 

A: Ljudi koji su sjedili uz prozor i ulaz ili na osvjetljenijem mjestu naručivali su zdraviju hranu.

B: Ljudi koji su sjedili najdalje od ulaza jeli su najmanje salate, a 73% više deserta.

C: Ljudi koji su sjedili za šankom naručivali su tri puta više pića od onih koji su bili najdalje od šanka.

D: Ljudi koji su bili najbliže televiziji naručivali su najviše brze hrane.

E: Ljudi koji su sjedili za visokim stolovima više su naručivali salatu nego deserte.

Može se reći da su rezultati bili očekivani. S obzirom na vrstu hrane koju naručuju, lako je zaključiti je li osoba punija ili mršavija. Razlog tome, tvrdi Wansink, vrlo je jednostavan. Osobe koje sjede pokraj prozora gledaju prirodu i druge ljude te više razmišljaju o osobnom izgledu. Nadalje, osobe koje sjede na mračnijim mjestima osjećaju se manje uočljivima pa uzimaju hrane koliko žele.

Također, osobe koje sjede bliže televiziji zaokupljene su televizijskim sadržajem pa najčešće naruče brzu hranu bez razmišljanja. Oni koji sjede za šankom osjećaju potrebu da naruče još jedno piće, ali za hranu će bolje promisliti. Za visokim stolovima ili za šankom teže se raskomotiti pa osobe uzimaju ''lakšu'' hranu.

Stoga, sljedeći put kad dođete u restoran, razmislite gdje ćete sjesti. Možda baš to presudi u odluci što ćete naručiti.

Komentari na članak

Vezani članci

Par

Drugačija perspektiva

5 istraživanja o ljudskoj seksualnosti

 Christopher Ryan i Cacilda Jethá dublje su istražili standardnu priču o evoluciji ljudske seksualnosti koje se mnogi drže: u zamjenu za seksualnu vjernost, muškarci žene opskrbljuju uslugama i materijalnim dobrima.

e-si gladan Petra i Kristijan

INTERVJU: e-si gladan?

„Važno je imati svoju kreativnu priču koja te razlikuje od ostalih bezbroj „food“ virtualnih mjesta“

„On kuha, ona piše", stoji u opisu Facebook stranice e-si gladan?. Petra i Kristijan su se nedavno odlučili na pokretanje sadržaja na internetu koji se dotiče onoga o čemu jedan od njih najbolje zna, a to je hrana.

Voće kao izvor energije

Recepti za studente

Dvanaest ukusnih jela koje možete pripremiti u mikrovalnoj pećnici

Neovisno o tome znate ili ne znate kuhati, ovo su jela koja ćete obožavati pripremati. Osim što su ukusna, pripremaju se u svega nekoliko minuta.

Depresija

Vlastitom terapijom do zdravlja

Ublažite simptome depresije u pet jednostavnih koraka

Postoje manji i veći koraci koji vam mogu pomoći da uspješno upravljate depresivnim stanjem. Ti postupci možda neće iskorijeniti ili izliječiti ovu bolest, no ublažit će osjećaj tjeskobe, kako vas on ne bi tako lako preuzeo na mračnu stranu.

hrana

Od kokica do bubica

FOTO: Čudnovata jela koja ljubitelji kina jedu širom svijeta

Tko ne voli jesti kokice? Pa one ne debljaju! Unatoč tome, mnoge kulture preferiraju prigristi štogod njima bliže, poput pečenih mrava ili suhih šljiva. Donosimo vam samo nekoliko primjera što drugi preferiraju više od nama omiljene slane poslastice.