Američko istraživanje pokazalo

Istraživanje: Gdje sjede mršavi ljudi u restoranima?

Restoran

Istraživanje je pokazalo da različiti faktori odlučuju o tome gdje će sjediti osobe koje se hrane zdravije, a gdje osobe koje preferiraju brzu hranu.

Brian Wansink, profesor na američkom Sveučilištu Cornell, proveo je istraživanje o tome postoje li stolovi koji su ''rezervirani'' samo za mršave ili samo za punije osobe. Odnosno, gdje će sjesti ljudi koji se hrane zdravije, a gdje oni koji jedu brzu hranu.

Wansink je posjetio 27 restorana diljem Amerike i bilježio položaj stolova u svakom restoranu. Važno je bilo odrediti koliko su stolovi osvjetljeni, koliko su udaljeni od prozora ili ulaza, kolika je udaljenost stola od kuhinje, televizije ili šanka te prolazi li mnogo ljudi kraj tog stola.

Nakon toga promatrao je što ljudi naručuju za kojim stolom.

Nakon tromjesečnog istraživanja dobio je sljedeće rezultate.

Restoran razmještaj
 
 
 

A: Ljudi koji su sjedili uz prozor i ulaz ili na osvjetljenijem mjestu naručivali su zdraviju hranu.

B: Ljudi koji su sjedili najdalje od ulaza jeli su najmanje salate, a 73% više deserta.

C: Ljudi koji su sjedili za šankom naručivali su tri puta više pića od onih koji su bili najdalje od šanka.

D: Ljudi koji su bili najbliže televiziji naručivali su najviše brze hrane.

E: Ljudi koji su sjedili za visokim stolovima više su naručivali salatu nego deserte.

Može se reći da su rezultati bili očekivani. S obzirom na vrstu hrane koju naručuju, lako je zaključiti je li osoba punija ili mršavija. Razlog tome, tvrdi Wansink, vrlo je jednostavan. Osobe koje sjede pokraj prozora gledaju prirodu i druge ljude te više razmišljaju o osobnom izgledu. Nadalje, osobe koje sjede na mračnijim mjestima osjećaju se manje uočljivima pa uzimaju hrane koliko žele.

Također, osobe koje sjede bliže televiziji zaokupljene su televizijskim sadržajem pa najčešće naruče brzu hranu bez razmišljanja. Oni koji sjede za šankom osjećaju potrebu da naruče još jedno piće, ali za hranu će bolje promisliti. Za visokim stolovima ili za šankom teže se raskomotiti pa osobe uzimaju ''lakšu'' hranu.

Stoga, sljedeći put kad dođete u restoran, razmislite gdje ćete sjesti. Možda baš to presudi u odluci što ćete naručiti.

Komentari na članak

Vezani članci

Zdravi doručak

Najvažniji obrok u danu

Brz i zdrav doručak za svaki dan u tjednu

Mnogi su rekli i dokazali da je doručak najbitniji obrok u danu. Mnogi kažu da se po jutru dan poznaje. Mi kažemo da se po doručku dan poznaje. Uz ove recepte, to će postati i vaša omiljena uzrečica.

New York

Istraživački rad

Sudjeluj u natječaju za Fulbright stipendiju u dvjema kategorijama

Raspisan je natječaj za Fulbright stipendiju za istraživački rad na američkim sveučilištima u akademskoj godini 2019/2020.

Klupica u parku

Prvi hrvatski doktor za drveće Fran Poštenjak upozorava

„Gradovi s više zelenila imaju manje depresivne građane“

– Kvartovi koji imaju kvalitetniji krajolik i više prirodnih stabala imaju manju stopu agresije i nasilja u obitelji čak do 25 posto – naglašava Fran Poštenjak, prvi hrvatski doktor za drveće.

božić

Božićni Barometar 2015.

Hrvati 5. po potrošnji u Europi i svijetu

Prema istraživanju Ferratum grupe, Hrvati su jedni od najvećih potrošača u svijetu za vrijeme božićnih blagdana. Najviše novca troše na knjige, glazbu, elektroniku, igračke i alkohol. Skloniji su šetnji po trgovačkim centrima, nego online kupnji.

Suton na moru

Sveučilište u Dubrovniku

Predstavljeni rezultati BALMAS-a, projekta koji štiti Jadransko more

BALMAS objedinjuje sve aktivnosti potrebne za dugoročnu i učinkovitu zaštitu Jadranskoga mora od negativnih posljedica unosa štetnih alohtonih vrsta balastnim vodama. Sveučilište u Dubrovniku partner je na projektu još od 2013. godine.