Američko istraživanje pokazalo

Istraživanje: Gdje sjede mršavi ljudi u restoranima?

Restoran

Istraživanje je pokazalo da različiti faktori odlučuju o tome gdje će sjediti osobe koje se hrane zdravije, a gdje osobe koje preferiraju brzu hranu.

Brian Wansink, profesor na američkom Sveučilištu Cornell, proveo je istraživanje o tome postoje li stolovi koji su ''rezervirani'' samo za mršave ili samo za punije osobe. Odnosno, gdje će sjesti ljudi koji se hrane zdravije, a gdje oni koji jedu brzu hranu.

Wansink je posjetio 27 restorana diljem Amerike i bilježio položaj stolova u svakom restoranu. Važno je bilo odrediti koliko su stolovi osvjetljeni, koliko su udaljeni od prozora ili ulaza, kolika je udaljenost stola od kuhinje, televizije ili šanka te prolazi li mnogo ljudi kraj tog stola.

Nakon toga promatrao je što ljudi naručuju za kojim stolom.

Nakon tromjesečnog istraživanja dobio je sljedeće rezultate.

Restoran razmještaj
 
 
 

A: Ljudi koji su sjedili uz prozor i ulaz ili na osvjetljenijem mjestu naručivali su zdraviju hranu.

B: Ljudi koji su sjedili najdalje od ulaza jeli su najmanje salate, a 73% više deserta.

C: Ljudi koji su sjedili za šankom naručivali su tri puta više pića od onih koji su bili najdalje od šanka.

D: Ljudi koji su bili najbliže televiziji naručivali su najviše brze hrane.

E: Ljudi koji su sjedili za visokim stolovima više su naručivali salatu nego deserte.

Može se reći da su rezultati bili očekivani. S obzirom na vrstu hrane koju naručuju, lako je zaključiti je li osoba punija ili mršavija. Razlog tome, tvrdi Wansink, vrlo je jednostavan. Osobe koje sjede pokraj prozora gledaju prirodu i druge ljude te više razmišljaju o osobnom izgledu. Nadalje, osobe koje sjede na mračnijim mjestima osjećaju se manje uočljivima pa uzimaju hrane koliko žele.

Također, osobe koje sjede bliže televiziji zaokupljene su televizijskim sadržajem pa najčešće naruče brzu hranu bez razmišljanja. Oni koji sjede za šankom osjećaju potrebu da naruče još jedno piće, ali za hranu će bolje promisliti. Za visokim stolovima ili za šankom teže se raskomotiti pa osobe uzimaju ''lakšu'' hranu.

Stoga, sljedeći put kad dođete u restoran, razmislite gdje ćete sjesti. Možda baš to presudi u odluci što ćete naručiti.

Komentari na članak

Vezani članci

Voće i povrće

Nezdrava hrana

Namirnice za koje često mislimo da su zdrave, a zapravo nisu

Kako bismo vas motivirali da jedete zdravije, otkrivamo pet namirnica za koje ste mislili da su zdrave, a zapravo mogu biti prilično štetne za vaš organizam.

Bakterija

Simpatičan znanstveni eksperiment

Poslušajte kako bakterije pjevaju

„Interspecifics Collective“ je ekipa iz Meksika koja je pomoću uređaja „Energy Bending Lab“ uspjela otkriti kako zvuče bakterije. Njihov instrument izrađen je od nekoliko sintesajzera i prijenosnih alata koji stvaraju zvučnu sliku koju proizvode bakterije.

Ruske delicije

Nesvakidašnji dvoboj u konobi Burin

Tradicionalna zagrebačka konoba priprema poseban meni za dan zaljubljenih

U konobi Burin održalo se zanimljivo natjecanje u pripremi jela između chéfa konobe Roberta Slogara i vlasnika Iločkih podruma Jure Mihaljevića.

Qualitywatch IRO

Institut za razvoj obrazovanja

Kreće kampanja za transparentnost i poboljšanje kvalitete visokog obrazovanja

Projekt QUALITYWATCH kreće od pretpostavke da sve javne informacije o kvaliteti visokog obrazovanja moraju biti objavljene na internetu, no pitanje je do koje mjere su ti dokumenti lako dostupni, razumljivi i čitljivi zainteresiranim pojedincima.

Davor Rostuhar

Intervju s Davorom Rostuharom

„Ništa nije savršeno, svijet treba uvijek popravljati“

– Ali, ako me pitaš za moj put i za moje osobno mišljenje, mogu ti reći da Bog kojeg tražim već dugo ne stanuje u crkvama i hramovima, da znanje za kojim vapim, već dugo ne živi u institucijama, da pravda koju zahtijevam, već dugo ne živi na sudovima. Sve to živi svugdje, u svemu, u tebi i u meni. – poručuje Davor Rostuhar.