Tajne skrivene u hrani

Iako mnogi sumnjaju u to, hrana koja izađe iz mikrovalne potpuno je zdrava

Mikrovalna pećnica; Izvor: https://pixabay.com/en/chrome-kitchen-microwave-493101/

Mikrovalna pećnica idealan je studentski kućanski aparat. Osim što štedi vrijeme, pomaže u zaštiti nutritivne vrijednosti povrća koje se u njoj priprema. Međutim, mnogi i dalje sumnjanju u njezinu sigurnost.

Nažalost, polako prolazi vrijeme naših baka i svakodnevno višesatno pripremanje finih jela. Broj obaveza koji je stalno u porastu ne ostavlja puno vremena za primjenu kulinarskih vještina, osobito kada je riječ o studentima koji pretežno kuhaju sami za sebe. Međutim, svijest o utjecaju pravilne prehrane na ljudsko zdravlje raste, pa aktivno tragamo za načinima kako spojiti ugodno s korisnim, odnosno kako pripremiti brza, fina i zdrava jela. Ovdje na scenu stupa mikrovalna pećnica, prema kojoj i dalje mnogi imaju sumnje, najčešće neutemeljene.

Mikrovalna pećnica izumljena je sredinom prošloga stoljeća, a do njena izuma Percy L. Spencer došao je potpuno slučajno. Testirajući komunikacijsku opremu, shvatio je da mu se čokoladica u džepu otopila uslijed prisutnosti mikrovalnog zračenja. Dakle, mogli bismo reći da je čokolada zaslužna za otkriće kućanskog uređaja koji se danas koristi gotovo u svakom domu.

Zagrijavanje hrane u mikrovalnoj pećnici temelji se na prolasku mikrovalnog zračenja kroz hranu. Pri tome ti valovi pogađaju polarne molekule u hrani, na prvom mjestu molekule vode, predajući im svoju energiju te se hrana na taj način grije. Mnogi i dalje sumnjaju u sigurnost korištenja mikrovalne pećnice i konzumiranja hrane pripravljene u njoj. Međutim, dizajn mikrovalne pećnice omogućuje zaista minimalan izlazak zračenja tijekom njezina rada, i to primarno kroz vrata jer su napravljena tako da se kroz njih može vidjeti.

Zračenje koje iz mikrovalne pećnice izađe može u rijetkim slučajevima ometati rad pacemakera i Wi-Fija, ali nisu pronađeni dokazi da korištenje mikrovalnih pećnica povećava rizik od raka, i to zbog toga što su količine zračenja koje zalutaju u skladu sa zakonskim regulativama te su sigurne.

Ne morate se brinuti ni zbog hrane koja se podgrijava u mikrovalnoj pećnici. Ona nije radioaktivna jer mikrovalno zračenje nije ionizirajuće i ne zaostaje u hrani, već ju samo zagrije. Naravno, treba pripaziti da se hrana podgrijava isključivo u posuđu koje je sigurno za upotrebu u mikrovalnoj pećnici.

Osim za podgrijavanje mikrovalna pećnica u zadnje se vrijeme sve češće koristi i za kuhanje jela od početka. To je vrlo praktično, osobito za nas studente jer osim vremena često nemamo ni volje kuhati gozbu samo za jednu osobu. Uz veliki broj recepata za mug cakes, odnosno torte iz šalice, u njoj se mogu pripremati i jaja, povrće te druga hrana. Pri ovakvom korištenju pojavljuju se dva pitanja: o mikrobiološkoj sigurnosti hrane pripremljene na taj način te o utjecaju na njezinu nutritivnu vrijednost. Hrana će biti mikrobiološki ispravna ako se podvrgne dovoljno dugoj obradi, baš kao i kod uobičajenih metoda kuhanja, stoga se ne morate bojati kajgane pripremljene u mikrovalnoj pećnici.

nutritivnog aspekta pripremanje u mikrovalnoj pećnici također ima nekoliko pluseva. Kao prvo, potrebno je kraće vrijeme za jednaku razinu termičke obrade, što ostavlja nutrijentima manje vremena za degradaciju. Uz to, mikrovalna pećnica ne zahtijeva velike količine vode za kuhanje, što je obično velik razlog gubitaka prilikom standardnih metoda kuhanja, osobito kada govorimo o blanširanju. Tako povrće zadržava veću količinu antioksidansa, brokula svoje korisne glukozinolate, dok se vitamin C ipak degradira, ali on je termički vrlo nestabilan, pa se uništi i tijekom kuhanja.

Dakle, slobodno eksperimentirajte kuhajući hranu u mikrovalnoj pećnici bez bojazni za povećanim izlaganjem zračenju ili nepoželjnom gubitku nutrijenata, osobito ako vam ona omogućuje veću zastupljenost povrća u prehrani.

Komentari na članak

Vezani članci

Foodness

Dućan sokova, grickalica i slatkiša

Foodness u Zagrebu: Jeste li za jednu Coca-Colu od vanilije?

Možda je došlo vrijeme da probamo nešto drugo s okusom grožđa, a da nije vino, stoga za par kuna možete kupiti jednu Fantu od grožđa.

Tradicionalne uskrsne igre s jajima – pisanice

Najslađi Uskrs

Četiri recepta za savršeni uskrsni desert

Oduševite obitelj i prijatelje ovim četirima jednostavnim, brzim i ukusnim desertima.

https://pixabay.com/en/anxiety-fear-stress-emotion-wooden-2019928/

Neprijatelji uspjeha i sreće današnjice

Kako se uspješno i dugoročno nositi sa stresom i anksioznosti

Jedni od najvećih problema današnjice su stres i anksioznost s kojima se svatko barem jednom susreo. Donosimo nekoliko savjeta pomoću kojih ćete lakše prebroditi stresna razdoblja i osjećati se bolje i sigurnije u sebe te biti mirniji i opušteniji.

naslovna

Student Vulgaris

Novogodišnje odluke, zameo ih vjetar

Što je brže, novi Porche Cayenne ili kršenje novogodišnjih odluka?

Heidelberg

Erasmus iskustvo

Njemački dnevnici, treći dio: Što Nijemci kupuju, a Hrvati jedu?

Usput: u Njemačkoj se svaki cent eura vrati, a ne kao kod nas s lipama – prestane se proizvoditi, ali u dućanu ti još uvijek uzmu lipu ako je cijena proizvoda 19,99!