Magična manifestacija u Zadru

FOTO: Igre, radionice i puno magične zabave na Tjednu Harryja Pottera u Zadru

Tjedan Harryja Pottera u Zadru – metloboj
Pogledaj fotogaleriju
Tjedan Harryja Pottera u Zadru – turnir u čarobnjačkom šahu
Tjedan Harryja Pottera u Zadru – izrada čarobnih štapića
Tjedan Harryja Pottera u Zadru – čarobni štapići
Tjedan Harryja Pottera u Zadru – debata
Tjedan Harryja Pottera u Zadru – izrada zlatnih zvrčki

+5

Gradska knjižnica Zadar prošlog tjedna pretvorila se u Hogwarts i ugostila male i velike ljubitelje čarobnog svijeta Harryja Pottera.

Manifestacija Tjedan Harryja Pottera održala se od 11. do 16. travnja u Gradskoj knjižnici Zadar. Manifestaciju je u suradnji s Gradskom knjižnicom organizirao Klub studenata informacijskih znanosti Sveučilišta u Zadru. U organizaciji Tjedna sudjelovale su članice Kluba i studentice Odjela za informacijske znanosti: predsjednica Kluba Lucija Žilić, potpredsjednica Kluba Jelena Šatalić Krstić i članice Kluba Laura Grzunov, Josipa Karadžole i Sara Lučić.

U ponedjeljak 11. travnja, službeno je otvoren Tjedan Harryja Pottera. Posjetitelji su imali priliku razvrstati se u četiri školska doma (Gryffindor, Hufflepuff, Ravenclaw i Slytherin), a rješavali su i nagradnu križaljku. Izvučena je pobjednička križaljka, a pobjednica je osvojila knjigu Veronice Roth Four – Priče o različitima. Sudionici su uživali i u Harry Potter torti.

U utorak 12. travnja,održala se debata na temu: Za i protiv Harryja Pottera u kojoj su sudjelovali studenti druge godine preddiplomskog studija Informacijskih znanosti Sveučilišta u Zadru. Studenti su bili podijeljeni u afirmacijsku i negacijsku grupu, a njihove je brojne argumente pažljivo slušalo pet sudaca, koji su na kraju presudili u korist afirmacijske grupe. Članovi pobjedničkog tima osvojili su Harry Potter kalendare. U isto vrijeme na Dječjem odjelu održavala se kreativna radionica namijenjena djeci mlađeg uzrasta. Djeci je pročitana kratka priča o Harryju Potteru, nakon čega je uslijedila izrada zlatnih zvrčki. Djeca su priču slušala s velikim zanimanjem i uživala su u izradi čarobnih letećih loptica.

U srijedu 13. travnja, ljubitelji Harryja Pottera imali su priliku zaigrati jedinstvenu tematsku društvenu igru. Sudionici su izvlačili pojmove vezane uz serijal, a zatim su ih svojoj ekipi morali crtati ili verbalno objasniti u jednoj minuti, ili su morali nabrojati tri pojma unutar pet sekundi. Pobjednici su osvojili tematske kalendare i bedževe.

U četvrtak 14. travnja, na Dječjem odjelu održana je radionica izrade čarobnih štapića. Ova je radionica izazvala veliko zanimanje, radionici su prisustvovala djeca mlađeg uzrasta, ali i oni malo stariji. Malo kasnije, u dvorištu Knjižnice održan je turnir u čarobnjačkom šahu. Na turniru su sudjelovala djeca OŠ Šime Budinića i OŠ Smiljevac, ali i drugi zainteresirani posjetitelji. Šah se igrao pod vodstvom Patricka Levačića. Sudionici su dobili bedževe sa grbom Hogwartsa i karte za Hogwarts Express vlak.

U petak 15. travnja, najveći fanovi serijala imali su priliku provjeriti svoje znanje na Harry Potter kvizu. Prvi dio kviza igrao se u timovima, nakon čega su dva najbolja (s izjednačenim brojem bodova) odmjerili snage. Nakon toga, članovi pobjedničkog tima odmjerili su snage među sobom. Pobjednica kviza osvojila je trilogiju Različita Veronice Roth. Članice pobjedničkog tima osvojile su knjigu Bajke Barda Beedlea autorice J. K. Rowling.

Subota 16. travnja bila je posljednji dan manifestacije. U dvorištu knjižnice igrao se improvizirani metloboj, inače čarobnjački sport koji se igra na metlama. Igrao se turnir između četiri školska doma, a pobijedio je dom Hufflepuff. Sudionici su, ovisno o osvojenom mjestu, nagrađeni s tematskim kalendarima, bedževima i Hogwarts Express kartama.

Tijekom cijelog Tjedna trajao je nagradni natječaj. Svi zainteresirani trebali su napisati pismo s temom: Zašto bih ja trebao/trebala ići u Hogwarts?. Organizatori su na kraju odabrali najbolje. Pobjednica natječaja osvojila je Hogwarts Express kartu, Hogwarts pismo, kartu Hogwartsa i okolice te čarobnjačku tjeralicu za Siriusom Blackom, poznatim likom iz serijala.

Tijekom cijelog Tjedna na Dječjem odjelu posjetitelji su mogli pogledati Harry Potter izložbu. Izložene su bile tematske knjige i bojanke, kao i predmeti povezani sa čarobnjačkim svijetom. Predmete su prikupili i organizatorima posudili ljubitelji Harry Potter serijala.

Odaziv na Tjedan i ove je godine ispunio očekivanja. Sve nagrade i ostalo potrebno za održavanje Tjedna osigurali su sponzori: Grafos Zadar, Autoškola Zadar, Zakutna ulica, Paketić Svijet Pakiranja, Naklada Ljevak, Mali Princ Torte i Kolači Zadar, Sitotisak Mateka, Bedzevi.com, Algoritam i Čistoća Zadar. Posjetitelji su izrazili zadovoljstvo održanim aktivnostima i nagradama, a mnogi su unaprijed najavili dolazak na sljedeći Tjedan.

Čarobne vijesti o Tjednu Harryja Pottera pratite na službenim Facebook stranicama.

Komentari na članak

Vezani članci

Najstarije čarape na svijetu

Povijesne zanimljivosti

Najstariji pronađeni predmeti iz svakodnevne upotrebe

Jeste li se ikada zapitali kako izgleda najstariji grudnjak na svijetu, najstarija kožna cipela ili najstariji kondom?

Oh God Why

Stvari koje su završile tamo gdje nisu trebale.

FOTO: Što to guraš, čovječe?

Unaprijed se ispričavamo na neugodnosti koju ćete osjećati tijekom gledanja ove fotogalerije.

Frooom!

Filmska umjetnost

Stvaranje novih gradova i svjetova s Frooom!-ovom veselom posadom

Mališani ovih ljetnih praznika mogu zaploviti nemirnim vodama filmske umjetnosti s iskusnom posadom koju čine snimatelji, montažeri, glumci, dramaturzi i psiholozi. Starije očekuju besplatni popratni sadržaji poput filmskih matineja i koncerata filmske glazbe.

Harvard, naslovna

Moderni pokret otpora

Osnovana Dumbledoreova Armija na Sveučilištu Harvard

Sveučilište Harvard odlučilo je podučiti studente stvarnom životu nakon studiranja. Začetnici ideje inspiraciju su našli u Dumbledorovoj Armiji.

II. bienale hrvatske mlade fotografije

Izložba fotografija u Zadru

Drugi bienale hrvatske mlade fotografije

Pogled kroz objektiv mladih fotografa na temu „Čovjek i prostor” u Kneževoj palači u Zadru.