EVOLUCIJA DJEČJE ZANIMACIJE

FOTO: Igre koje ste zaboravili, a sigurno ste igrali kada niste imali interneta

https://www.flickr.com/photos/35250353@N07/4245712431/in/photolist-7tboot-e6sXsR-7gcEDR-edSvRS-8MNViU-GiEmqc-ndNvGY-9K4NLb-dMaQLv-aZ1QA6-7ggzss-aZ1QK2-i5YJb-4sRa1U-oDap3H-c57o9b-8Degsd-7FdQoe-62Ubpy-8nGUud-oZWpmR-9K2asT-4Rb64k-dZTXZB-9uWNxG-6diyRg-dZZDsA-4QKXxC-ef2giB-gXFejc-cSS74A-2cJ4YzV-Gv1PNC-dqDTpE-mHp6FG-dqDGx2-7gcEJg-drwfTR-dqDGGR-aEkHVR-dqCYiD-5xxEaR-pB4Q4p-5xDDmj-4WbvBZ-dqDCZJ-dqCXKZ-duZX23-dZZDJ1-SCSEp
Pogledaj fotogaleriju
https://www.youtube.com/watch?v=7HRraMjhEhg
https://mojtv.hr/emisije/12775/ucilica.aspx#!prettyPhoto
https://haarrr.wordpress.com/2014/02/05/download-spider-solitaire-xp-versions-2/
https://gotgame.com/2011/12/13/exclusive-interview-with-icy-tower-creator-johan-peitz/
https://www.pcgamer.com/heres-how-to-bring-space-cadet-3d-pinball-back-to-windows/

+2

Mama, dođi i vidi moju apstraktnu sliku u Paintu. Mama, igrao bih se s Hugom. Mama, smijem upalit' komp i igrati Icy Tower?

Djeca su se nekada igrala ledene babe, školice, banke s listovima oraha ispred kuće... Iz kuće izađu na uranak, a vraćaju se kad mama viče. Kad smo takve igre prerasli, neka je druga zanimacija morala postojati. Pojavila se teška tehnološka kutija koja nije imala internet, a zatim i ona koja ga je imala. Predstavljamo vam televiziju i računalo.

Što smo to radili dok smo doručkovali? Sigurno nismo zujali u zid. Sjećate se televizijskih igara u kojima sudjelujete pozivom na određeni broj? Evo nekoliko asocijacija na najpoznatije.

Mordana. Biraj jedan broj, sigurno ćeš pogriješiti. Sarkastični i rimovani komentari malog trola u zelenoj odjeći koji mora spasiti svoju obitelj. Pozdravljam sve u studiju i režiji, Hugu, Hugolinu i njihovu djecu.

Učite. Natječete se s drugom djecom kako biste osvojili neku od prestižnih društvenih igara s hrvatskog tržišta. To je to. Nema drugih asocijacija za Učilicu.

Što smo to radili za računalom dok nismo saznali za čaroban svijet interneta? Stvarali remek-djela u Paintu i ponosno pokazivali ukućanima. Ne, ne samo to.

FOTO: Voka informatika/ screenshot

Postojao je svijet paukovog pasijansa ili Spider Solitaire u kojem na tri razine, onoj početničkoj, umjerenoj i profesionalnoj, slažete niz karata počevši s kraljem, slijedeći kraljicu, jokera, desetku, devetku i ostale padajuće brojeve kako bi se zaključilo s asom.

A ona strahota od Pinballa? Sjetit ćete se mahnitog pritiskanja dviju tipki kako loptica ne bi pala i vi tako postavili novi highscore.Zatim se u onom silnom šarenilu izgubite prvo vi, a zatim i vaša loptica koja ispadne iz nekog nasumičnog kutka.

Sjećate se možda Icy Towera? Tipa s kapom preko očiju koji radi briljantne skokove, i to zaslugom djece... u redu, tinejdžera, koja tako agresivno pritišću space na tipkovnici da se ta tipka vjerojatno već izlizala.

Super Mario. Tko je posjedovao ovu igru, bio je glavna faca u ekipi. „A mogu i ja igrati? Molim te, pet minuta?” pretvori se u svađu jer pet minuta znači barem pola sata. Eto zaraze.

Popis se produžuje, a mi smo nabrojali tek one najpopularnije, najzaraznije igre. Generacija interneta i novih medija XY djeca neće znati kakav je osjećaj osvojiti kutiju sladoleda i zlatnog Hugu na televizijskoj igri, ali valjda znaju o čemu je ovdje bila riječ i tko su bili glavni junaci u dječjim životima do ranih 2000-ih.

Komentari na članak

Vezani članci

Star Wars dan

Na današnji dan

FOTO: Star Wars dan upisan u kalendare

Svakom pravom ljubitelju Zvjezdanih ratova ne treba naglašavati koji je danas dan. Kako ćete ga obilježiti ovisi o vašem poznavanju ovog kulturnog fenemena, a pokoju ideju ukradite iz naše fotogalerije.

Naslovna - knjige

Završna misao knjige

Sedam najučinkovitijih završnih rečenica romana

Zadnja rečenica piščev je posljednji pokušaj da zaintrigira maštu – da potvrdi ili poremeti sve što smo znali prije. Pogledajte koje smo to posljednje rečenice izdvojili!

Motivacijski citati

Kraj godine

FOTO: Motivacijski citati za uspješan završetak kalendarske godine

Citati za sve one koji su se umorili, koji su bezvoljni, koji trebaju vjetar u leđa – za one kojima je ponestalo motivacije.

15 ideja za ukrašavanje vaših pisanica: Crno-bijelo

Neka vaš uskršnji stol bude zaista impresivan

FOTO: 15 ideja za ukrašavanje vaših pisanica

Donosimo vam 15 kreativnih ideja koje će vaše pisanice pretvoriti u prava mala umjetnička djela.

Ri

Doza umjetnosti

FOTO: Oslikanim riječkim ulicama

Dašak sreće ovog puta pronašli smo na zidovima ulica kojima svakodnevno prolazimo. Što smo sve zabilježili kroz objektiv sreće pogledajte u fotogaleriji.