Čitati na prazan želudac

FOTO: Deset najčudnijih božićnih jela

Kiviak

Vodimo vas na putovanje kroz najčudnije specijalitete koji se u raznim državama pripremaju za Božić. Nakon ovog odbrojavanja voljet ćete sarmu još i više.

Polako su vam dosadile sarme, fritule, purice, mlinci i svinjski kotleti na jelovniku za Božić? Gurman ste i uvijek spremni za novo jelce? Dopustite nam da vas povedemo na putovanje kroz deset najčudnijih božićnih jela zbog kojih ćete na sam spomen passé spoja kiselog kupusa i mesa plakati od sreće.

1. Pašteta od soba

Ako ste se ikada pitali zašto niste dobili poklon za Božić, ne očajavajte, niste bili zločesti – Djed Božićnjak nije ga mogao dostaviti jer je netko pretvorio Rudolfa u pašteticu! Pašteta se priprema od odabranih dijelova mesa soba, konjaka i začina, a najbolja je poslužena na toplom tostu s maslacem i uz čašicu brendija.

Pašteta od soba, FOTO: Pinterest

2. Šaran iz kade

Nije ni najmanji problem što se u Češkoj za Božić jede šaran. Dapače, simpatična ribica. Jedino je pomalo nezgodno što ga je neko vrijeme potrebno uzgajati kod kuće u kadi kako bi bio svjež. Upitno je kako tijekom tih dana Česi mirišu, no njihovo gojenče možda i nije tako strašno kada se ispeče i posluži sa salatom od krumpira.

Šaran, FOTO: Pinterest

3. Maksalaatikko

Ovo finsko jelo čak i zvuči pomalo zabavno, ali sastojci su mu mnogo manje uzbudljivi. Dodajte malo jetrice, riže, maslaca, sirupa, luka, jaja, grožđica, poslužite s džemom i dobili ste maksalaatikko. U jednoj su anketi finski učenici proglasili maksalaatikko svojim najmržim jelom. Moguće da je i dječja pravobraniteljica reagirala.

Maksalaatikko, FOTO: Wikipedia

4. Svinjske nožice i Julmust

Gdje bi drugo nego u našoj voljenoj Švedskoj od cijele predivne prasice čovjek uzeo samo nožice? Svinjske nožice sastavni su dio julborda, božićnog obroka, a za ovo jelo postoji i jasna preporuka za savršeno piće. Uz nožice najbolje prija čašica Julmusta, božićnog pića guste konzistencije poput piva koje se pravi od hmelja i ječma. Za Božić se u Švedskoj proda više Julmusta nego Coca Cole, pa razmislite.

Julmust, FOTO: Wikipedia

5. Lutefisk

Gotovo je, ovog se puta sigurno selimo u Švedsku. Za sve sklone kemiji, lutefisk je pravo jelo. Priprema se tako što se sušena bijela riba tretira lužinom određeno vrijeme, što razara proteine u mesu koje poprima želatinoznu strukturu. Naravno, s obzirom na to da je pH ribe nakon namakanja u lužini 11 do 12 (neutralno je 7), potrebno ju je neko vrijeme držati i u običnoj vodi pa potom opet dodati malo lužine. Onda, što može biti bolje od lužnatog ribljeg želea?

Lutefisk, FOTO: Wikipedia

6. Smalahove

I dalje smo na sjeveru, ali ovoga puta u Norveškoj. Božić je, izgleda, vrijeme kad u ovoj zemlji jaganjci utihnu – tradicionalno se za Božić jede janjeća glava prerezana napola. Uši i oči navodno su najbolji dio, a dodatna je preporuka da se nakon jedenja ovih delicija ostatak glave jede od naprijed prema kraju.

Smalahove, FOTO: Wikipedia

7. Ličinke pržene u dubokom ulju

Sjećate li se kako smo se kao djeca zabavljali jedući tjesteninu u boji? U Južnoafričkoj Republici još je zabavnije! Tamo se jedu – prigodno božićno obojene – ličinke carskog moljca. Zamislite kako hrskave moraju biti.

Ličinka, FOTO: Pinterest

8. Muktuk

Još jedno dražesno ime koje označava ne tako dražesno jelo. Inuiti na Grenlandu jedu svježu, smrznutu kožu i mast grenlandskog kita. Ali to nije sve! Ponekad ih i isprže u dubokom ulju i posluže s umakom od soje! To uistinu sve mijenja!

Muktuk, FOTO: Wikipedia

9. Viktorijanska mesna pita

Ova se monumentalna pita, pravi viktorijanski Frankenstein koji možete vidjeti u 52. minuti ovog zanimljivog dokumentarca, pravila od osam vrsta pernate divljači, šunke, piletine, slanine i jezika te je katastrofalno zaudarala, tim više što je poznato kako je barem 20 posto viktorijanske hrane bilo pokvareno.

10. Kiviak

Kombinacije različitih mesa veoma su popularne, vjerojatno su dio velikog prazničkog čišćenja skrivenih kutaka hladnjaka. Što kažete na komadić njorke u tuljanu? Doista, to jelo postoji i zove se kiviak. Grenland je očito pravo mjesto za božićni tulum jer je kiviak njegov zaštitni znak. Priprema se tako što se petstotinjak njorki, zajedno s kljunovima, nožicama i perjem, upakira u kožu tuljana koja se potom zatvori i premaže tuljanovom mašću. Nakon što su ptice fermentirale sedam mjeseci, spremne su za konzumaciju. Uz ovo jelo predlažemo čašu… antiemetika?

Kiviak, FOTO: Pinterest

Još ste gladni? Stavite ovaj članak među favorite i vratite mu se svaki put kada vas uhvati nagon za prejedanjem. Poslije Božića bit ćete vitki kao usred ljeta!

Komentari na članak

Vezani članci

Norveška

Etnografski muzej u Zagrebu

Doživite čaroliju norveškog Božića uz hranu, piće i priče

Djelić božićnog duha na norveški način imat ćete priliku uhvatiti 7. prosinca u Etnografskom muzeju u Zagrebu.

Imagine Dragons, Orange Warsaw Festival

Glazbeni festival u Varšavi

Na jubilarnom izdanju Orange Warsaw festivala nastupaju Imagine Dragons

U centru Varšave održava se festival na svjetskoj razini. Prvi je najavljeni headliner jubilarnog izdanja američki bend Imagine Dragons.

Nutella festival

Ujedinjeni Arapski Emirati

VIDEO: Frizerski salon nudi mogućnost bojanja kose pomoću Nutelle

Vjerojatno najgori mogući način upotrebe Nutelle.

University of Northumbria at Newcastle

Stipendija EU

Najbolji videozapisi o Sveučilištu Northumbria dobivaju stipendije

Sveučilište Northumbria objavljuje natječaj za sve studente prve godine preddiplomskog studija. Potrebno je poslati videozapis o Sveučilištu do 3. kolovoza, a najboljih osam dobit će stipendije.

Sir

Na današnji dan

Proslava dana ljubitelja sira

Svi siroljupci 20. siječnja obilježavaju dan svoje najdraže delicije. S preko 1400 vrsta u svijetu teško se odlučiti za onaj najbolji. Nastanak same namirnice seže daleko u prošlost, a najveći je sir ikad izložen težio čak 15 tona.