Čitati na prazan želudac

FOTO: Deset najčudnijih božićnih jela

Kiviak

Vodimo vas na putovanje kroz najčudnije specijalitete koji se u raznim državama pripremaju za Božić. Nakon ovog odbrojavanja voljet ćete sarmu još i više.

Polako su vam dosadile sarme, fritule, purice, mlinci i svinjski kotleti na jelovniku za Božić? Gurman ste i uvijek spremni za novo jelce? Dopustite nam da vas povedemo na putovanje kroz deset najčudnijih božićnih jela zbog kojih ćete na sam spomen passé spoja kiselog kupusa i mesa plakati od sreće.

1. Pašteta od soba

Ako ste se ikada pitali zašto niste dobili poklon za Božić, ne očajavajte, niste bili zločesti – Djed Božićnjak nije ga mogao dostaviti jer je netko pretvorio Rudolfa u pašteticu! Pašteta se priprema od odabranih dijelova mesa soba, konjaka i začina, a najbolja je poslužena na toplom tostu s maslacem i uz čašicu brendija.

Pašteta od soba, FOTO: Pinterest

2. Šaran iz kade

Nije ni najmanji problem što se u Češkoj za Božić jede šaran. Dapače, simpatična ribica. Jedino je pomalo nezgodno što ga je neko vrijeme potrebno uzgajati kod kuće u kadi kako bi bio svjež. Upitno je kako tijekom tih dana Česi mirišu, no njihovo gojenče možda i nije tako strašno kada se ispeče i posluži sa salatom od krumpira.

Šaran, FOTO: Pinterest

3. Maksalaatikko

Ovo finsko jelo čak i zvuči pomalo zabavno, ali sastojci su mu mnogo manje uzbudljivi. Dodajte malo jetrice, riže, maslaca, sirupa, luka, jaja, grožđica, poslužite s džemom i dobili ste maksalaatikko. U jednoj su anketi finski učenici proglasili maksalaatikko svojim najmržim jelom. Moguće da je i dječja pravobraniteljica reagirala.

Maksalaatikko, FOTO: Wikipedia

4. Svinjske nožice i Julmust

Gdje bi drugo nego u našoj voljenoj Švedskoj od cijele predivne prasice čovjek uzeo samo nožice? Svinjske nožice sastavni su dio julborda, božićnog obroka, a za ovo jelo postoji i jasna preporuka za savršeno piće. Uz nožice najbolje prija čašica Julmusta, božićnog pića guste konzistencije poput piva koje se pravi od hmelja i ječma. Za Božić se u Švedskoj proda više Julmusta nego Coca Cole, pa razmislite.

Julmust, FOTO: Wikipedia

5. Lutefisk

Gotovo je, ovog se puta sigurno selimo u Švedsku. Za sve sklone kemiji, lutefisk je pravo jelo. Priprema se tako što se sušena bijela riba tretira lužinom određeno vrijeme, što razara proteine u mesu koje poprima želatinoznu strukturu. Naravno, s obzirom na to da je pH ribe nakon namakanja u lužini 11 do 12 (neutralno je 7), potrebno ju je neko vrijeme držati i u običnoj vodi pa potom opet dodati malo lužine. Onda, što može biti bolje od lužnatog ribljeg želea?

Lutefisk, FOTO: Wikipedia

6. Smalahove

I dalje smo na sjeveru, ali ovoga puta u Norveškoj. Božić je, izgleda, vrijeme kad u ovoj zemlji jaganjci utihnu – tradicionalno se za Božić jede janjeća glava prerezana napola. Uši i oči navodno su najbolji dio, a dodatna je preporuka da se nakon jedenja ovih delicija ostatak glave jede od naprijed prema kraju.

Smalahove, FOTO: Wikipedia

7. Ličinke pržene u dubokom ulju

Sjećate li se kako smo se kao djeca zabavljali jedući tjesteninu u boji? U Južnoafričkoj Republici još je zabavnije! Tamo se jedu – prigodno božićno obojene – ličinke carskog moljca. Zamislite kako hrskave moraju biti.

Ličinka, FOTO: Pinterest

8. Muktuk

Još jedno dražesno ime koje označava ne tako dražesno jelo. Inuiti na Grenlandu jedu svježu, smrznutu kožu i mast grenlandskog kita. Ali to nije sve! Ponekad ih i isprže u dubokom ulju i posluže s umakom od soje! To uistinu sve mijenja!

Muktuk, FOTO: Wikipedia

9. Viktorijanska mesna pita

Ova se monumentalna pita, pravi viktorijanski Frankenstein koji možete vidjeti u 52. minuti ovog zanimljivog dokumentarca, pravila od osam vrsta pernate divljači, šunke, piletine, slanine i jezika te je katastrofalno zaudarala, tim više što je poznato kako je barem 20 posto viktorijanske hrane bilo pokvareno.

10. Kiviak

Kombinacije različitih mesa veoma su popularne, vjerojatno su dio velikog prazničkog čišćenja skrivenih kutaka hladnjaka. Što kažete na komadić njorke u tuljanu? Doista, to jelo postoji i zove se kiviak. Grenland je očito pravo mjesto za božićni tulum jer je kiviak njegov zaštitni znak. Priprema se tako što se petstotinjak njorki, zajedno s kljunovima, nožicama i perjem, upakira u kožu tuljana koja se potom zatvori i premaže tuljanovom mašću. Nakon što su ptice fermentirale sedam mjeseci, spremne su za konzumaciju. Uz ovo jelo predlažemo čašu… antiemetika?

Kiviak, FOTO: Pinterest

Još ste gladni? Stavite ovaj članak među favorite i vratite mu se svaki put kada vas uhvati nagon za prejedanjem. Poslije Božića bit ćete vitki kao usred ljeta!

Komentari na članak

Vezani članci

zdrava hrana

Zamrzavanje namirnica

Brzi i zdravi načini pripreme i čuvanja hrane

Neovisno o tome studirate li ili radite, uvijek možete pojesti zdravi obrok. Zato saznajte koje sve namirnice i jela možete zamrznuti i olakšajte si život.

Božićni sajam - Zagreb

Advent diljem Europe

FOTO: Božićni sajmovi u Europi koje biste trebali posjetiti

Lista božićnih sajmova u Europi koje biste trebali posjetiti. Za bolji dojam, pogledajte mini fotogaleriju ovih sajmova.

Hrana

Za sve gurmane

Tjedan dobre hrane do 1. lipnja u svim hrvatskim gradovima

U Hrvatskoj će se sve do 1. lipnja održavati Tjedan dobre hrane

Brownie sa šećerom u prahu

Na današnji dan

VIDEO: Jednostavan recept rajskog kolača za „Brownie“ dan

Samo dva dana nakon Svetog Nikole i svih pojedenih slastica vrijeme je da se počastite još jednom. Naime 8. prosinca slavi se „Brownie“ dan, a mi vam donosimo jednostavan recept za najbolji kolač u svemiru.

Leteći taksiji mogli bi uskoro postati stvarnost

Uzbudljiva budućnost zračnog putovanja

VIDEO: Leteći taksiji mogli bi uskoro postati stvarnost

Snovi o letećim automobilima više neće biti samo snovi.