Zdravlje, produktivnost i kreativnost započinju pravim doručkom

Doručci u kojima su uživale najproduktivnije osobe u povijesti

Doručci u kojima su uživale najproduktivnije osobe u povijesti

Donosimo vam deset jela kojima su svoj dan započinjale neke od najutjecajnijih ličnosti u povijesti. Njihovi su ukusi bili sve samo ne dosadni i jednolični.

Stara poslovica kaže kako je doručak najvažniji obrok u danu. Te su se poslovice pridržavali i neki od najutjecajnijih ljudi u povijesti. Mnogi su važni političari, umjetnici i znanstvenici poklanjali mnogo pažnje hrani kojom su započinjali svoj dan. Njihovi su ukusi bili sve samo ne dosadni i jednolični. Donosimo vam deset jela kojima su utjecajne povijesne ličnosti kretale u novi dan.

1. Victor Hugo volio je sirova jaja i hladnu kavu

Dok je živio u egzilu na otoku Guernsey, Victor Hugo pronašao je inspiraciju za neka od svojih najglasovitijih djela, uključujući i roman Les Miserables. Živeći na otoku, ovaj francuski pisac usvojio je čvrstu stvaralačku rutinu. Nakon buđenja u zoru, Hugo bi pojeo doručak koji se sastojao od dva sirova jaja i šalice hladne kave, nakon čega bi bio spreman za rad.

2. Mahatma Ghandi uživao je u zobenoj kaši, kakau i kozjem mlijeku

Mahatma Ghandi najpoznatiji je po svojoj borbi za indijsku nezavisnost, pri čemu je zagovarao isključivo nenasilna sredstva. No, dok je živio u Londonu, prije nego je postao gorljivi aktivist za ljudska prava, volio je započeti svoj dan jednostavnim, ali vrlo hranjivim i dobro izbalansiranim obrokom. Kako je zapisao u svojim dnevnicima, njegov najdraži doručak sastojao se od zobene kaše, šalice kozjeg mlijeka i kakaa.

3. Albert Einstein jeo je pržena jaja, med i gljive

Prehrana jednog od najbriljantnijih znanstvenika svih vremena, Alberta Einsteina, u velikoj se mjeri sastojala od jaja. Kako je njegova domaćica Herta Waldow napisala u svojoj knjizi, Einstein je uvijek jeo pržena jaja, barem dva, gotovo svakoga jutra. Volio je pojesti i gljive i med. Kako piše Waldow, Einstein bi jeo gljive i triput dnevno.

4. Walt Whitman obožavao je kamenice i crveno meso

Ovaj američki pjesnik bio je poznat po svojoj prehrani bogatoj proteinima, koja se sastojala od mnogo crvenoga mesa i kamenica, čak i za doručak. Njegova prehrana zabrinjavala je njegova dobrog prijatelja i pisca Johna Burroughsa, koji mu je u pismu napisanom 1885. godine izrazio svoju zabrinutost i preporučio da smanji količinu mesa u svojoj prehrani i zamijeni svoj masnoćom bogat doručak žitaricama i voćem. Prema Whitmanovoj biografiji, pisac je prijedloge svog prijatelja uvelike odbacio.

5. Mozartov doručak bila je polovica pijetla

Wolfgang Amadeus Mozart također je volio meso. Neka od njegovih najdražih jela bili su svinjski kotleti, riba i flamanski goveđi gulaš s pivom. U pismu svojoj supruzi, slavni je kompozitor napisao kako je uživao u svojoj polovici pijetla, kojeg je podijelio sa svojim prijateljem nakon buđenja.

6. Winston Churchill volio je jaja, meso, grejp i tost

Britanski premijer Winston Churchill znao je važnost bogatoga i zasitnog doručka. Tražio je da mu se doručak poslužuje na dva pladnja. Na jednom su se nalazili preprženi kruh, pekmez, maslac, mlijeko, kava, poširana jaja i hladna piletina ili neko drugo meso, dok se na drugom nalazio grejp, posuda sa šećerom, čaša svježeg soka od naranče i whiskey sa sodom. Doručak je završavao nezaobilaznom cigarom.

7. Jane Austen započinjala je dan biskvitnim kolačem i čajem

Poznata britanska autorica jela je doručak nešto kasnije od svojih suvremenika. Obično je čekala do 10 sati kako bi jela, a njezin najdraži doručak sastojao se od vlažnoga i gustog bisvitnog kolača posluženog sa šalicom čaja.

8. Claude Monet volio je omlet s finim biljkama

Ljubav prema finim stvarima ovaj je slikar pokazivao i u svojoj prehrani. Uzgajao je svoje vlastito povrće i začinsko bilje, planirao je svoj meni prema godišnjim dobima, a vodio je i prehrambene dnevnike u kojima je bilježio svoje gastronomske navike. Prije nego bi se posvetio slikanju, Monet bi pojeo doručak koji se sastojao od kobasica, prepečenog kruha, pekmeza, omleta s raznim biljkama i čaja.

9. Elizabeta I. doručkovala je kruh, pivo i bogati mesni gulaš

Britanska kraljica Elizabeta I. započinjala je svoj dan pravim kraljevskim obrokom. Za doručak bi pojela fini kruh, pivo i vrstu mesnog gulaša za koji se koristila govedina ili janjetina u kombinaciji sa žitaricama. Ovo se jelo uobičajno začinjavalo biljkom čiji okus podsjeća na maslačak.

10. Thomas Edison uživao je u knedlama s jabukama

Svoj najdraži doručak otkrio je ubrzo nakon preseljenja u New York. Gladan i bez prebijenog novčića, tada dvadesetdvogodišnji znanstvenik zalutao je u jedan restoran u središtu grada u želji da paketić čaja zamijeni za šalicu kave i knedlu s jabukama. Taj ga je skromni obrok tada toliko obradovao da mu je ostao jedan od najdražih čitavog života.

Komentari na članak

Vezani članci

Ivana Orleanska

Na današnji dan

Francuska narodna junakinja i svetica prije gotovo 6 stoljeća spaljena na lomači

Francuska narodna junakinja Ivana Orleanska sa samo 17 godina dobila je zadatak vođenja odreda vojske, pritom oslobodivši Orleans i pobijedivši Engleze kod Pataya. Život joj je okrutno oduzet spaljivanjem na lomači uz optužbu da je vještica. Katolička je crkva prepoznala njezinu plemenitost te ju je 1920. godine proglasila sveticom.

Jaslice

Matej Sunara

Sretan Božić svakome

Nakon tri mjeseca loše talijanske hrane uživam u obilnim obrocima moje majke i guštam prešetavajući se po rivi, ispijajući pića u društvu prijatelja. No, je li ljepota Božića skupa jelka, obilan obrok, nove cipele, hrpa darova i dobar provod u nekom klubu? Na blagdan Božića slavimo rođenje Isusa Krista, Sina Božjega, koji je križ svoj nosio radi nas i radi našega spasenja. Mjesto rođenja ne može biti skromnije.

Skidanje šminke

Zdrava koža lica

Zašto moramo skinuti šminku prije spavanja?!

Znamo da šminka može odlično izgledati na nama danju i noću, ali našminkanog lica ne smijemo i na spavanje

https://cdn.pixabay.com/photo/2016/03/09/15/21/glasses-1246611_960_720.jpg

Vježbanje očnih mišića

Devet prirodnih načina za očuvanje vida

Kada se govori o važnosti vježbanja, često se zaboravlja na potrebu vježbanja očnih mišića. Zato vam donosimo nekoliko savjeta za očuvanje vida na prirodan način.

gozba, hrana

Korisni savjeti

Saznajte što žudnja za određenom vrstom hrane znači za vaše zdravlje

Česta potreba za istom vrstom hrane može značiti da vašem organizmu nešto nedostaje. Saznajte što neprestano grickanje čipsa, sira ili obožavanje slatkiša, bijelog kruha i mesa otkrivaju o vašem stanju.