Istraživanje portala EduCentar

Dokazano: Hrvati vole čitati

Čitanje knjige

Anketa portala EduCentar pokazuje da Hrvati vole čitati. Naime, čak 42 posto ispitanika pročitalo je više od 10 knjiga u protekloj godini, a 13 posto nije pročitalo ni jednu.

Portal EduCentar na više je od 670 ispitanika istražio navike čitanja hrvatskih građana u razdoblju od godine dana. Čak 42 posto ispitanika u proteklih je godinu dana pročitalo više od 10 knjiga. Među omiljenim žanrovima ističu političku literaturu, psihologiju, sociolociju.

 Cilj mi je jedna knjiga mjesečno, a zna biti i po dvije.  ističe jedan ispitanik, dok drugi navodi da ih zna biti i puno više.

Dijelu ispitanika rijetko prođe tjedan da ne pročitaju barem jednu knjigu. Neki su pak vještinu čitanja doveli do vrhunca pa tako tjedno pročitaju i tri knjige.

 Mjesečno pročitam u prosjeku tri knjige i smatram da je čitanje vrlo važno za razvoj vokabulara pa i za obrazovanje te stjecanje dijela opće kulture. Osobe koje ne čitaju stvarno ne znaju što propuštaju. – zaključuje ispitanik.

Dio ispitanika, njih 19 posto, ističe kako godišnje pročita do deset knjiga, u prosjeku jednu u dva mjeseca. Njih pak 12 posto pročita do pet knjiga te im služe za razbribrigu, iako bi voljeli imati više vremena za čitanje.

Mali dio ispitanika, tek 14 posto, pročitao je do tri knjige te navodi da je to stvarno poražavajuće, ali tako stvari stoje.

 Budimo realni, pročitane su 2 knjige i to tijekom ljeta na plaži. – komentira jedan od ispitanika.

Čak 13 posto ispitanika nije pročitalo nijednu knjigu u protekloj godini. Navode da općenito nisu pobornici čitanja. Smatraju da je to gubitak vremena i da jednako korisne informacije mogu pronaći na internetu. Zaključuju kako se vokabular može steći i na druge načine, pritom ističući komunikaciju s drugim ljudima.

Podaci su dobiveni putem ankete koja se sastojala od samo jednog pitanja. Zbog jednostavnosti ispunjavanja nisu zabilježeni demografski podaci o ispitanicima, tako da se rezultati ne mogu generalizirati, ali su indikativni.

Komentari na članak

Vezani članci

Financijska slika

Veliko istraživanje studentskih financija

Hrvatska poštanska banka i Studentski.hr istražuju financijsku sliku hrvatskog studenta

Sudjeluj u istraživanju i osvoji super nagrade!

Mobitel

Poslodavci provjeravaju kandidate

Objave na društvenim mrežama mogu vas stajati posla

Ono što danas objavite na društvenoj mreži može biti vrlo bitno kad se sutra prijavite za posao.

youth unemployment

Hrvatska na visokom 9. mjestu

Grčka predvodi listu zemalja s najvećim rizikom nezaposlenosti mladih

Business Insider objavio je listu zemalja gdje su mladi u najvećem riziku od moguće nezaposlenosti. Popis zemalja rangirali su uzevši u obzir ekonomske i geopolitičke razloge koji su vodili do takvog stanja u pojedinoj zemlji.

Religija

Istraživanje instituta PEW o religijskim trendovima

Dominantne svjetske religije 2050. godine bit će...

Istraživanje Pew instituta pokazuje zaimljive trendove vezane uz dinamiku populacije dominantnih svjetskih religija.

E-čitač vs. knjiga

Izbor je na vama

E-čitač ili knjiga?

Iako većini ljudi ništa ne može zamijeniti knjigu, činjenica je da e-čitač pruža mnoge kvalitete i pogodnosti.