Brzi i jednostavni recepti za kuhano vino i punč
Kuhano vino i punč tradicionalna su božićna pića bez kojih je nemoguće zamisliti advent. Brzo su gotovi i vrlo ih je lako pripraviti uz samo nekoliko sastojaka. Postoje različite varijante, s bijelim i crnim vinom ili pak votkom.
Kuhano vino i punč tradicionalna su božićna pića bez kojih je nemoguće zamisliti advent. Brzo su gotovi i vrlo ih je lako pripraviti uz samo nekoliko sastojaka. Postoje različite varijante, s bijelim i crnim vinom ili pak votkom.
Kuhano vino i punč omiljeni su adventski napitci. Ponekad se čini da se u velikim loncima na adventskim štandovima kuha čarobna tekućina savršenog okusa. No neke prevelike tajne nema i postupak je zapravo vrlo jednostavan. U nastavku donosimo ukusne i brze recepte kako biste u ovom piću mogli uživati i u toplini vlastitog doma.
Kuhano vino
Sastojci:
- boca crnog ili bijelog vina
- 2 dcl vode
- 1 naranča, izrezana na tanke komade
- 1 limun, izrezan na tanke komade
- 6 klinčića
- 3 štapića cimeta ili cimet u prahu
- 3 žlice šećera (kod bijelog vina udvostručiti količinu).
U lonac ulijte vino i vodu te dodajte sve začine. Nakon što vino zakuha, dodajte naranču i limun i držite na laganoj vatri deset minuta. Pustite da odstoji sat vremena, a prije posluživanja ponovno zagrijte.
Punč s proseccom i votkom
Sastojci:
- boca prosecca
- 2 dcl votke
- 1 pivo s đumbirom
- 3 jabuke, narezane na tanke komade
- 2 naranče, narezane na tanke četvrtine
- 8 štapića cimeta ili cimet u prahu
- led (po potrebi).
U veliku zdjelu dodati led, a zatim prosecco, pivo te votku. Nakon toga dodati jabuke, naranče i cimet te promiješati. Kod posluživanja rubove čaša ukrasiti šećerom.
FOTO: Pixabay
Punč s vinom
Sastojci:
- 2 boce crnog vina
- 2 piva s đumbirom
- 2 dcl viskija
- 2-4 dcl soka od brusnice / maline / šumskog voća (po želji)
- 2 šalice smrznutog šumskog voća
- 1 naranča i 1 jabuka, narezane na tanke komade.
Sve sastojke pomiješati u velikoj zdjeli i poslužiti u prozirnim čašama.