Muzeji i galerije

Besplatna turistička odredišta u Londonu

Naslovna

Umjesto da potrošite i to malo funti u svojem džepu, posjetite ove besplatne lokacije!

London je poznat među turistima zbog svojih građevina i povijesnih mjesta te rock povijesti, no u Londonu također postoji velik broj kultnih mjesta, muzeja i galerija koje se mogu besplatno posjetiti. Ako su karta i hotel iscijedili iz vas i zadnju kintu, pogledajte opširnu listu što vam sve London besplatno nudi. 

Kao prvo, neizostavni dio su londonski parkovi, poput Greenwich, Richmond, Victoria parka, St. James parka, Kensington parka i Regent's parka.

No, veliki je broj muzeja koja svoja vrata drže otvorena svim posjetiteljima besplatno, poput Natural History Museum, koji sadrži oko 70 milijuna izložaka iz botanike, entomologije, mineralogije, palentologije i zoologije. Otvoren je svakim danom od 10 do 17. 

Izlošsci vezani uz zoologiju mogu se pronaći i u Grant Museum of Zoology, u kojem ima oko 67 tisuća primjeraka iz životinjskog carstva. Također, on je jedini preostali sveučilišni muzej u Londonu.

Idući je Muzej znanosti (Science Museum), nalazi se pokraj navedenog prirodoslovnog muzeja (Natural History Museum), a radno vrijeme mu je isto. Tamo se može pronaći zbirka od 300 tisuća izložaka iz povijesti zrakoplovstva, medicine, matematike, željeznica, svemira i sličnoga.

No, o zrakoplovstvu postoji i jedan poseban muzej, Royal AirForce Museum u kojem, osim kolekcija zrakoplova, postoji i 3D kino te light show. Podijeljen je na nekoliko dvorana poput Milestones of flight, Historic hangars, Bomber hall, Grahame White factory.

U Britanskom muzeju (British Museum) pronaći ćete kolekciju povijesti i kulture čovječanstva s oko 7 milijuna izložaka iz svih dijelova svijeta. Smatra se jednim od najznačajnijih muzeja na svijetu, a također je i jedan od najvećih. Otvoren je svaki dan od 10 do pola šest, dok je petkom do pola devet navečer.

Sljedeći muzej je Londonski muzej (Museum of London), a u njemu ćete vidjeti razvoj i povijest samog Londona, sve od prapovijesti. Otvoren je svaki dan od 10 do 17 sati.

Pomorski muzej pod nazivom National Maritme Museum fokusira se na britansku morsku prošlost, s jednakim radnim vremenom kao i gore navedeni. Smatra se jednim od najvećih muzeja pomorstva u svijetu.

U Kraljičinoj kući (Queen's House), koja je zapravo bivša kraljevska rezidencija pozicionirana u Greenwichu, besplatno se može saznati o povijesti palače, te najvećoj britanskoj školi pomorstva i navigacije.

Victoria and Albert Museum, muzej je primijenjene umjetnosti i dizajna, a sadrži oko 4,5 milijuna izložaka. Muzej je ogroman, a u sklopu njega nalazi se još i muzej djetinjstva (Museom of Childhood), gdje se mogu naći izlošci lutaka, medvjedića, autića i društvenih igara.

Također, možete posjetiti i Nacionalnu galeriju koja je muzej umjetnosti u kojoj se mogu vidjeti izlošci zapadnoeuropskog slikarstva iz perioda od 13. do 19. stoljeća.

National gallery
 
Izvor: Flickr/Bokeh & Travel
 

Ukoliko vas zanima povijest pošte, te kako su prije izgledali poštanski sandučići i uredi, kolekcije poštanskih marki, zatim pisma i telegrafi, u Londonu je stacioniran Britanski poštanski muzej i arhiv (The British Postal Museum and Archive).

Zatim, Imperial War Museum nudi vam priče o Prvom svjetskom ratu, kao i osobama koje su se borile, preživjele, ali i priče onih poginulih.

U Londonu postoji i Muzej Engleske banke (Bank of England Museum) koji sadrži veliku kolekciju zlatnih poluga, kovanica, novčanica te knjige i dokumente koji datiraju još iz 17. stoljeća.

No, nije samo ulaz u raznovrsne muzeje besplatan, već i u Westiminstersku palaču – mjesto zasjedanja parlamenata. Iako se samo razgledavanje naplaćuje, besplatno se može prisustvovati na zasjedanjima.

Westminster
 
Izvor: Flickr/Pranav Bhasin
 
 

Zatim, Tate Modern galerija je koja je smještena na rijeci Temzi. Besplatne izložbe sadrže oko 60 tisuća radova raznih poznatih slikara. Dok se u Britain Tate mogu pronaći britanska remek djela iz perioda od 16. do 20. stoljeća.

Temple Church crkva je koja se pojavila u filmu Da Vincijev kod, a koju su sagradili vitezovi templari.

Zadnja lokacija na koju ćemo vas poslati je British Film Institute's Mediatheque, institut koji je pokrenula kraljevska povelja kako bi se poticao razvoj umjetnosti filma, televizije i pokretne slike Zabavni dio instituta besplatan je za posjećivanje te se tamo mogu gledati i besplatni filmovi, dok postoje i četiri kina koja se naplaćuju.

Komentari na članak

Vezani članci

FlixBus

Nove autobusne linije

Zelena FlixBus mreža proširila se na pedesetak gradova

Od 1. srpnja dnevne veze iz Zagreba prema moru putnik može osigurati već za 12 eura. Stiže li pak putnik s obale u Zagreb kao jedno od glavnih čvorišta za daljnja FlixPutovanja, pruža mu se mogućnost daljnjeg putovanja u brojne europske gradove za 17 eura.

Plaža

Učenje stranih jezika

Povoljan tečaj engleskog za turizam u Klubu mladih Split

Klub mladih Split nudi priliku da izvježbate svoj engleski s fokusom na turizam. Prijave za pohađanje predavanja traju do 9. travnja.

Putovanja

Popularna turistička odredišta

FOTO: Slasni specijaliteti egzotičnih svjetskih destinacija

Fidži, Bahami i Jamajka samo su neke popularne svjetske turističke destinacije koje oduševljavaju gurmane specijalitetima svoje tradicionalne kuhinje.

liana3

Liana

Aplikacija koja će mnogima olakšati studiranje u inozemstvu

Liana je mobilna aplikacija koju su razvili hrvatski developeri čiji je cilj povezati iseljenike ili pak osobe koje govore isti jezik u stranim državama, a među ciljanom skupinom nalaze se i studenti.

1. Amsterdam, Nizozemska

Najbolja mjesta za život

FOTO: 30 gradova idealnih za život mladih

Agencija Nestpick provela je istraživanje na osnovu 16 kriterija po kojima „milenijalci“ odabiru mjesto za život.