Radite li vi takav posao?

10 zanimanja koja najviše privlače psihopate

Naslovna

Psihopata nema samo u filmovima, oni postoje i oko nas. Donosimo popis 10 poslova najmanje i najviše zanimljivih psihopatima. Je li i vaše zanimanje među njima?

Hitler, Mengele, Ted Bundy, Charles Manson, Henry VIII, Vlad Tepeš i Elizabeta Bathory imaju nešto zajedničko. Za sve se njih smatra da su bili psihopati. Unatoč tome, ako je netko psihopat, ne mora nužno značiti da je i krvoločni ubojica.

Hitler, Bathory i Bundy, FOTO: Studentski.hr

Psihopati su različito opisani, no ipak postoje neke dodirne točke. Karakterizira ih nedostatak emocija (točnije, straha), imaju visoku toleranciju na stres, nedostaje im empatije, za njih se često može reći da su hladnog srca, ne osjećaju krivnju, najčešće su u pitanju egocentrici te su površnog karaktera i skloni manipulacijama. Osim toga, neodgovorni su, impulzivni te često uskaču u obrasce antisocijalnog ponašanja poput življenja na račun drugih ili kriminalitet. TIME je donio popis poslova najmanje i najviše zanimljivih psihopatima.

Tablica zanimanja, FOTO: Studentski.hr

Najviše psihopata ima među izvršnim direktorima (CEO). Potom slijede odvjetnici, zaposlenici u medijima poput radija i televizije; na trećem su mjestu prodavači, potom kirurzi te novinari. Začuđujuće, na sedmom su se mjestu našli i policajci. Na osmom su mjestu svećenici, iza njih kuhari te na posljednjem mjestu državni službenici.

S druge strane, zanimanje u kojemu ima najmanje psihopata je njegovatelj. Potom slijedi medicinsko osoblje, terapeuti; među njima su i zanatlije te kozmetičari i stilisti. Na šestom su se mjestu našli humanitarci, potom učitelji, umjetnici i doktori, dok su na zadnje mjesto zasjeli računovođe.

Mengele, Henry VIII, Manson, FOTO: Studentski.hr
 
Pitate se zašto? Teorija kaže da većina poslova koji zahtijevaju dobre međuljudske odnose ne privlače psihopate. Također, svi ti poslovi navodno ne nude dovoljno moći koju psihopati traže. S druge strane, većina poslova koji privlače psihopate nude veću moć te traže sposobnost pravljenja objektivnih, gotovo kliničkih (ili u slučaju kirurga doslovno kliničkih) odluka koje ne uključuju osjećaje. To su najvažniji razlozi zašto bi psihopat odabrao takvo zanimanje te u njima potom i napredovao.
 

Komentari na članak

Vezani članci

Rektorat

Kulturolozi snimili priču o Borovu

INTERVJU i VIDEO: Studenti pokazali da je za velike stvari potrebno samo malo truda i ljubavi

Studenti osječkog Odjela za kulturologiju snimili su kratki film koji je izazvao reakcije građana svih dobnih skupina.

Susret mladih grada Splita u mjesecu zaljubljenih – parovi

Hrvatsko Nadzemlje Split

VIDEO: Održan susret mladih grada Splita u mjesecu zaljubljenih

Nadzemlje je ovaj mjesec obogatilo susret s čak četiri filma u kojima su se između ostaloga dotaknuli ljubavnih očekivanja koja gaje mladi parovi, ali i „surove realnosti“ koja je vrlo simpatično prikazana te je izavala „val“ smijeha.

https://pixabay.com/en/book-old-clouds-tree-birds-bank-863418/

Rezultati istraživanja

Čitanje ima glavnu ulogu kada je u pitanju mentalno zdravlje; važnije je no što smo smatrali

Na Sveučilištu u Hong Kongu provedeno je istraživanje kojim se došlo do zapanjujućih rezultata o tome kako su čitanje i pojava demecije iznimno povezani. Saznajte zašto je dobro uvijek imati knjigu pri ruci gdje god krenuli.

Djevojka na plaži

Opuštanje za vrijeme vrućih ljetnih dana

Ležanje na plaži pozitivno utječe na vaše mentalno zdravlje

Iako neki smatraju da nas izležavanje na plaži može učiniti ljenijima, znanstvena su istraživanja dokazala da boravak na plaži može imati svojevrsni terapijski učinak.

Depresivni poslovi

Nezadovoljstvo na poslu

Zanimanja koja najčešće uzrokuju depresiju

Radite li ili planirate raditi ono što volite, manja je vjerojatnost da ćete biti nezadovoljni na poslu. Ipak, uvjeti rada glavni su čimbenici kod pojave depresije.