10 stvari koje ne smijete raditi u restoranu
Dobar odgoj ili zdrava logika? Donosimo nekoliko pravila kojih biste se trebali pridržavati kad ste u restoranu.
Dobar odgoj ili zdrava logika? Donosimo nekoliko pravila kojih biste se trebali pridržavati kad ste u restoranu.
Odlazak na ručak ili večeru u restoran za studente pravi je luksuz, osim ako u pitanju nisu studentski restorani (menze). Pa čak bismo i u menzi trebali pratiti neka pravila pristojnog ponašanja. Možda će vam se neka od ovih činiti banalna, ali neki ljudi nikad ne nauče.
1. Razgovor punim ustima
Jedno od najčešće prekršenih pravila prilikom posjeta restoranu. Ne, nitko ne želi da komadi hrane iz vaših usta završe na njihovu tanjuru ili, još gore, odjeći.
2. Telefonski razgovor za stolom
Ako ste inače osoba koja stalno mora biti dostupna, ostavite mobitel sa strane barem dok jedete, a ako vas netko nazove za vrijeme ručka, ispričajte se i obavite telefonski poziv izvan restorana ili negdje sa strane.
3. Komentiranje koliko je hrana skupa kad dođe račun
„Kaj smo nekaj jeli?“ – jedan je od neprimjerenih komentara za koje gosti misle da su smiješni, ali uistinu nisu.
4. Dozivanje konobara s „ej ti tamo“ ili slično
Radnicima restorana treba se obraćati s poštovanjem – pravilo koje se čini sasvim logično, a ipak ga mnogi krše.
5. Naručivanje jela koja nisu na meniju
Ako vam neki sastojak ne odgovara, u redu je pristojno zamoliti može li se jelo pripremiti bez toga, ali nije u redu tražiti pripremu sasvim drugačijeg jela koje uopće nije na meniju. Radije potražite restoran koji poslužuje to jelo ili ga napravite sami.
6. Sol i papar
Stavljanje soli i papra na hranu prije nego li ste je kušali, smatra se izrazom nepoštovanja prema kuharu.
7. Naginjanje preko stola
Sigurno ste se našli u situaciji da je nešto što želite dohvatiti na drugoj strani stola, ali nemojte leći na stol, već zamolite nekoga tko je bliže da vam približi to što želite.
8. Svađa
Možda ste baš prije izlaska upali u svađu s prijateljima s kojima idete u restoran, ali nemojte biti jedni od onih ljudi zbog kojih cijeli restoran mora slušati prepirku ostatak večeri. Ako već vaše druženje ne može proći u miru, ne morate pokvariti raspoloženje drugima.
9. Neugodni dodiri ili komentari prema konobaru/ici
Osoblje restorana mora biti pristojno, ali gost mora vratiti istom mjerom. Izbjegavajte nepotrebno dodirivanje konobara/ice, vama ne bi bilo ugodno da vas na poslu dodiruju nepoznate osobe ili da je netko bezobrazan prema vama bez razloga.
10. Ostavljanje napojnice
Bakša, manča, tringeld – nosi svakojake nazive, ali u svakom slučaju, uobičajeno ju je ostaviti. Netko će vam reći da je 10 posto dovoljno, netko da je 20, ali sve ovisi o vašim mogućnostima i ukupnom doživljaju.