Olakšajte si život

10 savjeta za korištenje Microsoft Worda koji će vam uštedjeti dragocjeno vrijeme

https://www.flickr.com/photos/132053576@N03/18721001439

Microsoft Word ima brojne pogodnosti i kratice koje će vam uštedjeti dosta vremena, samo ih trebate otkriti. Iz tog vam razloga donosimo 10 savjeta kako si olakšati rad u ovom programu.

Kad započnete sa studiranjem, Microsoft Word, s obzirom na to da treba pisati sve te seminare, referate, skripte, zadaće i slično, vrlo vjerojatno postaje vaš najkorišteniji program. No, barem ste se jednom do sad našli u situaciji kad ste imali osjećaj da vas on uopće ne sluša, a da ne pričamo o silnom gubljenju vremena na sitnice koje svim studentima znaju zadavati jake glavobolje. Iz tog smo razloga za vas pripremili nekoliko savjeta i trikova koje možete primijeniti pri korištenju popularnog programa, a oni će vam pomoći da brže odradite svoje zadatke te da vrijeme, koje biste inače potrošili na rješavanje problema unutar Worda, iskoristite u neke druge, vjerojatno puno korisnije, svrhe.

Brže brisanje većeg dijela teksta

Uštedite dio vremena kad brišete jednu rečenicu ili više njih tako što ćete pritisnuti kombinaciju Ctrl + Backspace. Time više nećete brisati znak po znak, već riječ po riječ, čime ćete puno efektivnije koristiti opciju brisanja teksta.

Reći Wordu što želite učiniti

Koliko ste se puta našli u situaciji da tražite neku naredbu u Wordu i u potrazi potrošite previše vremena? Nakon toga ste mrzovoljni i demotivirani jer ste utrošili dragocjeno vrijeme, no to možete spriječiti korištenjem naredbe Recite što želite učiniti. Upotreba je vrlo jednostavna, kliknete na istoimenu tipku te upišete traženi pojam.

Dvoklik za preciznu lokaciju

Da biste pisali na bilo kojem mjestu unutar prozora u Wordu, samo dva puta zaredom pritisnite lijevu tipku miša te će vam se kursor za tekst pojaviti na toj lokaciji.

Brzo umetanje rednih brojeva u tablicu

Ukoliko vam je muka od pisanja milijun rednih brojeva u tablicu, znajte da za to postoji lakše rješenje. Samo izaberite ćelije koje želite numerirati, a zatim pritisnite desni klik te odaberite ikonu numeriranja.

GIF: MeraBheja

Velika i mala slova

Ako slova cijele rečenice želite promijeniti iz velikih u mala i obrnuto ili samo postaviti velika početna slova riječi, označite željene rečenice te pritisnite kombinaciju tipaka Shift + F3.

Odabiranje rečenice i odlomka

Prestanite se patiti s odabiranjem rečenica i odlomaka povlačenjem miša te počnite koristiti puno jednostavniju i efektivniju varijantu. Ukoliko želite označiti rečenicu, pritisnite Ctrl i klikom miša na nju to ćete i napraviti, dok ćete odlomak u cjelini označiti troklikom na njega .

Brzo umetanje linkova

Još je jedna vrlo korisna kratica Ctrl + K, kojom otvarate prozor za umetanje hiperveze. U otvoreni prozor samo zalijepite željeni link te ste brzo postigli svoj cilj.

Uklanjanje crvenih/plavih linija ispod teksta

Ako vas nervira to što vam Word stalno podcrtava riječi koje ne pripadaju gramatici ili pravopisu zadanog jezika, otiđite u sekciju Datoteka te pritisnite Mogućnosti. Otvorite grupu Jezična provjera te na dnu prozora stavite kvačice pored posljednja dva kvadratića.

Pametno pretraživanje

Želite li saznati više o nekom pojmu koji se nalazi u tekstu, označite ga te nakon pritisnutog desnog klika izaberite opciju Pametno pretraživanje. Otvorit će vam se prozor putem kojeg traženi pojam možete vidjeti na različitim internetskim stranicama.

Nastavite gdje ste posljednji put stali

Ukoliko želite nastaviti sa svojim radom tamo gdje ste posljednji put završili, prilikom ulaska u Wordov dokument pritisnite kombinaciju Shift + F5, a tekstualni će se kursor pomaknuti na mjesto gdje ste ga držali prilikom posljednjeg spremanja.

Komentari na članak

Vezani članci

https://www.pinterest.com/pin/473722454540597964/

Put putujem

10 jednostavnih savjeta za putovanja na budžetu

Nakon dvanaestog mjeseca, Božića i potrošnje koja nas je jedva ostavila na nogama planiranje putovanja zasigurno je posljednje što vam je na pameti. No u nastavku vam nudimo deset odličnih savjeta s kojima se novo putovanje neće činiti takvim baukom.

Povratak obvezama

Možete vi to!

Kako se što lakše vratiti obvezama nakon blagdana

Donosimo savjete o tome kako lakše možete preživjeti ponovne obveze nakon razdoblja opuštanja.

Posao

Posao bez muke

Savjeti za bolju usredotočenost na poslu

Za sve one kojima je teško usredotočiti se na zadatke i kojima misli s posla odlutaju brzinom svjetlosti donosimo savjete koji će povećati efikasnost, produktivnost i zadovoljstvo poslom.

https://pixabay.com/en/toner-skin-skincare-cooling-facial-906142/

Problemi odrasle dobi

Nosiš sve akne, a nisi tinejdžer

Akne kod odraslih osoba uobičajena su pojava, a ako se pridržavaš određenih savjeta nećeš imati taj problem.

Zimaa

Uspješna prevencija

Uz ovih sedam savjeta spriječite prehladu i gripu

Kako biste što lakše preživjeli ispitno razdoblje, donosimo vam nekoliko savjeta koji će vam pomoći da se obranite od prehlade i gripe koje trenutno napadaju.