Olakšajte si život

10 savjeta za korištenje Microsoft Worda koji će vam uštedjeti dragocjeno vrijeme

https://www.flickr.com/photos/132053576@N03/18721001439

Microsoft Word ima brojne pogodnosti i kratice koje će vam uštedjeti dosta vremena, samo ih trebate otkriti. Iz tog vam razloga donosimo 10 savjeta kako si olakšati rad u ovom programu.

Kad započnete sa studiranjem, Microsoft Word, s obzirom na to da treba pisati sve te seminare, referate, skripte, zadaće i slično, vrlo vjerojatno postaje vaš najkorišteniji program. No, barem ste se jednom do sad našli u situaciji kad ste imali osjećaj da vas on uopće ne sluša, a da ne pričamo o silnom gubljenju vremena na sitnice koje svim studentima znaju zadavati jake glavobolje. Iz tog smo razloga za vas pripremili nekoliko savjeta i trikova koje možete primijeniti pri korištenju popularnog programa, a oni će vam pomoći da brže odradite svoje zadatke te da vrijeme, koje biste inače potrošili na rješavanje problema unutar Worda, iskoristite u neke druge, vjerojatno puno korisnije, svrhe.

Brže brisanje većeg dijela teksta

Uštedite dio vremena kad brišete jednu rečenicu ili više njih tako što ćete pritisnuti kombinaciju Ctrl + Backspace. Time više nećete brisati znak po znak, već riječ po riječ, čime ćete puno efektivnije koristiti opciju brisanja teksta.

Reći Wordu što želite učiniti

Koliko ste se puta našli u situaciji da tražite neku naredbu u Wordu i u potrazi potrošite previše vremena? Nakon toga ste mrzovoljni i demotivirani jer ste utrošili dragocjeno vrijeme, no to možete spriječiti korištenjem naredbe Recite što želite učiniti. Upotreba je vrlo jednostavna, kliknete na istoimenu tipku te upišete traženi pojam.

Dvoklik za preciznu lokaciju

Da biste pisali na bilo kojem mjestu unutar prozora u Wordu, samo dva puta zaredom pritisnite lijevu tipku miša te će vam se kursor za tekst pojaviti na toj lokaciji.

Brzo umetanje rednih brojeva u tablicu

Ukoliko vam je muka od pisanja milijun rednih brojeva u tablicu, znajte da za to postoji lakše rješenje. Samo izaberite ćelije koje želite numerirati, a zatim pritisnite desni klik te odaberite ikonu numeriranja.

GIF: MeraBheja

Velika i mala slova

Ako slova cijele rečenice želite promijeniti iz velikih u mala i obrnuto ili samo postaviti velika početna slova riječi, označite željene rečenice te pritisnite kombinaciju tipaka Shift + F3.

Odabiranje rečenice i odlomka

Prestanite se patiti s odabiranjem rečenica i odlomaka povlačenjem miša te počnite koristiti puno jednostavniju i efektivniju varijantu. Ukoliko želite označiti rečenicu, pritisnite Ctrl i klikom miša na nju to ćete i napraviti, dok ćete odlomak u cjelini označiti troklikom na njega .

Brzo umetanje linkova

Još je jedna vrlo korisna kratica Ctrl + K, kojom otvarate prozor za umetanje hiperveze. U otvoreni prozor samo zalijepite željeni link te ste brzo postigli svoj cilj.

Uklanjanje crvenih/plavih linija ispod teksta

Ako vas nervira to što vam Word stalno podcrtava riječi koje ne pripadaju gramatici ili pravopisu zadanog jezika, otiđite u sekciju Datoteka te pritisnite Mogućnosti. Otvorite grupu Jezična provjera te na dnu prozora stavite kvačice pored posljednja dva kvadratića.

Pametno pretraživanje

Želite li saznati više o nekom pojmu koji se nalazi u tekstu, označite ga te nakon pritisnutog desnog klika izaberite opciju Pametno pretraživanje. Otvorit će vam se prozor putem kojeg traženi pojam možete vidjeti na različitim internetskim stranicama.

Nastavite gdje ste posljednji put stali

Ukoliko želite nastaviti sa svojim radom tamo gdje ste posljednji put završili, prilikom ulaska u Wordov dokument pritisnite kombinaciju Shift + F5, a tekstualni će se kursor pomaknuti na mjesto gdje ste ga držali prilikom posljednjeg spremanja.

Komentari na članak

Vezani članci

Pisanje e-maila

Vječni misterij

Kako napisati „e-mail” na koji ćete dobiti odgovor?

Dopisivanje mailom jedno je od najpopularnijih dopisivanja na svijetu. Unatoč tome, mnogo nam se puta dogodilo da na neke poruke odgovor jednostavno nismo dobili.

Vesela djevojka

Zablistajte u najluđoj noći u godini

Prijedlozi za efektivne novogodišnje kombinacije osmišljene u zadnji tren

Ako još niste izabrali odjevnu kombinaciju za doček Nove godine, donosimo vam nekoliko prijedloga za idealan outfit, uz što manje potrošenog novca.

Par, date, summer

Ljubav je u zraku

6 ideja za savršen ljetni (prvi) spoj

Ako nemate ideja kamo odvesti dragu osobu na spoj tijekom ljeta, ne propustite naše savjete pomoću kojih ćete stvoriti divne uspomene.

Ženska torba

Nadohvat ruke

Predmeti koje bi trebala sadržavati svaka ženska torba

Za one koji pakiraju torbu ne samo za plažu već i za posao donosimo popis stvari koje bi se u njoj trebale naći kako biste si olakšali život u vrelim ljetnim danima.

Sreća3

Ostvarivanje ciljeva

Savjeti za one koji žele biti uspješni

Tijekom svoga života svi nailazimo na prepreke koje nam stoje na mukotrpnu putu do uspjeha. Ako posjedujemo određene kvalitete i osobine te znamo kako se nositi sa spomenutim preprekama, možemo si olakšati put do uspjeha koji svi želimo. Spomenute osobine stječemo u životu na vlastitim greškama iz kojih se uvijek može nešto naučiti.