Prijedlozi za uživanje

10 nezaboravnih iskustava na putovanju koje morate doživjeti u 2020.

https://pixabay.com/photos/airport-transport-woman-girl-2373727/

Od jahanja deva do maženja tigrova, iskustva koja steknemo na putovanjima uspomene su i obrazovanje za cijeli život. Donosimo 10 stvari koje vrijedi iskusiti u 2020. godini.

Nova godina tek je počela i sada je pravo vrijeme da stavite svoje putne želje na papir i sve ih ostvarite. No, gdje se najbolje provesti nije ono što je jedino bitno. Najbitnije je što ustvari radite. Koja su to iskustva koja vam se rijetko pružaju, a tako su daleko od vaše sigurne zone da niste skoro nikada ni pomislili na njih donosimo u prilogu sačinjenom od 10 nezaboravnih iskustava koji će učiniti 2020. godinu posebnom.

FOTO: Pixabay
 
Putovanje automobilom istok – zapad te zapad – istok po Americi

— Na kraju, nećete se sjećati dana koje ste proveli radeći u uredu. Penji se na tu planinu. J. Kerouac

Tim je riječima Jack Kerouac približno opisao svoj stil života. Živeći u trenutku, punim plućima, putujući od istoka do zapada Amerike, slušajući jazz u svim zadimljenim rupčagama i provodeći ga s prijateljima. Cilj njegovih putovanja bio je jednostavan – napustiti sve i živjeti. Koliko toga vas čeka na tom spontanom putovanju bez ikakva plana, saznat ćete samo ako sjednete u automobil (nakon aviona) i odete.

FOTO: Pixabay
 
Aurora borealis

Za one željne zime i svjetlosnih efekata, Iako vidljiva u polarnim krajevima, a rijetko kada i šire, polarna svjetlost oduzima zrak ne samo kao vizualno, već i kao akustično iskustvo. Priče narodnih običaja govore čak i o pucketanju polarne svjetlosti. Sam fenomen bio je i predmet istraživanja Ruđera Boškovića u 18. st. Aurora borealis nezaboravan je događaj koji se jednostavno mora osjetiti.

FOTO: Pixabay

Pomaziti tigra

Za one iznimno hrabre Damnoen Saduak Tiger Zoo u Bangkoku nudi jedno od zaista nenadmašivih životnih iskustava – maziti tigra. Tigrovi su spašeni iz divljine te su se razvijali unutar zoološkog vrta. Trip advisor rangira ovaj zoološki vrt kao broj 1 destinaciju onog što trebate raditi u Damnoenu, a iskustva posjetioca vrlo su pozitivna.

FOTO: Wikipedia
 
Wingsuit Gliding

Ekstremno opasan sport i ekstremno opasno zadovoljstvo pri spustu, Wingsuit Gliding vrhunac je letačkih adrenalinskih sportova koje morate iskušati. Razlog je jednostavan – možete letjeti. Prije svakog leta potrebna je stručna obuka i otprilike 200 profesionalnih skokova, no možda će upravo ovo iskustvo od vas stvoriti novog prvaka u ovoj disciplini. Najveća brzina ikad dosegnuta u ovom sportu je 107 m/s.

FOTO: Pixabay

Jahanje deva

Ako zanemarite vrućinu, škorpione i kobre, jahanje deva upravo je neprocjenjivo iskustvo kojim upijate običaje starih civilizacija u njihovoj cjelini. Ekskurzije se organiziraju u državama poput Maroka, Jordana, Australije i Egipta. Ako je Egipat vaša destinacija, možda ćete se čak osjećati i kao faraon na svom putu.

FOTO: Pixabay

Božić u Australiji

Božićni praznici u Australiji počinju sredinom prosinca i traju do početka veljače. Razlog takvim dugim praznicima je taj što se u Australiji u to doba spremaju toplinski valovi. Iskusiti božićno i novogodišnje slavlje uz pijesak među prstima, sunce na obrazu i koktel u ruci zvuči kao idealan način za dovršiti 2020. godinu, ma kakva god da je ona bila.

FOTO: Pixabay

Kina i kineska kultura aplikacija

Iako Kina ima svoju dugu tradiciju koja se nekad čini kompleksnom i kulturno ju iskusiti pozitivno je iskustvo, skrećemo vam pažnju na iskušavanje njihova načina života s ograničenim pristupom internetu. Kako su aplikacije poput Instagrama, Youtubea i Facebooka zabranjene u Kini, alternativa se mora pretražiti preko njihovih aplikacija. Ako će vas ikakvo iskustvo spremiti za apokalipsu, onda je to ovo.

FOTO: Pixabay

Volontiranje u Africi

Nezaboravno je iskustvo svakako otići na putovanje samo s namjerom da pomognete nekom. S 54 države koje sudjeluju u volonterskim projektima, organizacije su postigle značajan napredak u svrhu unaprjeđenja života ljudi zemalja Trećeg svijeta. Iskustvo koje vas trenira za biti otvorena, odgovorna osoba od neprocjenjive je važnosti kako za vas tako i za okolinu u koju svoja nova iskustva prenosite.

FOTO: Pixabay

Shaolin redovnici

Zen budizam filozofija je koja se osnovala u 5. stoljeću te je kao takva i do danas sačuvana. Ekstremni treninzi fizičke i psihičke snage iz ruku velikih majstora kineskog zen budizma učinili bi od vašeg sljedećeg putovanja transcendentno iskustvo koje biste sigurno htjeli ponoviti.

FOTO: Pixabay

Kulturna baština Istre i Dalmacije

Naravno da su i naše hrvatske destinacije jedne od najpoželjnijih u svijetu, i zato smatramo da zaslužuju mjesto na ovoj listi. Dalmacija i Istra vječni su suputnici razvitka zapadne kulture, u jednoj mjeri istočne također, a kao takve nezaobilazan su dio vaših putovanja. Uz same kulturne spomenike koji će vam dati novi kulturni utisak, pa sve do plaža i otoka, dalmatinska obala čini sastavni dio hrvatskog, ali i svakog većeg svjetskog iskustva.

Na koje se god iskustvo usmjerili u svojim putovanjima, važno je upravo nastavljati se kontinuirano penjati po planini života koja vas zapravo ne može umoriti svojom neograničenošću. 

Komentari na članak

Vezani članci

Baka Cool

Tamara Kordovan

Baba u vlaku

Nemam ja ništa protiv razgovora... ponekad. Samo ne volim odgovarati na tisuću pitanja nepoznatim ljudima jer eto, ne volim. I ne planiram glumiti da volim. Nisam neodgojena, nisam bezobrazna ili nekulturna, samo povremeno volim staviti slušalice i isključiti svijet oko sebe. Jedna od situacija kad mi se ne priča je trosatno putovanje vlakom.

Erasmus+

Andrea Praznik

Upoznajmo se s Erasmus + programom!

   Vjerujem da su mnogi, ako ne i svi, čuli za ERASMUS+, ali vjerujte mi da osjećaj koji imate kada krenete čitati taj ogromni, komplicirani, NEPREVEDENI Vodič od „samo“ 267 stranica ne želim nikome!Stoga sam odlučila predstaviti vam pojednostavljeni sažetak te „knjige prilika“ koju svaka mlada ambiciozna osoba MORA pročitati, a prilike navedene u istoj iskoristiti.

Arriva autobus

Dostupno studentskom budžetu

Stigla nova aplikacija za bržu realizaciju putovanja; 20% popusta za kupnju karata

Pomisao na planiranje povratka kući za vrijeme praznika baca vas u depru? Voljeli biste tu i tamo vikendom skoknuti na neko putovanje, ali realizacija istog crpi toliko energije da u startu odustajete?

Autobusni kolodvor

Online kupovina

Od sada svoje autobusne karte kupujte putem interneta

Sve autobusne karte od sada će se moći kupiti na jednostavniji način: putem interneta

Arriva, bus

Nagradni natječaj

Posjetitelji Maratona karijera mogu osvojiti besplatne autobusne karte!

Posjetite Arrivin štand na Maratonu karijera u Zagrebu ili Osijeku i osvojite dvije autobusne karte za relaciju koju sami birate! Već 20. ožujka možete sudjelovati u novom nagradnom natječaju na Hrvatskim studijima.