Trikovi za prvu pomoć

Ubrzajte rad svog računala u nekoliko jednostavnih poteza

Ubrzajte rad svog računala!

Donosimo vam par laganih trikova kojima ćete ubrzati rad vašeg računala i sačuvati živce.

Često nam se događa da baš u trenutku kada nam je najpotrebnije, naše računalo otkaže poslušnost i počne raditi iritantno sporo. Naravno, da doživljaj bude potpun, to se najčešće događa kad smo u gužvi ili kad nas sa svih strana pritišću rokovi. Upravo kako biste izbjegli bespotrebno živciranje, donosimo vam male trikove koji će ubrzati rad vašeg računala i sačuvati vašu kosu na glavi.

1. Ugasite i upalite svoje računalo

Gašenjem računala pokreće se proces čiščenja svih procesa koji su odgovorni za spor rad vašeg računala.

2. Ne zaboravite na ažuriranja

Vaše aplikacije i operativni sustav često znaju raditi usporeno jer nisu ažurirane. Procesom ažuriranja dobit ćete bolji softver za vaše računalo, a i uklonit ćete viruse s njega.

3. Prostor za skladištenje

Rad računala se često zna usporiti zbog prepunog hard diska. Naime, oko 10% vašeg hard diska treba biti slobodno kako biste uvijek imali dovoljno prostora za sve što vam može zatrebati. Zbog toga, ne zaboravite provjeriti stanje memorije vašeg računala i obrišite nepotrebne podatke ili ih jednostavno prebacite na eksterni hard disk.

4. Background programi

Nakon nekog vremena, vaše računalo često zna pokupiti razne programe koji mu nisu potrebni za rad. Ti programi, koji se uglavnom sami pokreću, često znaju usporiti rad vašeg procesora, a time i usporiti rad vašeg računala. Kako biste ubrzali rad vašeg računala, uđite u Task Manager i provjerite koji programi trenutno rade. Ukoliko uočite neke programe koji vam nisu potrebni, ugasite ih. Za one programe za koje niste sigurni za što služe, provjerite ih na Googleu. Uđite na Start, pa na Programs i zatim Startups; ovdje ćete vidjeti sve aplikacije koje se pokreću kada upalite računalo.  

5. Pretraživači

Većinu vremena koje provedemo na računalu, provodimo pretražujući internet. Ukoliko je pretraživač usporen, svi proživljavamo male živčane slomove. Ukoliko dođete u tu situaciju, provjerite je li vaš pretraživač ažuriran. Ako se situacija ne mijenja, vrijeme je za čišćenje. Provjerite instalirane dodatke koji mogu usporiti rad računala i obrišite kolačiće. Također, ukoliko niste zadovoljni radom trenutnog pretraživača, isprobajte neki drugi.

6. Poluispravan hardver i tvrdi diskovi

Hardver stari i često zna usporavati rad računala. Zbog toga je dobro provjeriti ispravnost i zdravlje vašeg tvrdog diska uz pomoć programa kao što je ScanDisk. Ukoliko scan pokaže da je sve u redu, provjerite slaže li vaše računalo podatke na ispravan način pomoću programa Drefraga.

Komentari na članak

Vezani članci

Ljubav na moru

„Online" upoznavanje

Top 5 aplikacija i savjeta za pronalazak srodne duše

Nemate sreće u ljubavi? Govorite da nemate sreće ili da se taj nije još rodio? Baš smo za vas pripremili aplikacije i savjete za „online" upoznavanje.

Čitanje u 2018.

„Bezbolno“ čitanje

5 savjeta koji će vam pomoći da više čitate u 2018. godini

Ako ne čitate knjige ili ste dugogodišnji knjigoljubac, ali ste već neko vrijeme stavili čitanje na pauzu s obzirom na to da imate puno obveza na fakultetu ili ste se jednostavno ulijenili, mi vam nudimo rješenja kako da povratite izgubljenu motivaciju.

Prokrastiniranje naslovna

Prokrastiniraj i završi fakultet

Učinkoviti savjeti za stjecanje kontrole onda kada prokrastinacija preuzme

Prokrastinacija je imaginarna bolest naših generacija. Pobijedite ju uz našu malu pomoć!

Lan turnir powered by Universe

Udruga Universe poziva na prijavu

Očekuje nas najveći LAN turnir u travnju!

Organizator je udruga Universe, koja je odlučila ponuditi ljubiteljima video igara i elektroničkih sportova priliku u zajedničkom druženju i odmjeravanju snaga jer Hrvatska u tom segmentu znatno zaostaje u Europi i svijetu općenito.

4 načina kako iskoristiti LikedIn profil na novi način

Za sve one u potrazi za poslom

Kako iskoristiti LinkedIn profil na novi način

Tražite posao? Onda svakako obratite pažnju na svoj LinkedI profil!