„Studentologija: zavodljive istine o ljubavnim navikama“

U vezi na daljinu praćenje partnera preko društvenih mreža mnogima je svakodnevica

Članak rezultata VND-a

Predstavljamo službene rezultate treće ankete u kojoj smo vas ispitivali o uspješnosti veze na daljinu. Ne srami se, hvataj bilješke.

Znamo da su studenti skloni zaljubljivanju, ali i da ih životne situacije sputavaju na putu do savršene ljubavne veze. Nakon anketa o prvom spoju i muško-ženskom prijateljstvu, treća se anketa u sklopu istraživanja Studentologija: zavodljive istine o ljubavnim navikama bavila problematikom veza na daljinu. Dali ste savjete i odgovore na naša pitanja, a mi smo rezultate pretvorili u ljubavni šalabahter. Nije bitno dijeli li vas od partnera Jadransko more, zlatna polja Slavonije ili nekoliko europskih država. Uz našu pomoć saznajte je li veza na daljinu moguća i na koji način može biti sretna i dugotrajna.

Anketu je riješilo ukupno 528 ispitanika, od čega su dvije trećine bile žene. Analizu ankete napravili smo u IBM-ovu SPSS-u, a u statistički značajnim rezultatima p je bio manji od 0,5 (p<0,05). Najveći broj ispitanika ima između 19 i 24 godine, a 12% starije je od 25. Kao i svaki put do sada, odgovori su pristizali iz čitave Hrvatske i regije. Tema je najviše zaintrigirala studente iz Zagreba i Osijeka s okolicom, a veza na daljinu najmanje zanima studente iz Istre. Više od tri četvrtine ispitanih priznalo nam je da je bilo ili je još uvijek u vezi na daljini. Zanimljiv je podatak da je ako živite s roditeljima manja šansa da ćete se naći u vezi na daljinu. Prema našim rezultatima više od dvije trećine ispitanih koji se nalaze ili su se nalazili u vezi na daljinu žive u stanu sami ili sa cimerom.

Vjerujete li u vezu na daljinu?

Često čujemo onu staru narodnu daleko od oka, daleko od srca. Zanimalo nas je vjeruje li studentska populacija u vezu na daljinu ili takvo nešto smatra tek pojavom u romantičnim filmovima. Ispitanici kažu da vjeruju, i to najviše muškarci. Petina kolega kaže da vjeruje u uspješnost ovakve veze. Statistički, veći je postotak vjerovanja u ovakvu vezu kod ispitanika između 19 i 22 godine U tom rasponu više od polovice ispitanih vjeruje u budućnost veze na daljinu. Ono što vezu na daljinu čini uspješnom jest povjerenje. Odmah smo morali saznati koliko vjerujete i vjerujete li uopće,partneru ako ga ne možete vidjeti. Dvije trećine ispitanika kaže da je moguće vjerovati partneru 100%. Analiziramo li odgovore prema spolovima, više od polovice ispitanih muškaraca tvrdi da je moguće bezuvjetno vjerovati partnerici. S njima se slaže i dvije trećine žena, a onaj ostatak ipak igra na sigurno i sumnja u toliku količinu povjerenja. Dakle, djevojke su sklonije povjerenju nego dečki.

Anketa: Veza na daljinu, Povjerenje, FOTO: Studentski.hr

Gdje tražiti partnera ili partnericu?

S obzirom na to da ste nam se javljali iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva, došli smo do zanimljivog podatka. Isti je i vrlo koristan za sve kolege i kolegice, jer će odmah moći smanjiti tržište na kojem traže partnera ili partnericu. Prema našim rezultatima ako nađete partnera iz Dubrovnika ili Pule, ništa od toga. Naime, studenti iz ova dva grada imaju najmanju vjeru u mogućnost veze na daljinu od svih ostalih. S druge strane, odličan potencijal za vezu na daljinu, prema rezultatima ankete, skriva se na fakultetima u Zagrebu i Osijeku.

Anketa: Veza na daljinu, Udaljenost, FOTO: Studentski.hr

Kako preživjeti u vezi na daljinu?

Svakoj ljubavnoj vezi temelj se nalazi u povjerenju i komunikaciji. Pitali smo vas kako to funkcionira u vezi na daljinu. Više od polovice ispitanih muškaraca kaže da je ulaganje u komunikaciju prednost veze na daljinu, a s njima se slaže čak 60% žena. Zanimalo nas je i što mislite o tome ima li razlika u komunikaciji kada se parovi razdvojeni kilometrima napokon sastanu. Na naše pitanje imaju li parovi u vezi na daljinu više tema uživo dečki odgovaraju da ne. S njima se slažu i cure, iako u manjem broju. Pripisat ćemo ovaj rezultat činjenici da žene ipak pišu duže poruke i prirodno mogu više razgovarati na telefon od muškaraca. Kao najveći nedostatak veze na daljinu naši ispitanici vide nedostatak svakodnevne komunikacije i nemogućnost provođenja zajedničkog vremena. Gotovo svi ispitanici nedostatak izravne komunikacije zamjenjuju online aktivnostima u koje ulaze Skype, texting, sexting, zajedničko gledanje filmova, igranje igara preko interneta i objave na društvenim mrežama. Prema rezultatima ankete veza na daljinu ima i neke pozitivne strane. Prednosti su takve veze što osoba ima više vremena posvetiti se sebi. Gotovo polovica ispitanih kao vrlinu napominje i da se nakupe strasti, što dugoočekivani susret čini nezaboravnim. Trećina ispitanika kaže da je pozitivna strana konstantna komunikacija s partnerom.

Anketa: Veza na daljinu, Online aktivnosti, FOTO: Studentski.hr

Što kada se napokon vidite?

Posebna je čar kada nakon dugo vremena napokon vidite svog partnera ili partnericu. Zanimalo nas je jeste li tada ushićeni, tužni, sretni ili imate neke posebne želje koje jedva čekate podijeliti s drugom polovicom. Na pitanje kako se osjećate kada se napokon sretnete, imamo dva muškarca koji su ponosno izjavili da se osjećaju tužno. Razlog je tome što djevojci moraju donijeti neki poklon svaki put kad se nađu s njom. Ovim putem poručujemo dečkima da nabace osmijeh jer zasigurno nije sve u poklonu. Najveća je mana veze na daljinu svakako ta što u određenim situacijama ne možete biti u blizini partnera ili partnerice. Prema našim rezultatima dečki kažu da je najviše što mogu izdržati bez partnerice mjesec dana. S druge strane, cure kažu da ipak mogu izdržati malo više.

Na pitanje kako provodite vrijeme kada se nađete, više od 20% ispitanih priznalo je da ne napuštaju stan. Nešto nam manji postotak priznaje da najviše vremena provode razgovarajući. Tek desetina ispitanih u vezi na daljinu kaže da susreti znaju proći neugodno ili u svađi. Razlog za svađu svakako može biti naše prethodno pitanje, a to je stalkate li partnera ili partnericu preko društvenih mreža. Više od polovice ispitanika priznalo nam je da im je praćenje partnera preko društvenih mreža svakodnevica. Manji postotak ispitanih kaže da prati partnera i preko lažnih profila na društvenim mrežama, ali i ispitivanjem prijatelja i rodbine. Zato kada se nađu uživo, vjerojatno slijedi ispitivanje o određenim objavama i slikama na Facebooku ili Instagramu.

Anketa: Veza na daljinu, Susreti, FOTO: Studentski.hr

Prema rezultatima ankete o vezama na daljinu, one su itekako moguće. Najčešće su u ranim dvadesetima, što je i logično jer je zbog studentskog života mnogo mladih moralo odseliti u neki drugi grad i ostaviti partnera kod kuće. Ili su dolaskom u drugi grad pronašli partnera iz nekog drugog grada i tako u krug. Studenti su u tim godinama najmobilniji pa ne čudi visoka stopa postojanja veza na daljinu. Uspješnost takve veze najviše će se mjeriti prema želji jednog partnera za drugim, što će se očitovati u učestaloj komunikaciji te snalaženju za što ćešćim i bližim mjestom sastanka. Vaši su odgovori bili originalni u pitanjima iz ankete kojima smo htjeli provjeriti jeste li ikad napravili neku ludost zbog veze na daljinu. S obzirom na to da je stigao veliki broj odgovora, odlučili smo ih staviti u poseban članak. Preporučujemo da pripremite kokice, kemijsku olovku i papir jer ćete uskoro saznati što su sve zaljubljeni studenti spremni učiniti ako su duže vrijeme odvojeni od svog partnera.

Komentari na članak

Vezani članci

ICT-Edu

Istraživanje Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu

Tehnologija u obrazovanju

Prema rezultatima istraživanja, redovni studenti sestrinstva smatraju da je tehnologija važna u obrazovanju. Štoviše, studenti nauče više i brže kada im se predaje pomoću novih tehnologija.

Vijesti

Objavljeno u časopisu Nature Communications

Znanstvenici s Fizičkoga odsjeka PMF-a otkrili novo svojstvo visokotemperaturnih supravodiča

Prvi je put razvijena nova ideja o nastanku visokotemperaturne supravodljivosti, čime je učinjen korak naprijed u shvaćanju i kontroli toga fenomena i njegove tehnološke primjene. Za nju je zaslužno pet istraživača s PMF-a.

učenje

Rezultat istraživanja

Uspjeh rješavanja matematičkih zadataka kod bilingualnih osoba ovisi o jeziku

Istraživanje o povezanosti matematike i bilingvizma pokazalo je da su drugačiji dijelovi mozga aktivirani pri korištenju pojedinog jezika.

Financijska slika

Veliko istraživanje studentskih financija

Hrvatska poštanska banka i Studentski.hr istražuju financijsku sliku hrvatskog studenta

Sudjeluj u istraživanju i osvoji super nagrade!

Naslovna (HP&Hedviga)

Životinje u filmskoj industriji

Omiljeni životinjski likovi s malih ekrana

Ponekad nas u književnim djelima ili filmovima životinjski junaci oduševe više nego glavni likovi. Ovaj je članak posvećen njima.