U pauzama od učenja, pogledajte

Top 10 TV serija koje morate pogledati prije kraja ljeta

Must see serije

Među omiljene studentske aktivnosti umjesto učenja svakako se ubraja gledanje filmova i serija. A koje serije MORATE pogledati, saznajte na linku!

Ljeto je na vrhuncu, a studentske obveze na vidiku.

Naravno, učenje nas uvijek iscrpi i uvijek nam je sve ostalo draže od toga (sjetimo se samo Francisa iz Malcolma u sredini i njegove borbe s muhom za vrijeme učenja). Među omiljene studentske aktivnosti svakako se ubraja gledanje filmova i serija.

U ovom pregledu donosimo vam TOP 10 serija koje jednostavno morate pogledati – u pauzama od učenja, naravno.


1. Breaking Bad (Na putu prema dolje)

Breaking bad
 
Breaking bad, FOTO: imdb
 
 

Ne znate tko je Walter White? Onda puno toga ne znate! Riječ je o televizijskom remek-djelu ispričanom kroz 5 fantastičnih sezona. Sigurno jedna od najboljih TV serija svih vremena. Čak i najbolje serije znaju imati uspona i padova tijekom sezona, često se znaju nepotrebno odužiti kako bi se što više marketinški iskoristile i televizijskim kućama donijele što više novca, ali, srećom, to ovdje nije slučaj.

Breaking Bad je savršen od početka do kraja. Bez slijepih ulica ili nepotrebnih likova Breaking Bad će vas provesti od početka do kraja. Iako je kritika seriju prepoznala od samog početka emitiranja, publiku je ipak stjecala postepeno. Kako se radnja razvijala, tako je seriju pratilo sve više gledatelja, da bi petom sezonom oborila mnoge rekorde i postala jedna od najgledanijih TV serija.

Bryan Cranston kojeg se sjećamo kao Hala, glave obitelji iz serije Malcolm u sredini, ovdje se nalazi u sasvim drugačijoj ulozi – i briljira. Za svoje portretiranje Waltera White 3 puta je dobio nagradu Emmy. Walter White je klasični televzijski antiheroj, poput Tonyja Soprana – u jednom trenutku ga preziremo, dok već u sljedećem trenutku navijamo za njega. O fenomenu Breaking Bada govori i činjenica da je jedna epizoda serije (Ozymandias, 14. epizoda pete sezone), koju je ocijenilo preko 50 tisuća ljudi, ocijenjena prosječnom ocjenom 10/10 te proglašena apsolutnim televizijskim savršenstvom. Završetak serije ostavlja veliku prazninu na televizijskom nebu koja će teško biti popunjena u skorije vrijeme.

Sadržaj:
Walter White je genijalni, ali podcijenjeni profesor kemije koji na svoj 50. rođendan saznaje da ima rak. Kada shvati da nema što izgubiti, kako bi osigurao obitelj, okreće se kriminalu. Uz pomoć svog nekadašnjeg učenika Jessiea Pinkmana, koji je u međuvremenu postao sitni diler droge, kreće u proizvodnju kristalnog meta. To neće biti tako lako. Uz histeričnu trudnu ženu i sina s cerebralnom paralizom, Walt ima i zeta, DEA agenta. Kroz 5 sezona pratimo Walterov preobražaj iz tihog i povučenog profesora kemije u agresivnog i bezosjećajnog kriminalca.

Sezona: 5
Broj epizoda: 62
Izgubljenog vremena za učenje: 47 sati

IMDB ocjena: 9,6/10
Broj glasova: 527,414


2. Game of Thrones (Igra prijestolja)

Game of thrones
 
Game of thrones, FOTO: imdb
 
 

Vjerojatno je većina čula za Game of thrones ili po našem Igru prijestolja jer se veliki dio epizoda snima u Hrvatskoj na atraktivnim lokacijama u Dubrovniku i okolici. Igra prijestolja je visokobudžetni, vizualno atraktivan spektakl koji će vas oduševiti i uvući u izmišljeni svijet. Serija je adaptacija romana Pjesme leda i vatre Georgea R. R. Martina.

Za potpuni doživljaj potrebno je pročitati romane, ali ako ne volite previše čitati, i ova serija će vam biti i više nego dobar uvid u čudesni svijet koji je osmislio Martin. Najveći prigovor seriji je golemi broj likova koji se iz epizode u epizodu mijenjaju te velik broj lokacija na kojima se radnja odvija. Ipak, kada uspijete pohvatati sve konce, uživat ćete u borbama za prijestolje. Ono što seriju čini drugačijom od ostalih prekrasni su pejzaži stvoreni pomoću računalne tehnologije. Valja napomenuti kako je serija stvorila veliku vojsku fanova širom svijeta te se željno iščekuju nove sezone, a ako sve bude prema planovima i zadrži se ovakva visoka gledanost, serija bi trebala imati 10-ak sezona.

Sadržaj:
Obitelj Stark vlada sjevernim dijelom kontinenta, sa sjedištem u Oštrozimlju, a na njenom je čelu knez Eddard Stark. Stark je častan i plemenit vladar kojeg glumi Sean Bean. Osim Starkovih, tu su i kuće Baratheon i Lannister, iz kojih dolazi trenutni vladar Sedam kraljevina Westerosa, Robert Baratheon i njegova kraljica Cersei Lannister. Baratheon je prije 17 godina preoteo vlast Aerysu Targaryenu, čija je kuća tada vladala Westerosom; no, sada je debeo i star, nesposoban da vodi kraljevstvo. Upravo zbog toga stiže u Oštrozimlje kako bi upražnjeno mjesto preminula kraljeva namjesnika ponudio Starku; mjesto za koje kraljičin brat, Ser Jaime Lannister, smatra da pripada njemu. Viserys, jedini živući muški pripadnik kuće Targaryen, sada je prognan na istočni otok Essos, područje slobodno od kraljeve vlasti. Dajući ruku svoje sestre Daenerys Khalu Drogu, vođi Dothrakija, mongololikog ratničkog plemena, namjerava preuzeti Željezno prijestolje na kojem sjedi vladar Westerosa, skovano od mačeva poraženih neprijatelja. To je samo uvod u borbe koje će se kroz nekoliko sezona odvijati u ovoj fantastičnoj seriji.

Sezona: 4 (još se snima)
Broj epizoda: 40
Izgubljenog vremena za učenje: 40-ak sati

IMDB ocjena: 9,5/10
Broj glasova: 623.678
 

3. Boardwalk Empire (Carstvo poroka)

Boardwalk Empire
 
Boardwalk Empire, FOTO: imdb
 
 

Boardwalk Empire kod nas redovito prolazi ispod radara šireg kruga gledatelja iako je riječ o vrhunskoj seriji s vrhunskom glumačkom postavom koju predvodi sjajni Steve Buscemi. Osim sjajne glumačke postave, seriju odlikuju vrhunski specijalni efekti koji vjerno dočaravaju početak prošlog stoljeća i svu raskoš Atlantic Cityja tog vremena. Serija svoje temelje ima u knjizi Nelsona Johnsona Boardwalk Empire: The Birth, High Times, and Corruption of Atlantic City koju također preporučamo. Ova serija će vas uvesti u korumpirani svijet Atlantic Cityja u koji su uvučeni svi, od političara do običnih radnika. Inače, serija je obnovljena za petu i posljednju sezonu koja uskoro kreće s prikazivanjem na američkom HBO-u.


Sadržaj:
Godina je 1920., Prvi svjetski rat je završio, a Amerika se nalazi na pet minuta od prohibicije. Nucky Thompson (Steve Buscemi) je vladar i blagajnik Atlantic Cityja. Prohibicija alkohola za Nuckyja samo je prilika za dodatan prihod. Atlantic City nalazi se na savršenom položaju čvorišta između New Yorka, Chicaga i Philadelphije. Nucky drži pola grada, uključujući i policiju u kojoj je njegov brat Eli Thompson, ujedno i šerif. Ako dobro odigra karte, Nucky bi mogao dilati alkohol preko pola Amerike i postati iznimno bogata osoba. Osim kriminalnih, Nucky kuje i političke planove kako bi ojačao svoju poziciju u gradu.

Jimmy Darmody (Michael Pitt), koji se tek vratio iz rata, bivši je Nuckyjev štićenik koji sada želi što prije uspjeti i probiti se kroz hijerarhiju Nukcyjeve organizacije. Brzo shvaća da situacija nije onakva kakvoj se nadao. Jimmy sklapa nepromišljeni savez s nekim Nuckyjevim suradnicima koji će ga kasnije skupo koštati. Uskoro se pojavljuju i FBI-jevi agenti čime se sve dodatno komplicira.

Sezona: 5
Broje epizoda: 60
Izgubljenog vremena za učenje: 60-ak sati

IMDB ocjena: 8,7/10
Broj glasova: 99.563
 

4. Utopia (Utopija)

Utopia
 
Utopia, FOTO: imdb
 
 

Ako volite teorije urote – Utopija je serija za vas. Ako ne volite teorije urote – Utopija je opet serija za vas! Britanci su uvijek imali originalne i kvalitetne serije, a Utopia je nešto najbolje što je posljednjih godina izašlo iz britanske televizijske tvornice. Utopija šokira gledatelja iz epizode u epizodu, ali istovremeno ga i očarava svojom originalnošću te ga drži u stalnoj napetosti. Seriju karakterizira jako korištenje žarkih boja koje ostavljaju upečatljiv dojam na gledatelja. Seriju ćete odgledati doslovno u jednom danu. Kritika seriju hvali na sva zvona, a ima i velik broj poklonika. U Velikoj Britaniji upravo završava 2. sezona, a Amerikanci su otkupili prava na ekranizaciju pa nas ove godine očekuje i američka inačica serije.

Sadržaj:
U središtu zbivanja je strip Utopia iz 1985. godine Autor stripa preminuo je u umobolnici pod nerazjašnjenim okolnostima, a postoje teorije kako radnja stripa predviđa neke poprilično dramatične buduće događaje te kako postoji mitski drugi dio koji skriva odgovore na mnoga neodgovorena pitanja.
Radnja koju pratimo u seriji usredotočena je na internetski forum, točnije, na skupinu likova koji se u tom trenutku nalaze na forumu, na kojem je prvo izdanje Utopije glavna tema. Misteriozni Bejan tvrdi da posjeduje jedini primjerak drugog broja Utopije te poziva ostale najprije u svoju kuću, a onda u pub da im pokaže strip. Kada se upoznaju, shvaćaju da znaju puno više nego što su mislili.

Sezona: 2 (još se snima)
Broj epizoda: 12
Izgubljenog vremena za učenje: 10-ak sati

IMDB ocjena: 8,5/10
Broj glasova: 8.817
 

5. True Detective (Pravi detektiv)

True detective
 
True detective, FOTO: imdb
 
 

Ovogodišnji TV fenomen koji je očarao i kritiku i publiku. U seriji nema neke pucnjave, jurnjave automobilima, nema šokantnih obrata i otkrića, ali će vas serija potpuno zaokupiti i uvući u svoj turobni svijet. Serija sjajno dočarava atmosferu američkog juga, a dva glavna glumca Matthew McConaughey i Woody Harrelson jednostavno briljiraju u svojim ulogama. Serija je obnovljena za drugu sezonu, ali je zamišljena kao antologija pa će svaka sezona biti za sebe kao cjelina. Za razliku od Utopije koja koristi jake i žarke boje, ovdje su boje isprane kako bi se što bolje dočarala depresivnost i tjeskoba kroz koju prolaze dva detektiva. Apsolutno najbolja nova serija u 2014. godini.

Sadržaj:
Radnja je uokvirena u sedamnaestogodišnju istragu slučaja ritualnog ubojstva. Pratimo početak istrage 1995. godine, a povremeno skačemo u sadašnjost (2012. godinu). Slučaj je tada naizgled zatvoren, a dvojac detektiva odgovara na niz pitanja o njegovu rješavanju. Osim što nam ti skokovi u “sadašnjost” polako otkrivaju neke detalje o istrazi te karakterima dvaju detektiva, promatramo kako je višegodišnja istraga utjecala na njihove živote.

Sezona: 1 (još se snima)
Broje epizoda: 8
Izgubljenog vremena za učenje: 8 sati

IMDB ocjena: 9,4/10
Broj glasova: 139.672
 

6. Fargo

Frago
 
Frago, FOTO: imdb
 
 

Fargo je adapatacija istoimenog filma braće Cohen iz 1997. godine koji je dobio dva Oscara i stekao kultni status. Iako se radi o adaptaciji, serija ne prati film, pa gledanje filma nije potrebno prije gledanja serije. Iako, ako niste pogledali film, požurite, odličan je. Lista poznatih imena koja prolaze kroz seriju prilično je dugačka, a glumački ansambl predvodi odlični Billy Bob Thornton, koji jednostavno briljira u ulozi hladnog ubojice koji izaziva strah svakim pojavljivanjem. Za razliku od True detectiva u kojem imamo odlično prikazanu vruću zabit i pustoš američkog juga, ovdje imamo prikaz hladnog američkog sjevera i gradića Bemidji okovanog hladnoćom i snijegom. Serija je obnovljena za 2. sezonu, ali će imati nove likove i priču pa prva sezona djeluje kao uokvirena cjelina. Toplo preporučamo ovaj hladni crnohumorni krimić.

Sadržaj:
Fargo priča priču o malenom gradiću Bemidji u Minnesoti, u kojeg jednoga dana dolazi misteriozni lutalica Lorne Malvo (Billy Bob Thornton). Malvo za sobom donosi pomutnju, kaos i nasilje, a u središtu svega nalazi se nesigurni prodavač osiguranja Lester Nygaard (Martin Freeman).

Sezona: 1 (još se snima)
Broje epizoda: 10
Izgubljenog vremena za učenje: 10-ak sati

IMDB ocjena: 9,1/10
Broj glasova: 44.866
 

7. The Walking Dead (Živi mrtvaci)

The Walking Dead
 
The Walking Dead, FOTO: imdb
 
 

Zombiji, zombiji i još malo zombija. Oni nemaju pamet, ne zamaraju se Dinamovim europskim rezultatima, nemaju emocija, smiješno hodaju i jedini cilj im je pojesti nešto ljudskog mesa, ali su nam neobično zanimljivi kada ih gledamo. Nakon odličnog pilota, serija je dosta lutala, imala uspone i padove, često razvlačila radnju, odvlačila nas u slijepe ulice, imala iritantne glavne likove, ali je uspjela zadržati pozornost gledatelja i navesti ih da željno iščekuju nove nastavke. U svojoj 4. sezoni serija je rušila sve rekorde gledanosti te ju po epizodi gleda prosječno 10-ak milijuna ljudi ispred malih ekrana (epizodu Game of thronesa gleda ispod 5 milijuna). Nakon rekordne 4. sezone uskoro kreće nova sezona koja će nastaviti obarati rekorde gledanosti pa je pravo vrijeme da nadoknadite propušteno i počnete pratiti Ricka i njegovu ekipu.

Sadržaj:
Rick Grimes je zamjenik šerifa u malom mjestu blizu Atlante koji se nakon gotovo smrtonosne nesreće u službi budi sam u bolnici. Ubrzo otkriva kako se svijet prilično promijenio dok je on ležao i oporavljao se u polukomi. Svijet je pun hodajućih mrtvaca, a njegov jedini cilj je pronaći ženu i dijete, koji su napustili dom i njega da bi pronašli spas od noćne more koja je započela. Rick je prestrašen, zbunjen, a bolnica u kojoj se oporavljao uništena je do neprepoznatljivosti. Krvi, iznutrica i ljudskih udova ima posvuda. Lutajući kroz nekadašnje bolničko krilo intenzivne njege, nailazi na vrata s velikim crnim slovima koja ga upozoravaju da ih ne otvara. Blijedi, dugački prsti naviru kroz pukotinu lancem zaključanih vrata, a užasni životinjski glasovi iznutra tjeraju mu strah u kosti. Uskoro shvaća da nije potpuno sam te s grupom stranaca kreće u borbu za opstanak ljudske vrste.

Sezona: 5 (još se snima)
Broje epizoda: 67
Izgubljenog vremena za učenje: 50-ak sati

IMDB ocjena: 8,7/10
Broj glasova: 404.084
 

8. Castle

Castle
 
Castle, FOTO: imdb
 
 

Često nepravedno zanemarena pri izboru najboljih serija, Castle je zanimljiva proceduralna kriminalistička serija koja obiluje humorom i odličnom kemijom između dvoje glavnih glumaca. Nathan Fillion, svim ljubiteljima serija poznat kao kapetan Malcolm Mal Reynolds iz Fireflyja, odlično glumi pisca Richarda Castlea koji se pridružuje detektivskoj ekipi koju predvodi zgodna Kate Beckett. Još jedan razlog za gledanje serije je prekrasna Stana Katić, naše gore list, koja glumi detektivku Beckett. Iz epizode u epizodu očekuju nas zanimljivi slučajevi s još zanimljivijim raspletima. Između dvoje glavnih glumaca vidljivo je prisutna kemija koja je sve prisutnija i nategnutija kako serija odmiče. Castle je najlakše usporediti sa serijama Mentalist ili Bones koje su nam dobro poznate, ali je puno zanimljivija i bolja serija od navedenih. Upravo se snima 7. sezona, pa ako dosad niste gledali seriju, očekuje vas puno toga za nadoknaditi.

Sadržaj:
Rick Castle je uspješni pisac kriminalističkih romana, omiljen i popularan među ženama, koji živi sa svojom majkom i kćeri jedinicom. Nakon serije ubojstava koje podsjećaju na ona iz njegovih knjiga, pozvan je da se priključi policijskom timu u pronalasku ubojice i rješavanju slučaja. Nakon što pomogne riješiti slučaj, priključuje se policijskom timu koju predvodi zgodna detektivka Kate Beckett u rješavanju zamršenih slučajeva ubojstava. Uskoro u Kate pronalazi inspiraciju za svog novog glavnog lika u knjigama, samosvjesnu, inteligentnu, opasnu i lijepu detektivku Nikki Heat.

Sezona: 7 (još se snima)
Broje epizoda: 128
Izgubljenog vremena za učenje: stotinjak sati

IMDB ocjena: 8,3/10
Broj glasova 87.323
 

9. Turn

Turn
 
Turn, FOTO: imdb
 
 

Turn je špijunska ratna drama smještena u vrijeme američke borbe za neovisnost. Serija se temelji na istinitim događajima i drži se povijesnih činjenica pa će ljubitelji američke povijesti doći na svoje. Tematika koju obrađuje nije česta u serijama pa će svakako biti zanimljivo vidjeti koliko će se serija uspjeti zadržati na programu. Zasad je obnovljena za 2. sezonu koja najesen kreće na američkoj televiziji. U glavnoj je ulozi mladi Jamie Bell koji se davno proslavio kao Billy Elliot.

Sadržaj:
Radnja se temelji na istinitim događajima koji su se odvijali 1778. godine, a govori o farmeru iz New Yorka, Abe Woodhullu, koji zajedno s grupom prijatelja iz djetinjstva formira Culper Ring, grupu špijuna koji su se okrenuli borbi za nezavisnost u Americi koristeći svoje sposobnosti i ne birajući sredstva kako će to postići.

Sezona: 2 (još se snima)
Broje epizoda : 10
Izgubljenog vremena za učenje: 10-ak sati

IMDB ocjena: 8,1/10
Broj glasova 4.796
 

10. Silicon Valley (Silicijska dolina)

Silicon Valley
 
Silicon Valley, FOTO imdb
 
 

Za kraj ovog pregleda red je da spomenemo i jednu humorističnu seriju. The Big Bang Theory je odlična i popularna kod nas pa ju je većina vas ili već odgledala ili gleda te nema potrebe da nju navodimo na ovoj listi. I u ovoj humorističnoj seriji radnja vrti se oko grupe štrebera koji se teško snalaze u svom okruženju te iako posjeduju ogromno znanje, najčešće im obavljanje najjednostavnije stvari stvara velike probleme. Serija je prvom sezonom oduševila te je ekspresno obnovljena za 2. sezonu koja se željno iščekuje. U glavnim ulogama uglavnom su nama nepoznati mladi glumci koji izvrsno portretiraju mlade računalne genije.

Sadržaj:
Richard je samozatajan i introvertirani računalni programer koji živi u start up inkubatoru „Hacker Hostel“ zajedno s nekoliko prijatelja. Ovi društveni neprilagođenici žive pod budnim okom Erlicha, samodopadnog i napadnog dot-com milijunaša koji im dopušta da besplatno žive u njegovoj kući – dokle god dobiva 10 posto udjela u projektima koje osmisle. Kad Richard osmisli algoritam traženja koji možda vrijedi milijune dolara, nađe se usred dražbenoga rata za njegovo programsko rješenje. U panici odluči osnovati vlastitu tvrtku s prijateljima, nesvjestan problema koji ih čekaju.

Sezona: 2 (još se snima)
Broje epizoda: 8
Izgubljenog vremena za učenje: 4 sata

IMDB ocjena: 8,5/10
Broj glasova 13.886

Obavezna TV lektira za one koji žele znati više!
1. The Sopranos (Obitelj Soprano)
2. Seinfeld
3. The Wire (Žica)
4. Mad man
5. Band of brothers
6. Lost
7. Firefly
8. Orange is the new black
9. Only fools and horses (Mućke)
10. Twin Peaks

Komentari na članak

Vezani članci

5 igara cuganja na TV serije

Utopi TV serije u alkoholu

Gledaj TV serije, pij i zabavi se!

Vrućine su tu, nema se love za more, klima je slamka spasa, a osim u znoju, možete tugu utopiti u alkoholu. Donosimo pet TV serija na koje možete igrati popularne igre cuganja.

Klub za mlade Zagreb 1

Klub za mlade Zagreb

Lipanjski program za kvalitetno provedeno slobodno vrijeme

Donosimo vam popis zanimljivih aktivnosti koje je Klub za mlade Zagreb pripremio u lipnju.

KMZ svibanj

Klub za mlade Zagreb

O kontracepciji, braku, stereoidima i muzejima

Klub za mlade Zagreb pripremio je bogat program u svibnju. Donosimo vam popis aktivnosti.

Logo, Fresh Prince

Godišnjica popularne humoristične serije

Stil 90-ih: Princ iz Bel Air-a kao modna inspiracija

Skoro 25 godina prošlo je od početka emitiranja serije Princ iz Bel Air-a. Podsjetimo se najboljih odjevnih kombinacija i izjava koje nas i danas znaju nasmijati.

Stalker serija

TV pregled

VIDEO: Nove televizijske serije koje nas očekuju na jesen

Nekima početak akademske godine obilježava početak škole, a nekima početak još jedne sezone njihove najdraže serije.