„Dvadeset i neka ti je godina“

Sve čari kasnih dvadesetih

1

Ako vam kraj faksa i ulazak u kasne dvadesete zvuče kao smak svijeta, ne očajavajte. Donosimo sve prednosti godina koje vam slijede i prijedloge kako ih iskoristiti.

Iako je po mnogima studentsko doba najbolje vrijeme u životu, a drugi jedva čekaju da se zaposle i skrase, činjenica je da će većina nas proći i kroz nekakav međuperiod o kojem nitko ne govori s uzbuđenjem. Završili ste faks, prijavili ste se na burzu i molite se da uskoro nađete nekakav poslić, po mogućnosti u struci – što je u svemu tome dobro ili uzbudljivo – možda se pitate. Zapravo, ako pogledate iz drugog kuta, kasne su dvadesete sjajno vrijeme tijekom kojega možete ostvariti sve ono što niste mogli tijekom studentskih dana i sve ono što nećete moći kada se skrasite i dobijete djecu. Donosimo vam, stoga, popis prednosti koje sa sobom nose godine po završetku faksa i brojne prijedloge kako ih iskoristiti.

Znate s kakvom osobom želite izlaziti…

…kao što znate i s kakvom ne želite. Iako sloboda i izlasci tijekom faksa nose sa sobom puno mogućnosti za upoznavanje novih osoba i različitih tipova ljudi, te će vam osobe pomoći i da shvatite koje su vam kvalitete kod nekoga bitne i što vam u životu ne treba.

Imate sjajne prijatelje

Tijekom srednje škole i faksa upoznali ste hrpetinu novih ljudi – s nekima ste kliknuli, s nekima niste, s nekima ste na bok-bok. Ali tijekom tih burnih godina upoznali ste i osobe s kojima ste prošli kroz dobre i loše stvari, osobe koje vas shvaćaju i za koje ste sigurni da će biti tu za vas kad god vam zatrebaju, kao i vi za njih.

FOTO: Facebook

Donosite bolje odluke

Istraživanja su pokazala kako ljudski mozak nije potpuno formiran sve do 25. godine – posljednja se formiraju područja koja kontroliraju planiranje i donošenje odluka. Ovo nije loš izgovor za sve loše odluke donesene tijekom studija, zar ne? Ova će vam činjenica pomoći da donosite bolje odluke koje će se odnositi na vaš život dugoročno. 

Naučili ste kuhati

Ako ste tijekom faksa živjeli u studentskom domu, spomen kuhanja hrenovki u kuhalu neće vam zvučati čudno. No ako ste živjeli u stanu, vjerojatno ste si, želeći izbjeći gužve u menzi i raznolik meni koji se sastoji od bečkog i krumpira svaki dan, sami kuhali. Ako i niste, postoje brojne online kuharice i tutorijali za pripremu hrane koji će vam olakšati spremanje ručka iz snova. Stoga nabacite pregaču i – 3, 2, 1 – kuhajte!

FOTO: Pixabay

Naučili ste brinuti se o svom tijelu i mozgu

Tijekom burnih izlazaka, loše prehrane i neprospavanih studentskih noći, naučili ste što vašem tijelu odgovara, a što ne i možete se ponašati u skladu s tim. Isto tako, nova su iskustva utjecala i na vašu psihu – vjerojatno ste se nosili sa stresom, zabrinutošću, možda čak i napadima panike. Pozitivna je stvar da ste to sve preživjeli, a znate da kažu da nas ono što nas ne ubije, ojača.

Imate novca za trošenje

I dok ste prije nekoliko godina guglali kako preživjeti tjedan dana s 10 kuna i deset načina pripreme riže, velika je vjerojatnost da sada zapravo imate vlastita primanja i da je stanju računa dodana koja nula više. Pozitivna je stvar što u kasnim dvadesetima imate i novca i energije, a i nema učenja pa imate više vremena koje možete posvetiti kvalitetnom iskorištavanju svega navedenog.

FOTO: Pixabay

Naučili ste reći ne

Tijekom susreta s različitim ljudima i izvlačenja iz različitih situacija, naučili ste da je u redu reći ne onome što vam se ne sviđa ili onome tko vam se ne sviđa. To ne znači da ste bezobrazni, lijeni ili da vam nije stalo, već samo da ste si odredili prioritete, što je odlično. Isto ste tako vjerojatno naučili da vam ništa neće samo pasti s neba ako to ne zatražite i da trebate pitati ako vas nešto zanima, u tome nema ničega lošega.

Prijatelji vam se žene i dobivaju djecu

Iako vjenčanja mogu biti izrazito skupa, s druge su strane jako zabavna, dobar su izgovor da posjetite fantastična mjesta na kojima niste bili, da se družite s obitelji i osobama koje niste dugo vidjeli, a ni pretek alkohola i hrane nije naodmet. Ti isti prijatelji uskoro će možda dobiti i djecu, što je odlično jer ih možete stalno posjećivati i igrati se s malim anđelima, a kad počnu plakati i biti nervozni, možete se lagano ispričati, otići doma i uživati u vlastitom miru još neko vrijeme.

FOTO: Pixabay

Povezanost s roditeljima i vlastiti dom

U kasnim dvadesetima počinjete razmišljati kao odrasla osoba. Iako ste se na neki način time bavili i tijekom studentskog života, više razmišljate o financijama, zbivanjima u svijetu, politici, što može pridonijeti boljim odnosima s roditeljima jer možete razgovarati s njima o ozbiljnim stvarima. Također, selidbom iz studentskog doma u vlastiti stan, dat ćete mu i vlastiti štih, urediti ga po vlastitoj želji i učiniti ga svojim prvim domom.

Provođenje slobodnog vremena i izlasci

Budimo realni, ono malo vremena koje ste uspijevali uhvatiti između predavanja, pisanja seminara, učenja za kolokvije i ispita, provodili ste izlazeći, pijući ili spavajući. Sada napokon imate i više vremena i više novca koji će vam, kako je već rečeno, pomoći da to vrijeme kvalitetno iskoristite – putovanja, tečajevi, čitanje, posjećivanje kazališta – dajte si oduška. Isto je tako, nakon svih burnih petaka i subota, a i srijeda, nekad utoraka i četvrtaka (nećemo si lagati), sasvim normalno da ponekad samo želite ostati pred TV-om uz omiljenu seriju, čašu vina i kokice i podrazumijeva se da vas nitko zbog toga neće čudno gledati.

FOTO: Flickr

Komentari na članak

Vezani članci

Svjetski savez mladih Hrvatska

Svjetski dan posvećen osobama s Downovim sindromom

SSMH upozorava: Društvo umanjuje dostojanstvo ranjivih

Svjetski savez mladih Hrvatska želi naglasiti da sva ljudska bića od trenutka začeća imaju pravo na život. Shodno tome, pozivaju sve, posebno donositelje odluka, da stanu iza svakog ljudskog života, a posebno onih najranjivijih – nerođenih.

Vozačka dozvola

ANDREJ SOLDO

Moderna Hrvatska – mjesto gdje je najjača kazna ona po džepu

Situacija se nikako ne stišava oko nedavno počinjenog događaja ministrice Žalac, a nije kasno ni za koju riječ iz studentske perspektive.

36 Mountains

Festival ilustracija

36 Mountains četvrti put okuplja mlade umjetnike iz cijele Europe

Tijekom festivala svoje će radove predstaviti 22 autora odabrana na javnom natječaju za sudjelovanje na izložbi te 6 pozvanih umjetnika, a isti dolaze iz Hrvatske, Francuske, Italije, Danske, Nizozemske, Srbije, Crne Gore i Slovenije.

Active Communities for Europe

Projekt „Active Communities for Europe” poziva

Predstava „A što dalje”

Ukoliko vas zanima građanski aktivizam, ali ne znate kako se aktivirati, pogledajte predstavu "A što dalje", nastalu u sklopu projekta Active Communities for Europe.

Susret Hrvatskog nadzemlja: Di će ti duša

Okupljanje katoličke mladeži

Mladi iz Hrvatskog nadzemlja okončali ovogodišnje susrete pričom o raju, čistilištu i paklu

– Don Ivan Terze kroz svoje je izlaganje jezgrovito opisao raj, čistilište i pakao, u cjelini se dotičući svake odrednice posebno. – istaknula je Katarina Eranović.