Studentski život

Studenti otkrivaju: Zimski ili ljetni ispitni rokovi – kada je lakše učiti?

Učenje ispitni rokovi

Period ispitnih rokova najstresniji je period u studentskim životima. Bilo da je riječ o ljetnim ili zimskim ispitnim rokovima, čini se da ovo razdoblje studentima uvijek teško padne. 

Veljača je jedan od napornijih, pa možda i tužnijih mjeseci u godini za studente, a slična je situacija i u lipnju i srpnju. Ako se pitate zbog čega, odgovor je jednostavan – zbog ispitnih rokova! Veljača donosi puno kišnih dana, hladnoću i kraće dane što otežava učenje. Lipanj i srpanj, s druge strane, sunčaniji su i topliji, što studentima također otežava učenje. Vječno je pitanje koje je vremensko razdoblje ipak malo lakše za učenje. 

Bliže se zimski ispitni rokovi koji su, prema mišljenju naših čitatelja, znatno popularniji nego oni ljetni. Evo što su studenti rekli kao odgovor na pitanje: Kada je lakše učiti – za zimske ili za ljetne ispitne rokove?

– Više volim učiti preko zime zato što je ljeti lijepo vrijeme i duži su dani. Tada bih samo išla na kave i na plažu. Šteta je provesti sunčan dan učeći. 

– Radije učim zimi zato što je to vrijeme kad se sjedi u toplom uz čaj, pa mi nije teško ni učiti. Skuham si neki topli napitak, prikupim sve materijale i bacim se na učenje. Bolje je iskoristiti dan na taj način jer dok je vani hladno, ionako nema puno zabavnih aktivnosti.

– Ugodnije je učiti preko zime u toploj sobi nego preko ljeta kad je svugdje i stalno jako vruće. Ne podnosim prevelike vrućine i mozak mi prestane funkcionirati od previsokih temperatura. 

– Puno mi je lakše učiti tijekom zime jer mi je bolja koncentracija što je hladnije. Ljeti je previše vruće, mozak mi se pretvori u žvaku, znojim se i nervira me sve. Najbolje učim kad puše bura. –  kaže nam jedan splitski student. 

– Uvijek radije biram zimski ispitni rok zato što sam na početku godine motiviranija za učenje nego na kraju. Kasnije, kad dođe ljeto, teže mi pada učenje jer mi je bitnije (i puno draže) uživati na suncu i kavi. Znam da ću kad-tad morati naučiti za ispite i bolje se riješiti što prije.

Ipak, ima i onih koji više vole učiti preko ljeta:

– Više volim učiti za ljetni ispitni rok, uvijek mi ostane puno ispita za to razdoblje. Volim ponijeti skriptu na plažu ili sjesti na sunce na balkonu i učiti. Ne volim učiti preko zime zato što brzo padne mrak i onda radije spavam nego učim. Zimi se volim ušuškati ispod dekice i gledati omiljene filmove ili serije, a ne čitati debele skripte, pogotovo nakon zimskih praznika kojih mi nikada nije dovoljno.  

Bez obzira na to o kojim je ispitnim rokovima riječ, studentima ovo razdoblje uvijek teško padne. Kad je ljeto, prevruće je za učenje, a kad je zima, onda je prehladno. Nikako na zelenu granu, ali uz dobru organizaciju i direktno hvatanje u koštac s učenjem umanjuje se utjecaj vremenske prognoze na brzo i jednostavno rješavanje ispita. 

Komentari na članak

Vezani članci

Norveška

Preko 15 000 stranaca na „otoku blagostanja“

Norvežani nude besplatno studiranje, ali isplati li se uz troškove života koji su previsoki?

Norveška privlači strane studente besplatnim školovanjem, ali ona definitivno nije „otok blagostanja“ onih s plitkim džepom.

Naslovna Barbara Šimić

Termini četvrtkom

Studentska pravobraniteljica privremeno prekida primanje studenata

Redovni termini četvrtkom kod pravrobraniteljice neće se održavati sve do rujna, ali je Barbara Šimić za studentske probleme dostupna na mobitelu, „e-mailu” i društvenim mrežama.

Novi studentski dom na Kampusu

Pomoć studentima

Otvoreno psihološko savjetovalište za splitske studente: Povjerljivo i diskretno

„Povjerljivost i diskrecija” osnovno je načelo rada savjetovališta – sve informacije razmijenjene tijekom savjetovanja u potpunosti su povjerljive i ostaju između studenta i profesorice.

https://i.imgflip.com/1ouepf.jpg

Loline ispovijesti

WC papir na tri rate

Nakon što shvate da je minus previše crven i da nema organa kojim ga mogu isplatiti, veliki broj studenata odlazi iz države i tako izbjegava plaćanje. Pokušaj pobjeći iz Hrvatske zbog neplaćenog računa – Odvjetničko društvo d.o.o. pronaći će te i u igluu na Antarktici.

Sveučilište u Zadru

Čitaonice i knjižnice

Gdje učiti u Zadru?

Bliži se vrijeme ispitnih rokova, stan postaje sve nesigurnije mjesto za učenje i u potrazi si za oazom mira. Bez brige, donosimo ti sva mjesta u Zadru u kojima možeš učiti bez ometanja.