Intervju s Nevenom Milijićem

Student koji je pokupio 125 tisuća na Šifri: Kvizovi su poput sportske discipline

/

Svaki student sanja o osvajanju nekog velikog novčanog iznosa koji će mu znatno olakšati život, a jedan je od onih kojima je to uspjelo i Neven Milijić, student na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. No za dobivanje 125 tisuća kuna u kvizu potrebne su godine rada i truda u širenju vlastitoga znanja.

Ne događa se često situacija da zbog vlastitog znanja u jednom danu zaradite 125 tisuća kuna, no to je nedavno za rukom pošlo Nevenu Milijiću, 24-godišnjem studentu filozofije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. On je taj poprilično velik iznos zaradio u HRT-ovom kvizu Šifra, a, iako mlad, iza sebe već ima golemo kvizaško iskustvo.

Neven je svoje djetinjstvo proveo u Medulinu, nedaleko od Pule, a nakon osnovne škole završio je opću gimnaziju. U ovom se trenutku na državnoj listi Hrvatskog kviz-saveza (HKS) nalazi na visokom drugom mjestu, gdje mu u leđa gledaju poznati kvizaši poput Perice Živanovića, Krešimira Sučevića-Međerala, Mladena Vukorepe i Deana Kotige. U razgovoru nam je otkrio kako je od mladih dana volio skupljati znanje:

Moj interes za kvizove potječe još od samog djetinjstva, jer sam bio okružen knjigama i imali smo velike čitalačke navike u obitelji. Bio mi je veliki užitak kao 10-godišnjem djetetu prelistavati enciklopedije, dok su se drugi igrali i penjali po stablima, ali ne žalim za time. Kasnije sam otkrio online kvizove pa sam se odlučio upustiti i u ozbiljnije, individualne kvizove koji su kompetitivnog karaktera, što podrazumijeva gotovo sportsku disciplinu vremensko ograničenje, brzo razmišljanje te dosjećanje informacija. U početku su to bili opći kvizovi, sada i opći i tematski.

Iako je ostvario izuzetan uspjeh u kvizu Šifra, ovo nije prvi put da se natječe u popularnim kvizovima koji se emitiraju na televiziji:

Prije ovog nastupa sam već sudjelovao na Potjeri, gdje sam iz trećeg pokušaja uspio pobijediti kvizaškog rivala i poznanika Deana Kotigu ostvarivši 15 koraka u finalu.

Svi koji sudjeluju u pub-kvizovima ili gledaju kvizove na televiziji svjesni su da se uglavnom radi o vrlo teškim setovima pitanja, a kada natjecanje organizira HKS, testovi budu još teži te je bez kvalitetne pripreme nemoguće ostvariti bolji uspjeh. Neven nam je otkrio na koji način on svakodnevno upija velike količine znanja:

Za kvizove se pripremam iščitavajući razne kvizne materijale, kako skripte, tako i neke prošle kvizove, primjerice stara svjetska i europska prvenstva te razna domaća koja imam pohranjena u dokumentima na laptopu pa zapisujem i sastavljam pitanja kako bih bolje upamtio. Naravno, dobar dio se i upamti samim izlaskom na neki pub-kviz.

Svaka osoba ima određene stvari u kojima je bolja te one koje joj baš ne idu od ruke. Ista je stvar i kod kvizaša, u nekim je temama teže upamtiti informacije, pa je tako Nevenova slaba točka sport; iako i u toj temi raspolaže velikom količinom znanja:

Trudim se još uvijek pohvatati niti u sportu, ali mi je to odmalena najslabije područje jer je jednostavno preširoko i najfluidnije, najpodložnije stalnim promjenama, a ja često propustim neke aktualnosti pa me to zna koštati.

FOTO: Neven Milijić / privatna arhiva

Svi studenti svoje znanje trebaju unapređivati na fakultetu, a Neven smatra kako se na Filozofiji može pronaći puno zanimljivih informacija koje mogu biti korisne u kvizaškim natjecanjima. Tu mu posebice pomaže povijest filozofije, u kojoj mu pomaže detaljna literatura kojom je često mogao odgovoriti na pitanje zahvaljujući njezinom iščitavanju.

Može se reći da ovakav uspjeh može imati velik utjecaj na život osobe s obzirom na to da se javlja medijska pozornost, a kao posljedica se može javiti i promjena ponašanja drugih ljudi. No naš sugovornik smatra da u njegovoj situaciji to nije slučaj:

Ne primjećujem velike promjene, smatram da je u jednu ruku normalno da su svi pomalo uzbuđeni i ushićeni, naročito bliži poznanici, ali to je po mome mišljenju lijepo, čak mi je i drago zbog njihove uzbuđenosti.

Gledajući cifru, 125 tisuća kuna nije mala svota, a talentirani kvizaš otkrio nam je što planira napraviti s novcem:

Planiram novce potrošiti u neko kvalitetno, egzotičnije putovanje, a jedan dio uštedjeti. Sljedeće je godine druga Kvizna olimpijada u SAD-u, pa će dobar dio otići baš tamo.

Pred Nevenom se nalazi još puno vremena te se može reći kako je ovo tek njegov početak, a on se u budućnosti u potpunosti planira posvetiti upravo kvizovima:

Moji ciljevi u kvizaškoj budućnosti su svakako se nastaviti ovime baviti iz hobija, ali bih se htio baviti u potpunosti profesionalno ovime jer nema ljepšeg od bavljenja poslom u kojem uživaš i možeš od njega i živjeti, tj. zarađivati. Uz to, nedavno sam sa svojom kviz-ekipom, s kojom sam postigao značajne rezultate na nekim većim natjecanjima, osnovao kviznu udrugu Animatori sivih stanica, kojom promoviramo nešto lakše i zanimljivije kvizove pomalo enigmatskog karaktera pa vas sve pozivamo na sudjelovanje u našem predstojećem bogatom programu!

Komentari na članak

Vezani članci

Gabriela Benvenutti

Intervju: Gabriela Benvenutti

Iz dalekog Brazila na razmjenu i u Hrvatsku

„Najčešća riječ koju sam čula kada bi pričala o Hrvatskoj je „ljepota”! I apsolutno se slažem s tim. Imate puno parkova, zelenih površina i prometno ste dobro organizirani, što se ne bi moglo reći za moj grad.”

Izložba

Izložba i film „Crtežom protiv zaborava"

„Svi smo od krvi i mesa, svi smo ovdje sada, u ovom trenutku i svi ćemo umrijeti"

Na ovogodišnjem Festivalu tolerancije – JFF Zagreb prikazan je nagrađivani dokumentarni film „Crtežom protiv zaborava" koji bilježi istoimeni rad umjetnika Manfreda Bockelmanna. Autor portretima odaje počast djeci koju su ubili nacisti tijekom holokausta. Imali smo čast razgovarati s producentom filma, Davidom Kuncom.

FOTO

Studenti kreativci – predstavljamo Sunčanu Brkulj

„Umjetnici moraju sami stvoriti identitet svojoj umjetnosti, Akademija je tu samo kao potpora“

Sunčana Brkulj studentica je prve godine Animiranog filma i novih medija. Ispričala nam je kada je počela njezina ljubav prema animaciji i kako se osjećala kada je saznala da iz svoje sobe može stvarati animirana čuda.

Student TTF-a Damir Begović osvojio prestižnu modnu nagradu

Prestižno modno natjecanje

Zagrebački student Damir Begović osvojio prestižnu modnu nagradu u Novom Zelandu

Modna kolekcija inspirirana visokom modom i slavonskom narodnom nošnjom zagrebačkog studenta TTF-a zauzela je prvo mjesto na prestižnom modnom natjecanju.

STEMI

Las Vegas oduševljen igračkom nove generacije

INTERVJU: Robot STEMI postigao veliki uspjeh na svjetskom izlaganju potrošačke elektronike

Robot STEMI predstavljen je na sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu, gdje je postigao veliki uspjeh i zainteresirao neke od najvećih svjetskih distributera.