Međugeneracijske rasprave

Što studenti mogu reći roditeljima kada im prigovaraju da su stalno na mobitelu?

foto

Imamo savjete kako objasniti roditeljima da su nas zadesile dobre tehnološke promjene, unatoč ponekim njihovim negativnim aspektima, odnosno provjerili smo što im je najbolje reći kada prigovaraju zbog vremena provedenog na mobitelu, laptopu, tabletu – jer očito je da to nerijetko čine.

U moje je vrijeme – početak je rečenice koju je svaki moderni student čuo od svojih roditelja barem nekoliko puta, a koja se, uglavnom, nastavlja sintagmom bilo bolje. Roditelji tvrde, između ostalog, da su tehnologija, užurbanost 21. stoljeća i silne promjene koje su nastale od njihove mladosti uvelike negativno utjecale na kvalitetu života svakoga pojedinca. Nerijetko čak i žale svoje potomke misleći da su zakinuti za dragocijene trenutke kakve su oni u svoje vrijeme proživljavali, navodeći kako se ne znaju družiti, kako previše vise na društvenim mrežama i kako nedovoljno razgovaraju.

Roditelji se često odupiru promjenama i ne uviđaju benefite modernog društva – složni su studenti!

– Mi živimo u vremenu u kojem živimo i iskorištavamo ga onako kako znamo i možemo. Iako mi je to teško reći, mislim da se starije generacije ne nose uvijek dobro s promjenama, pa žude za nekim vremenima koja vjerojatno uopće nisu bila bolja. – ističe studentica Lea.

Lucija kaže: 

– Ne možemo nikako uspoređivati našu mladost s mladošću naših roditelja bez da to činimo u kontekstu tehnologije. Upravo nam ona omogućava da održavamo kontakte i s prijateljima s kojima nismo više u istom gradu. Ja sam iz Splita, a studiram u Zagrebu. Zahvaljujući društvenim mrežama znam gdje je moja ekipa iz srednje, kako je i što radi. – dodaje Lucija.

Sličan je i Anin stav:

– Ne slažem se s tezama da su se mladi prije više družili i bolje zabavljali, uvjerena sam upravo u suprotno. Živim u studentskom domu i ako mi nečeg ne manjka – to su sati i sati čavrljanja, ispijanja kava, pečenja palačinki. A za druženje sigurno imamo više vremena jer nam je danas neke stvari danas puno lakše obaviti. Primjerice, ja sam danas u pauzi od učenja shoppingirala – u sobi. Kupila sam sve što mi je potrebno bez da sam izgubila sate u shopping centru.

Kako opravdati roditeljima višesatno surfanje internetskim prostranstvima?

Složit ćemo se da je prethodno spomenuta mogućnost online shoppinga super stvar u modernom svijetu, ali složit ćemo se i s mamama i tatama da korištenje tehnologije donosi sa sobom i neke nove rizike, zbog čega je potrebno biti oprezan i informiran. Za internet kupovinu, primjerice, idealna je Mastercard prepaid kartica OTP banke – drastično je smanjen rizik od zlouporabe zbog specifičnosti prepaid modela kod kojeg se limit kartice i kontrola iznosa raspoloživog za potrošnju određuje uplatom. Kad im to objasnite, roditelji će biti oduševljeni! K tome, u ovom trenutku OTP banka provodi nagradnu igru čije dobitnike vodi na filmski festival u Cannesu, na dodjelu Brit Awardsa, pruža im nezaboravno iskustvo u New Yorku ili obiteljsku zabavu u parku Disneyland Paris. Potrebno je samo prijaviti se za sudjelovanje i plaćati spomenutom karticom.

Imamo i savjet kako objasniti roditeljima da su nas zadesile dobre promjene, unatoč ponekim njihovim negativnim aspektima, odnosno provjerili smo što im je najbolje reći kada prigovaraju zbog vremena provedenog na mobitelu, laptopu, tabletu – jer očito je da to nerijetko čine. Dakle, najbolje je iskreno razgovarati s njima, pokazati razumijevanje za njihovo negodovanje, ali za smiriti ih – mudro je navesti nekoliko prednosti provođenja brojnih sati na internetu, na kojem god uređaju to bilo, koje će se sigurno svidjeti svakom roditelju. Izdvajamo primjere tih mudrih rečenica:

  • Uz neke je aplikacije na mobitelu moguće učiti strane jezike.
  • Hrpa je online tečajeva uz koje se mogu usavršiti u svojem području obrazovanja, ali i steći neka sasvim nova znanja.
  • Ne moram do knjižnice da napišem seminar, sva mi je literatura dostupna na internetu.
  • Na Facebooku mi svakodnevno iskaču izvrsni članci koji me motiviraju za učenje.
  • Čavrljao sam s ujakom iz Australije na WhatsAppu, puno te pozdravlja.

Niz nastavite sami, ali svakako ne izostavljajte rodbinu, učenje, fakultet...

Komentari na članak

Vezani članci

Index

Za lakši i ugodniji početak akademske godine

Mali vodič kroz birokraciju za brucoše

Sastavili smo ovaj kratki vodič kako bismo vam olakšali snalaženje u birokraciji na početku vašega studentskog života.

Rektorat pročelje

Agencija za znanost i visoko obrazovanje

Postani student: izrazita centralizacija u pogledu željenog grada za studiranje

Istraživanje je pokazalo važne trendove izbora i upisa studijskih programa te je otkrilo određene nedostatke u sustavu obrazovanja u RH, a prvi puta su precizno određeni indikatori vezani uz prijelaz iz srednjoškolskog u visoko obrazovanje.

YouTube logo

Kontrola medija

Turska blokirala pristup YouTubeu

Uprava za telekomunikacije blokirala je pristup popularnoj platformi za dijeljenje videa par sati nakon što je procurila snimka u kojoj turski ministar vanjskih poslova raspravlja o zbivanjima u susjednoj, ratom razorenoj Siriji.

aplikacija

Novosti iz Microsofta

Nova Microsoftova aplikacija „Twins or Not“

Ova aplikacija putem učitanih fotografija pokušava odrediti sličnost između korisnika aplikacije.

Splitski maraton

Maraton klub Marjan

Otvorene prijave za 17. splitski polumaraton

U sklopu priprema organizirat će se zajednički treninzi, pa će svi zainteresirani moći dobiti plan treninga kako bi se što bolje pripremili za utrku.