Studentske menze

Sedam stvari koje vam teta iz menze neće reći

Linija u menzi

Postoje činjenice kojih studenti nisu svjesni u vezi sa svojim posjetom menzi, a koje teta u menzi vrlo dobro uočava, ali vam nikada neće reći.

Menza, nezaobilazni dio studentskog života, iz studentove perspektive izgleda kao toplo mjesto odakle ćeš uvijek izići sit. No nekima je menza radno mjesto, pa se njihova predodžba razlikuje od studentove. Dolaskom na liniju studenti i ne slute kakve se misli vrte u glavi tete koja ih poslužuje te što se događa iza praga kuhinje. U daljnjem tekstu donosimo 7 stvari koje vam teta iz menze neće reći.

Vaša pitanja ponekad djeluju smiješno

„Teta, od čega vam je juneći gulaš?“ jedno je od studentskih pitanja po kojem se vidi da se taj student baš ne razumije u kuhanje, no usprkos opravdanju, pitanje izaziva smijeh kod tete iza vitrine s hranom. Ponekad takvo pitanje prođe nezapamćeno, ali češće ostaje tema među tetama još narednih nekoliko dana, pa i godina.

Ostavljen nered na tacni iritira

Studenti vole natrpati tacne: uz glavno jelo na tacnama se mogu naći i sokići, pudinzi, voće i sl. Sretni svojim bogatstvom na tacni koje su dobili za sitan novac, studenti se najprije hedonistički posvete konzumiranju sadržaja na tacni, a onda se poigraju s ostacima. No ne slute što čeka tetu koja će dobiti u ruke njihovu tacnu. Ta će osoba dobiti i još mnogo tacni koje mora isprazniti što brže. Stoga se tete koje čiste „bogate“ tacne iznerviraju kad moraju vaditi koru od banane iz ostatka juhe ili pocjepane čačkalice zabodene u preostalo meso na tanjuru.

Prigovori na hranu nepoželjni su

Na liniji se mogu čuti različiti komentari o hrani. Sviđa li vam se određeni meni ili ne preferirate nešto stvar je ukusa. Međutim, komentari poput „Kakva im je to blitva“ ili gnušajući izrazi lica znakovi su vrijeđanja. Nijedan kuhar ne trpi kad netko negoduje zbog jela koja se on trudio napraviti. Na takve prigovore kuhari imaju jedan odgovor: „Ako nije dobro, neka si naprave sami bolje.“

Menza S.D. Stjepan Radić, FOTO: Maja Čirjak/Studentski.hr

Kasni se dolasci u menzu ne toleriraju

Ako menza radi do 21 sat, to znači da do tada radi za djelatnike koji moraju sve počistiti za gostima. Tako bi tete u menzi objasnile radno vrijeme studentskog restorana. Studenti koji dolaze pet minuta prije zatvaranja linije smatraju se neobazrivima.

Nepristojno je ostaviti onečišćen stol

Menza ponekad jest drugi dom ako se s ekipom sjedi za stolom satima i uživa u obilju hrane. Zato se kao kod kuće porazbaca smeće po stolu, ne pokupi hrana koja padne na površinu i sl. Studenti ne primijete da ostavljaju dojam nepristojne mladeži, što vam teta u menzi neće reći čistivši stol za vama.

Nezaposlenima ulaz zabranjen

Zna se dogoditi da usred gužve ponestane pribora za jelo ili tacne na linijama. Studenti se nađu u položaju da ne znaju što učiniti, pa se neki upute k tetama po pribor. One vam to neće reći, ali najradije bi vas istjerale iz tog prostora jer nezaposlenima tamo nije mjesto. Uostalom, svojim dolaskom nekad podsjetite tete da napune posude beštekom i nakrcaju tacne, no najčešće ga one imaju na umu, ali ne stignu tako brzo puniti kako studenti prazne.

Ostavljene x-ice vam najradije ne bi vratila

Iako nema opravdanja za to, teta ne može podnijeti ostavljene x-ice na tacni. Razlog je taj da ne opravdava studentovu ignoranciju. Nešto što je čovjeku važno za svakodnevni život ne zaboravlja se lako. Teta će vam vratiti vašu studentsku iskaznicu i pritom prešutjeti da vam je najradije ne bi vratila.

Komentari na članak

Vezani članci

Diet

Rješenje za višak kilograma

Top tri dijete za mršavljenje

Ne čekajte zadnji trenutak, već spojite ugodno s korisnim. Istovremeno pripremajte omiljena božićna jela i osmislite plan kako vratiti željenu težinu.

Internet

Olakšavanje studentske svakodnevice

Besplatne aplikacije za studente

Studentski život jako je dinamičan te se uz brojne društvene obaveze često zaboravlja na samo studiranje. Upravo je zato britanski Guardian iz mora mobilnih aplikacija i internetskih servisa izvukao nekolicinu onih koje će prosječnom studentu pomoći u organizaciji života, uštedi novca i održavanju tjelesne forme, kako bi se mogao lakše koncentrirati na učenje.

Svijet na tanjuru

Samo za sladokusce

Posjetite festival „Svijet na tanjuru“ i uživajte u egzotičnim delicijama

Putovanje oko svijeta nikad nije bilo uzbudljivije i zato dođite na Europski trg od 8. do 18. rujna i okusite svijet oko sebe!

Heidelberg

Erasmus iskustvo

Njemački dnevnici, treći dio: Što Nijemci kupuju, a Hrvati jedu?

Usput: u Njemačkoj se svaki cent eura vrati, a ne kao kod nas s lipama – prestane se proizvoditi, ali u dućanu ti još uvijek uzmu lipu ako je cijena proizvoda 19,99!

opuštanje

Savjeti za sretnije dane

Pet jeftinih načina da počastite sami sebe

''Treat yourself" postala je poznata uzrečica koju danas više manje svi izgovorimo kada si nešto priuštimo. To ne mora uvijek biti materijalno, ponekad jednostavno moramo ugađati sebi i pritom uživati. Sigurni smo da je to čak i dobro za nas jer nas odmiče od stresa i briga s kojima se svakodnevno susrećemo. Donosimo vam pet lakih i jeftinih načina za uživanje.