Problemi obrazovanja

Sedam neočekivanih troškova studentskog života

Promocija studenata

Kažu nam da je visoko obrazovanje u Hrvatskoj besplatno, no svi dobro znamo da ono nosi mnoge visoke troškove. Donosimo sedam troškova za koje možda niste znali, a bilo bi dobro da na njih budete spremni.

Pomirili smo se s tim da naši roditelji za fakultet moraju izdvojiti pozamašnu svotu novca. Tu su troškovi stana ili doma za studente koji ne žive u gradu u kojem studiraju, troškovi javnog prijevoza, hrane i pića, odjeće i slično. Ukoliko nisi redoviti student još dodatno moraš plaćati godinu pa ćeš, ovisno o fakultetu, morati izdvojiti od 7500 do 10 000 kuna. No, ni to nije sve. Studentski život sa sobom nosi još dosta troškova na koje možda nisi ni mislio kada si krenuo na prvu godinu. U nastavku donosimo sedam dodatnih troškova i načine kako ih izbjeći.

Rekreacija

Dolaskom u veliki studentski grad pred nama je ogromna količina zanimljivih aktivnosti koje se pružaju na svakom koraku. Aerobik, zumba, tečajevi plesa, mačevanja, učenja novih jezika, likovne radionice i plivanje samo su mali dio onoga što se nudi. Naravno, sve to zvuči privlačno jer nam pomaže održavati zdravlje, povećava naše poznavanje različiih vještina i omogućava nam upoznavanje novih ljudi. No, umjesto da pohrliš na sve moguće tečajeve odjednom, koji za sobom još donose i troškove kupovanja prikladne opreme, odluči se za jedan tečaj, a poslije izaberi neki drugi. Osim toga, što nedostaje starom dobrom Bundeku ili Jarunu i šetnji ili trčanju pored jezera?

Troškovi knjiga

Ako misliš da knjige koje koristiš u srednjoj školi koštaju previše, onda samo čekaj da dođeš na fakultet. Govorimo o stručnim knjigama koje mogu sadražavati i po par tisuća stranica, a cijena im je sukladna broju stranica. No, nije potrebno sve ih pokupovati. Nešto možeš posuditi iz knjižnice ili kupiti korišteno i tako proći jeftinije. Također, knjige koje ti više ne koristiš možeš prodati kako bi imao novac za nabavku drugih knjiga.

Troškovi kopiranja

Većina studenata u stanu ili sobi u domu nema vlastiti printer. Kopiranje nije naručito skupo - mogu se naći kopiraonice koje naplaćuju 12 lipa po stranici, odnosno 20 lipa ako je obostrano. No, studenti poprilično toga kopiraju (skripte, prezentacijie, eseji) i na kraju se ipak skupi pozamašna svota novca koju smo dali. Ako želite smanjili trošak, mogli biste učiti na računalu. Znamo da nije jednako ugodno kao na papiru jer ne možemo podcrtavati, ali će vam ostati lijepa svotica za kavu pa se žrtva isplati.

Dodatna oprema

Mnogi fakulteti zahtijevaju da tijekom vježbi ili prakse koristimo svoju dodatnu opremu. Primjerice, studenti medicine ili nekog drugog zdravstvenog smjera moraju kupiti vlastitu kutu i medicinske klompe i za to će izdvojiti svoticu od petstotinjak kuna. Ovakve troškove gotovo je nemoguće izbjeći. Bolje je nabaviti neophodnu opremu nego se izlagati neugodi zbog neposjedovanja iste ili čak snositi ozbiljnije sankcije, ipak će ti takva oprema trebati za posao jednoga dana.

Elektronička oprema

Gotovo je nemoguće studirati bez elektroničke opreme, naručito računala. S profesorima kontaktiramo preko e-maila, obavijesti dobivamo preko internetske stranice fakulteta, pišemo seminare u Wordu ili pak izrađujemo prezentacije koje izlažemo pred kolegama. Zato računalo moraš imati, a ukoliko želiš uštedjeti, svakako počni tražiti par mjeseci prije početka fakulteta i sigurno ćeš naići na akciju. Ukoliko ti je i na akciji to previše novca, pokušaj potražiti dobro očuvano polovno računalo.

Troškovi lijekova

Tijekom studiranja sigurno ćeš se par puta razboljeti. Za razliku od mnogih zemalja mi još uvijek imamo besplatno zdravstvo, tako da odlazak liječniku ne moramo platiti, ali zato moramo snositi barem dio troškova iznosa lijeka. Ovakve troškove ne možeš izbjeći. Najvažnije je da si uzmeš vremena za odmor i oporavak kako bi se mogao što prije vratiti redovitom učenju i odlasku na predavanja.

Troškovi promocije

Nakon tri, odnosno pet godina štednje i trošenja roditeljskog novca, dolazi i konačni udarac na džep roditelja, promocija. Ukoliko ste student Prometnog ili Građevinskog fakulteta u Zagrebu, imate sreće jer nećete platiti ništa, no svi ostali bome hoće. Cijene se kreću oko 500 kuna, a postoje i rekorderi koji za sat vremena najma toge i kape te za svečani govor uzmu i do 700 kuna. Promociju možete odbiti, ali vjerujemo da i dalje želite diplomu koju ćete, ovisno o fakultetu, platiti i do tristotinjak kuna. 

I onda nam kažu da je visoko obrazovanje besplatno. Pa, na vama je da procijenite.

Komentari na članak

Vezani članci

Politička akademija

Program za političko obrazovanje

Politička akademija otvorila natječaj

Akademija će odabrati 25 sudionika koji će sudjelovati na tri vikend-seminara u Hrvatskoj i jednom u Strasbourgu. Prijaviti se mogu hrvatski državljani do 35. godine starosti.

Parnu, Estonija

Intervju: Dino Đula

Mogućnosti postoje, ali se mi nekada sami ograničavamo jer se bojimo izaći iz vlastite komfortne zone

Putnik, avanturist, zaljubljenik u nove stvari i ovisnik o svijetu dijeli s vama kako funkcionira program Youth in action i kako kroz njega možete proputovati druge zemlje.

FOTO

Studenti kreativci - predstavljamo Luciju Maradin

„Ne bih mogla ni mjesec dana izdržati da nešto ne načrčkam“

Lucija je studentica prve godine strojarstva, ali istovremeno i prava kreativna duša. Najdraže joj je oslikavanje zidova i raznoraznih predmeta, a kaže da najviše inspiracije dolazi baš kad bi se trebala posvetiti učenju.

IAESTE logo

IAESTE

Online sajam poslova

Kroz virtualnu platformu studentima je omogućen pristup virtualnim štandovima kompanija na kojima je moguće saznati više informacija o kompaniji i projektima na kojima trenutno rade, aplicirati na ponuđena radna mjesta te direktno stupiti u kontakt sa zaposlenicima kompanije

Ljetna škola Logos

Pametno iskoristi ljeto uz Logos edukacije

Prijavi se s ekipom na ljetnu školu i ostvari popust

Pametno iskoristi ljeto i prijavi se s ekipom na ljetnu školu. Uživajte zajedno u prekrasnom okruženju Nacionalnog parka Krka i obogatite životopis novom referencom.