Pametna raspodjela vremena

Savjeti za produktivnu večer

Couch potato - Simpson

Donosimo nekoliko savjeta za produktivnije provođenje večeri. Umjesto gledanja filmskih maratona, napravite nešto odlično za sebe.

Nakon napornog dana na fakultetu ili poslu, jedva čekate doći do kreveta. Ali, shvaćate da ste ponovno u stisci sa vremenom. Nemate više energije i samo se želite udobno smjestiti i pogledati serije koje pate zbog vašeg natrpanog rasporeda. Ukoliko vam večer završava potpuno neaktivno i ne napravite ništa što bi vam moglo sutra priuštiti malo više slobodnog vremena, ovo su savjeti za vas. Donosimo nekoliko konkretnih savjeta za bolju večernju produktivnost.

1. Vježbanje

Iako većina istraživača savjetuje da je jutro najbolje započeti vježbom, ne morate se toga držati. Ujutro je sve nabrzinu i jedva stignete popiti kavu. Ukoliko ujutro radije odspavate 15 minuta duže, vježbajte navečer. Nemojte se opterećivati satima u teretani. Stiže lijepo vrijeme, a s njim i trčanje. Udahnite malo svježeg zraka u vrijeme večeri, kada nije vruće i trčite. Ili, ako ste u prilici, vozite bicikl. Ali pravi bicikl, po cesti. Ne mislimo na one u teretani. Nakon toga ćete imati veći nalet energije, a i mozak će vam bolje raditi. Moći ćete se vratiti kući nakon trčanja, donekle odmorni. I automatski će vam večer biti produktivnija!

IZVOR: Flickr

 

2. Televizijska kazna

Kao što smo već spomenuli, atraktivne serije i pizza uvijek zvuče kao odličan način za završetak dana. I ovo vam je dozvoljeno! Ali, postavite si granicu. Stavite sami sebe u kaznu na način da sat ili dva jednostavno ne smijete gledati u televiziju. Niti kompjuter. Niti laptop! Ovo će vam vrijeme omogućiti da se pozabavite poslovima koje itekako morate obaviti, ali vam je kasno. Nije kasno. Večer je lijep završetak uspješnog dana, i neka vam bude jednako produktivna kao i čitav dan.

PHOTO: picturequotes
 

3. Projekt

Nema ništa lijepše nego baviti se nečim što zbilja volite. Ukoliko studirate ono što želite, napravite hobi od toga. Smislite si projekt za faks u kojem uživate i radite ga navečer. Ukoliko imate tisuću ideja van faksa koje vas zanimaju, bavite se njima. Možete izrađivati scrapbook, možete slikati ili pisati. Ili jednostavno izrađivati i raditi bilo kakvu aktivnost koja vam na lice mami osmijeh. Bitno je da večer privedete kraju s osjećajem ispunjenosti. Nema ništa ljepše nego otići u krevet sa spoznajom da ste danas napravili upravo ono što volite. 

Memory Lane Scrapbook, FOTO: Silvija Kovačić
 

4. Ponedjeljak

Ne! Nemojte preskočiti broj četiri, samo zato što u naslovu ima svima nam omraženi dan. Pobijedite ponedjeljak! Sve što trebate napraviti za ovaj tjedan, napravite u ponedjeljak navečer. Iako je početak tjedna i vjerojatno vam sve ide naopačke, ukrotite ga. Napravite za vikend listu svih zadataka koje morate ispuniti. I bacite se na rješavanje istih baš u ponedjeljak. Operite svu robu koju nađete po kutevima sobe, sredite sve papire koje ste razbacili. Očistite vaš životni prostor. Ovako si ostavljate čitav tjedan slobodnim za sve ostale aktivnosti i zadatke koje ćete napraviti jer ih jednostavno želite napraviti. 

 

Izvor: Flickr/Voz Perkins

5. Sastavite popis

Znanstvenici su uspjeli dokazati da je samo pisanje popisa, već pola puta do ostvarivanja zapisanih ciljeva. Uzmite šarene blokiće i zabilježite prije spavanja ciljeve koje sutra morate ispuniti. Ovo će održati vaš mozak aktivnim prije spavanja. Omogućiti će vam bistro razmišljanje i planiranje zadataka. Navedite sve što ovaj tjedan želite postići. Ili navedite samo ono što sutra želite postići. Nije potrebno stvarati si dodatan stres oko ciljeva. Neka to budu neke jednostavne stvari, na primjer, buđenje 10 minuta prije. Kada ujutro prekrižite spomenuti cilj s popisa, već ćete se osjećati bolje.

PHOTO: Tumblr
 

Nadamo se da smo vam pomogli, barem malo, u organizaciji vašeg vremena u večernjim satima. Ako ste ipak jutarnji tip, imamo par ideja i za produktivno jutro! Najbitnije je da se u svakom trenutku u danu osjećate dobro i da ga iskoristite najbolje što možete. 

Komentari na članak

Vezani članci

Sladoled

Na današnji dan

Zanimljivosti o smrznutoj slastici koja vraća osmijeh na lice

Omiljena smrznuta slastica slavi svoj dan, a posvećen joj je i cijeli srpanj.

Žnj

Dobar san za dobar dan

Pet metoda koje će vam pomoći da ponovno zaspite nakon buđenja tijekom noći

San je važan čimbenik ljudskoga života te je stoga važno na njemu raditi. Određene vam metode mogu pomoći da se, unatoč buđenju tijekom noći iz bilo kojih razloga, ponovno i neometano vratite svojemu snu.

Jedenje; izvor: https://unsplash.com/photos/42NwSjIoDrc

Ovisnost o hrani

Objašnjeno zašto radije posežemo za čokoladom nego za jabukom

Hrana nam je nužna za preživljavanje. Daje nam energiju i hranjive tvari te time omogućuje našem organizmu normalno funkcioniranje. Međutim, hrane je sve više i više te njezin unos ne ovisi samo o dostupnosti ili o osjećaju gladi već i o emocijama koje uz hranu vežemo. Studiranje je vrlo stresno razdoblje tijekom kojega je lako nekoj hrani dati titulu utješne hrane ili čak nagrade, ali postoje i načini na koje se ovisnosti o hrani možemo riješiti.

Diplomanti s togama i kapama

Natječaj za stručno osposobljavanje

Šibensko-kninska županija traži pripravnike za stručno osposobljavanje

Šibensko-kninska županija objavila je natječaje za stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa na nekoliko radnih mjesta. Pogledajte jeste li kandidat kojega traže i možda vam se nasmiješi potrebno stažiranje!

ZET tramvaj

Zapošljavanje u ZET-u

Sindikat ZET-a hvali se nepotizmom

Postignut je dogovor s Upravom podružnice ZET-a po kojem prednost pri zapošljavanju imaju djeca i supružnici zaposlenih radnika.