Projekt KosaRi

Prvi uspjesi projekta studenata riječkog Medicinskog fakulteta; dvije oboljele djevojčice postale vlasnice perika

Osmijeh

Dvije djevojčice iz Zagreba, zahvaljujući studentima Medicinskog fakulteta u Rijeci, dobile su svoje vlasulje, koje će pozitivno utjecati na njihov socijalni i emotivni život.

Nakon gotovo godinu dana od početka projekta studenti Medicinskog fakulteta u Rijeci mogu se pohvaliti uspjehom. Projekt KosaRi prikupljao je kosu za izradu perika za djecu oboljelu od autoimunih i onkoloških bolesti. Dvije djevojčice iz Zagreba, 15-godišnjakinja koja boluje od leukemije i 11-godišnjakinja oboljela od osteosarkoma, postale su vlasnice prvih perika izrađenih na inicijativu riječkih studenata medicine.

Teške bolesti i njihovo liječenje uzrokuju gubitak kose, što je posebice teško prihvatljivo za mlade ljude koji sazrijevaju jer je njihova socijalna interakcija u tom razdoblju ključna za psihički razvoj. Svjesni negativnog utjecaja gubitka kose na samopouzdanje oboljele djece studenti riječkog Medicinskog fakulteta odlučili su im pomoći perikama.

Vlasulje je izrađivala vlasuljarka iz Zagreba, a udruga Krijesnica dostavila je listu djece kojima je potrebna perika. Cijeli proces koordinirali su studenti te su prikupljali kosu u suradnji s frizerskim salonima i privatnim donorima. Sara Varljen i Tin Vučković kao idejni začetnici projekta početkom provedbe bili su tek prva godina na Medicinskom Fakultetu u Rijeci. Osim prikupljanja kose organizirali su i razne humanitarne događaje. Usprkos financijskim zaprekama na koje su ponekad nailazili uspjeli su ostvariti prve ciljeve projekta KosaRi, no projekt ovdje ne staje, već se nastavlja provoditi, pa i širiti u budućnosti.

Komentari na članak

Vezani članci

Ličke nošnje

Uz finu hranu i pjesme

Ličko prelo u Zagrebu

Mnogobrojni Ličani i prijatelji Like imali su preksinoć priliku uživati u projektu Studentskog zbora Gacke u obliku tradicijske ličke glazbe i ličkih specijaliteta koje se stoga s punim pravom nazvalo ličkim prelom.

Regrutacija

AIESEC Hrvatska

AIESEC prima nove članove, uključite se u najveću studentsku organizaciju

Udruga trenutno organizira regrutaciju novih članova i traži mlade i ambiciozne studente koji žele aktivno sudjelovati u rješavanju problema na globalnoj razini.

Split noću

Diss The Piss osvaja

Epilog splitske radionice „City Acupuncture˝

Žiri je nakon multidisciplinarne petodnevne radionice odabrao najbolje od ponuđenih ideja revitalizacije kotara Varoš.

Bez Naziva

Odvažno i inovativno

„Bez naziva“ - novi projekt splitskih umjetnika

Skupina umjetnika svojim će radom, uključenim na ovogodišnji Splitski salon, nastojati napokon Gradu dati prostor za studentska druženja.

Centar robotike Futura

Sveučilište u Dubrovniku

Informatički klub Futura predstavlja novi projekt „Centar robotike”

Nakon uvodnog dijela, do 13 sati moći će se pogledati oprema koja će se koristiti na radionicama i natjecanjima.