Kako znaš kada reći dosta?

Promjena fakulteta kao uobičajena i svakodnevna pojava

https://pixabay.com/en/university-education-school-2119707/

Ako ste se ikada osjećali kao da ne pripadate fakultetu na kojem studirate, niste jedini. Donosimo izjave studenata koji su shvatili da nisu ispravno odlučili prilikom upisivanja fakulteta te su imali dovoljno hrabrosti ispraviti pogrešnu odluku.

Mnogobrojni studenti nisu jutarnji tipovi te zaziru od predavanja u 8 ujutro. No s druge strane velik broj studenata nije večernji tip pa su im predavanja u 18 sati puno teža od onih u 8 ujutro. Potrebno je uočiti razliku između činjenice da vas jednom u mjesec dana uhvati dan kada vam se ne da na predavanja i onog scenarija kada vam svaki odlazak na fakultet predstavlja jako velik napor i kada je potrebno uložiti velik trud samo za aktivno sudjelovanje na predavanju.

Ako vam je ovakav scenarij poznat, možda ste donijeli pogrešnu odluku prilikom upisa fakulteta. No sigurni smo da vas u ovom trenutku nismo osvijestili o toj mogućnosti, nego da već duže vrijeme razmišljate o tome. Donosimo vam izjave studenata koji su promijenili fakultet te nisu požalili, dapače, osjećali su se kao da započinju novi život, okreću novu stranicu. Njihove su izjave ovdje kako bi vas potaknule da krenete naprijed i hrabro donesete svoje odluke spremni na posljedice koje one donose.

– Meni je to bila najbolja odluka u životu. Napokon više nema grčeva u stomaku i studiram ono što volim (iako sam i pravo voljela, ali su mi ljubav ubili). Jedino za čime žalim jest društvo tj. kolege koji su, moram priznat, bili bolji na pravu.

Sunčana smatra, a Fran se nadovezuje:

– Kada nakon što treći put upišeš istu godinu, opet ne položiš taj jedan ispit koji ti je uvjet za dalje. Promjena faksa bila mi je definitivno najbolja odluka zato što sam se izgradio kao osoba. Da sam ovakav bio s 18 godina kada sam prvi put upisivao faks, bila bi to sasvim druga priča.

Ana nam ukazuje kako je najbolje vrijeme za promjenu upravo sada.

– I ja sam mijenjala fakultet. S prava na novinarstvo i, iskreno, to mi je najbolja odluka ikad. Pravo nikad nisam ni htjela, ali starci, pritisak, svi kažu dobar fakultet (i je, ali nije za mene) itd. Nakon tri godine povlačenja i navlačenja pukne mi film, kažem da je život prekratak i promijenim fakultet.

A Doriana zaključuje:

– Promjenu fakulteta potrebno je promatrati na vrlo pozitivan način. Naime, kad god sam pitala nekoga tko je bio na završnoj godini faksa uvijek su željeli da on duže potraje. I onda kada sam prvi put rekla da mijenjam smjer na faksu, nije se dogodio smak svijeta. Prijatelji su me podržali i roditelji su bili otvoreni. Svi su shvaćali da je ovo vrijeme kada se tražim i da ako to ne učinim sada, bit će mi žao kasnije.

Promjena fakulteta može biti nešto najbolje što ti se dogodilo u životu, ako joj to dopustiš. Jedino što je bitno jest krenuti prema ostvarenju svojih ciljeva i ne patiti na svakodnevnoj bazi zbog odluka o tome kako bi trebala izgledati vaša budućnost koje ste donijeli kada ste imali tek osamnaest godina. Za kraj imamo za vas status komičara Vlatka Štampara koji se također bavio ovom tematikom. 

Imam prijatelje koji se bave različitim stvarima. 
I žive od toga. I sretni su.
Kuhar, dizajner boardgameova, igrač odbojke na pijesku, prijateljica pjevačica, jedna koja sadi i prodaje češnjak, instruktor jedrenja.
A svi smo zajedno studirali i završili isti faks.
Zato jer najpametnije odluke donosimo s 18 godina.

Vlatko je završio Građevinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i danas je komičar. Jednoga dana odlučio je dati otkaz na poslu i baviti se poslom koji je bio njegova strast te je jedan od primjera koji pokazuje kako vas fakultet koji studirate ne određuje.  

Komentari na članak

Vezani članci

sat

Barbara Grgić

Ispovijest "uvijek zauzete" frendice

Znaš onu frendicu koja se bavi svim živim osim normalnim studentskim stvarima? Onu koja ima sto poslova, pa ne gleda novu epizodu "Samo nebo zna"? E, ovo je ispovijest jedne takve.

Rektorat Sveučilišta u Rijeci

„Mladi u suvremenom društvu“

Riječko sveučilište pokreće prvi studij za osposobljavanje stručnjaka za rad s mladima

Riječko sveučilište i Institut za društvena istraživanja potpisali su sporazum o pokretanju pilot-projekta cjeloživotnog učenja „Mladi u suvremenom društvu“. Riječ je o prvome studijskom programu u Hrvatskoj za osposobljavanje stručnjaka za rad s mladima.

Teorija važnija od prakse

Studenti o praksi na fakultetu

Teorija važnija od prakse: tko je kriv – sustav ili studenti?

Mi, studenti, trebamo biti svjesni konkurencije na tržištu rada i znati da ćemo bez prakse, dodatnih vještina i sposobnosti teško dobiti željeni posao.

Prag

Otvoreni natječaji

Nastavi studij izvan Hrvatske sa stipendijom

Osiguraj stipendiju, odluči se i studiraj u inozemstvu. Provjeri kako je studirati u nekoj novoj državi i kulturi, podvrgni se učenju novoga jezika. Pripremi se na vrijeme i prijavi se na neki od ponuđenih natječaja.

Splitski rektorat

Svečana dodjela

Sveukupno 31 student i dvije skupine dobitnici novčane Rektorove nagrade Sveučilišta u Splitu

Donesena je odluka o dodjeli Rektorove nagrade studentima Sveučilišta u Splitu. Na svečanoj dodjeli 15. lipnja dobitnike očekuje i novčana nagrada.