Kada, ako ne sada?

Pet razloga zašto često mijenjati studentski posao

Mobitel na stolu

Ponuda studentskih poslova vjerojatno je najbogatija i najraznovrsnija. Studenti i studentice često mijenjaju vrstu studentskog posla tijekom fakulteta. Donosimo pet razloga zašto je to sasvim normalno, ali i poželjno.

Studenti se dijele na tri vrste: nezaposlene, one koji rade u struci kako bi poboljšali praktični dio studija i one koji često mijenjaju studentski posao. Iako zadnja kategorija često nailazi na osude okoline, mijenjanje je studentskog posla s vremena na vrijeme korisno, ali i poželjno. Donosimo pet razloga zašto je tomu tako.

1. Financijski si neovisan

Mnogi se studenti i studentice ne odlučuju zasnovati obitelj tijekom ili neposredno nakon studija. Budući da im, najčešće, plaća služi za privatne potrebe, mnogima iznos nije najveći prioritet. Kasnije, kada dođu ozbiljnije obveze, to neće biti slučaj. Upravo zato studiranje je najbolje razdoblje davanja prioriteta onim poslovima koji vas zanimaju nad onima od kojih imate isključivo profit.

2. Želiš usavršiti svoje vještine

Studentski poslovi najbolji su način za stjecanje različitih vještina. Budući da ne znate što vam budućnost donosi, ne znate niti koje će vam vještine biti potrebne za obavljanje budućeg zanimanja. Zato je važno upotpuniti svoj životopis vještinama koje možete potkrijepiti radom u različitim ustanovama i na poslovima koji zahtijevaju usavršavanje vještina različitih od onih za koje se školujete.

FOTO: Pixabay

3. Niste sigurni u svoj izbor

Studenti upisuju fakultet iz različitih razloga; nekada potpuno sigurni u svoj izbor, a nekada pod prisilom roditelja ili društva. Može se dogoditi da nakon par godina pojedinci steknu kompletan uvid u ono što studiraju i shvate da se ne žele time baviti do kraja života. To nije ništa strašno i svakome se može dogoditi. Prije nego se odlučite za novi studij, trebali biste biti sigurni da ga stvarno i želite. Najbolji način za to zapošljavanje je u sličnom ili istom polju studija koji želite, što bi trebalo riješiti nedoumicu.

4. Želiš promijeniti okolinu

Ako ste jedni od onih što nakon dana provedenog na fakultetu u slobodno vrijeme ne žele čuti ništa vezano za njega, najbolje je rješenje zapošljavanje u polju različitom od onoga koje studirate. Na taj način upoznajete nove ljude, stječete nove radne vještine i omogućavate si odmak od svakodnevnice. Ako vam to dosadi, uvijek možete pronaći novi posao.

FOTO: Pixabay

5. Studiranje vam prouzrokuje stres

Želite se odmaknuti od studiranja i od svakodnevnice? Počinjete osjećati fizičke posljedice svakodnevne nervoze i stresa? Rješenje leži u tome da tu energiju usmjerite u posao koji vam najbolje odgovara. Osjećat ćete se kvalitetnije i korisnije, a nakon nekog vremena moći ćete si priuštiti i zasluženi godišnji odmor putovanjem po svom izboru.

Komentari na članak

Vezani članci

SCZG izvana

Studentski poslovi

Od učlanjenja u studentski servis do karijere – jednostavnim korakom otvorite svoja vrata u budućnost

Kada ste na početku studija i sve vam je novo, teško je natjerati se zakoračiti u Studentski centar, a pogotovo javiti se na oglas za posao. Zato vam donosimo savjete na što pripaziti: od učlanjenja u studentski servis do isplate prve plaće.

Slika 9

Je li vaš posao na listi?

10 najgorih ljetnih poslova

Dolazi nam idealno vrijeme za zaradu! Ali ako dobijete jedan od ovih poslova, nema tih novaca koji će vas zadržati sva tri mjeseca!

Isto

Zapošljavanje nakon fakulteta

Siguran posao ili ljubav prema studiju – studenti otkrili što im je bitnije pri odabiru fakulteta

Tijekom upisivanja (ne)željenog studija jedan od učestalih motiva studentima svakako može biti i želja za lakšim i bržim zaposlenjem nakon završetka fakulteta. Ipak, naše je istraživanje pokazalo nešto drugačije rezultate.

Stres2

„Opusti se i uživaj“

Šest načina za rješavanje stresa na poslu

Koliko je god posao koji radite koristan, ako je prestresan, prije ili kasnije utjecat će nepovoljno na vaše zdravlje. Donosimo vam savjete primjenom kojih ćete to spriječiti.

BYF

Krenuo Erasmus+ program poduzetništva za mlade

Edukacija ''Build Your Future'' okupila 20-ak studenata u Zagrebu

Modul obuhvaća razne vježbe (grupne i pojedinačne), komunikaciju i rješavanje problema, ali se našlo vremena i za druženje uz kavu, home made čaj od đumbira, smijeh i dobro raspoloženje.