Kada, ako ne sada?

Pet razloga zašto često mijenjati studentski posao

Mobitel na stolu

Ponuda studentskih poslova vjerojatno je najbogatija i najraznovrsnija. Studenti i studentice često mijenjaju vrstu studentskog posla tijekom fakulteta. Donosimo pet razloga zašto je to sasvim normalno, ali i poželjno.

Studenti se dijele na tri vrste: nezaposlene, one koji rade u struci kako bi poboljšali praktični dio studija i one koji često mijenjaju studentski posao. Iako zadnja kategorija često nailazi na osude okoline, mijenjanje je studentskog posla s vremena na vrijeme korisno, ali i poželjno. Donosimo pet razloga zašto je tomu tako.

1. Financijski si neovisan

Mnogi se studenti i studentice ne odlučuju zasnovati obitelj tijekom ili neposredno nakon studija. Budući da im, najčešće, plaća služi za privatne potrebe, mnogima iznos nije najveći prioritet. Kasnije, kada dođu ozbiljnije obveze, to neće biti slučaj. Upravo zato studiranje je najbolje razdoblje davanja prioriteta onim poslovima koji vas zanimaju nad onima od kojih imate isključivo profit.

2. Želiš usavršiti svoje vještine

Studentski poslovi najbolji su način za stjecanje različitih vještina. Budući da ne znate što vam budućnost donosi, ne znate niti koje će vam vještine biti potrebne za obavljanje budućeg zanimanja. Zato je važno upotpuniti svoj životopis vještinama koje možete potkrijepiti radom u različitim ustanovama i na poslovima koji zahtijevaju usavršavanje vještina različitih od onih za koje se školujete.

FOTO: Pixabay

3. Niste sigurni u svoj izbor

Studenti upisuju fakultet iz različitih razloga; nekada potpuno sigurni u svoj izbor, a nekada pod prisilom roditelja ili društva. Može se dogoditi da nakon par godina pojedinci steknu kompletan uvid u ono što studiraju i shvate da se ne žele time baviti do kraja života. To nije ništa strašno i svakome se može dogoditi. Prije nego se odlučite za novi studij, trebali biste biti sigurni da ga stvarno i želite. Najbolji način za to zapošljavanje je u sličnom ili istom polju studija koji želite, što bi trebalo riješiti nedoumicu.

4. Želiš promijeniti okolinu

Ako ste jedni od onih što nakon dana provedenog na fakultetu u slobodno vrijeme ne žele čuti ništa vezano za njega, najbolje je rješenje zapošljavanje u polju različitom od onoga koje studirate. Na taj način upoznajete nove ljude, stječete nove radne vještine i omogućavate si odmak od svakodnevnice. Ako vam to dosadi, uvijek možete pronaći novi posao.

FOTO: Pixabay

5. Studiranje vam prouzrokuje stres

Želite se odmaknuti od studiranja i od svakodnevnice? Počinjete osjećati fizičke posljedice svakodnevne nervoze i stresa? Rješenje leži u tome da tu energiju usmjerite u posao koji vam najbolje odgovara. Osjećat ćete se kvalitetnije i korisnije, a nakon nekog vremena moći ćete si priuštiti i zasluženi godišnji odmor putovanjem po svom izboru.

Komentari na članak

Vezani članci

Glava u dimu

Savjeti za borbu protiv stresa

Prevelika razina stresa na fakultetu i poslu može dovesti do burnout sindroma

Među prvim su znacima sagorijevanja nedostatak energije i kronični umor koji je prisutan većinu vremena, što dovodi do fizičke i psihičke iscrpljenosti te strahovanja od onog što donose dani koji dolaze.

Mladi na travi

Y generacija optimistično gleda u budućnost

Istraživanje pokazalo da je mladima prioritet obrazovanje i posao

Istraživanje na mladima između 18 i 25 godina pokazalo da je mladima prioritet obrazovanje i posao, u budućnost gledaju s optimizmom, a samoprihvaćanje i doprinos zajednici su im važniji od postizanja društvene prepoznatljivosti i materijalnoga postignuća.

naslovna fotografija

Pronađite novi posao i ostvarite napredak

Znakovi koji će vam pokazati da je vrijeme da date otkaz i pronađete novi posao

Iako obavljate sve kako treba, ne osjećate entuzijazam dok ste na poslu, svaki dan vam je sve dosadniji i imate osjećaj da ne znate zašto ste uopće tu? Vrijeme je za promjene.

Studij s najvećim interesom za upis

Maturanti još uvijek hrle na Logopediju, trenutni i bivši studenti nisu najzadovoljniji

Za jedno upisno mjesto na Logopediji svake godine konkurira 13 ili 14 studenata, a trenutni i bivši studenti tvrde kako im nedostaje znanje koje bi ih učinilo potpuno kompetentnima za posao koji ih čeka nakon diplome.

https://pixabay.com/en/application-request-pen-coolie-1915343/

Projekt "Edukacijom do zaposlenja"

Poznati stručnjaci otkrivaju kako zablistati pred poslodavcem

Međunarodna komora mladih organizira projekt "Edukacijom do zaposlenja" čiji je cilj upoznavanje mladih s tržištem rada, pisanjem životopisa i molbi te isticanjem na razgovoru za posao.