10. Ferragosto JAM

Odrađen još jedan dost dobar glazbeni piknik

fer

Ferragosto JAM proslavio je svoj deseti rođendan. Na još jednom dobrom izdanju festivala, popričali smo sa SETTOM iz Krankšvestera, Zoranom Badurinom iz Jonathana i Filipom Motovunskim.

Ferragosto JAM. Festival koji se iz roštilja u vikendici pretvorio u malo jači piknik proslavio je svoj deseti rođendan. Osim luđački dobre atmosfere, Ferragosto su obilježili Antenat, Kandžija, Elemental, Bajaga, Pips Chips & Videoclips, Jonathan, Repetitor, Neno Belan i Fiumensi, Krankšvester i mnogi drugi. 

Kažu kako se u svakom dobrom izvještaju počinje od početka. Međutim, ovo je događanje na kojem ljudi besmislene stvari učine smislenim, stoga ćemo se i ovdje voditi tom logikom. Počinjemo od kraja festivala koji je prošao u znaku Krankšvestera. Za zagrijavanje za njihov koncert bila je, gotovo tradicionalno, zadužena MC Sajsi, koja je sa svojom sestrom Tijanom pomalo razdivljala sve prisutne pjesmama Antifa kučke, Lokal beogradizam, Pokvarenica i drugima.

Krankšvester je sa stilom zaokružio cijelu priču. Gaberpjesma koja se opako bliži milijuntom kliku, potaknula je ferragostovce na klokansko skakanje, a rasplesali su se i uz starije hitove, kao što su Liz Taylor, Za benbare i saundsisteme, Znam ko te je**, Disko rak i tako dalje. Na set listi našla se i pjesma Ružne ribe je** se ko zmajevi pa smo se sjetili pitati Hrvoja Marjanovića, poznatijeg kao SETTA, je li uistinu tako. 

— Sve naše pjesme temelje se na empirijskom iskustvu. —

Krankšvester je ove godine izbacio dva singla. Uz spomenuti Gaber, nedavno su izbacili i Zli kur**. Sett nam je otkrio nešto više o nadolazećem albumu. Zvuči pomalo nevjerojatno, no na njihovom albumu naći će se i pjesma bez vulgarnosti. 

 — Novi album izlazi u desetom ili jedanaestom mjesecu. Petnaest pjesama je snimljeno, sad to treba izmiksati i to je sad najteži dio posla, tako da očekujem da će do jedanaestog mjeseca to sve biti gotovo. Ovaj put će biti malo zanimljivije, imamo prvu pjesmu koja nema niti jedne psovke, ali bojim se da nećemo privući širu publiku. — govori Sett.

Hrvoju Marjanoviću i njegovoj boljoj polovici Davoru Miletiću će vjerojatno uvijek biti dobar. S obzirom na to da su bili na prvom izdanju festivala, koji je više bio roštilj no festival, emotivni su vezani uz njega i vesele se svakom drugom izdanju. Ferragosto je prirastao srcu i bendu Jonathan, kako nam je rekao pjevač Zoran Badurina.

—Bili smo prije dvije godine na Ferragostu na gornjem stageu. Ovdje je uvijek super, svaki put se iznenadimo. Mi smo s mora, ali kad dođemo ovdje, uživamo na ovom lijepom jezeru i sve je dobro organizirano. —

FOTO: Samir Cerić Kovačević
 
Riječkim rockerima ovo je bila još jedna prilika da publiku upoznaju s novim stvarima s albuma To Love. Na jesen izlazi i drugi dio albuma, pod nazivom To Hold. 

Početkom iduće godine radit ćemo velike promocije po velikim gradovima. Na dosadašnje pjesme kritika je odreagirala odlično, a publika se sad navikla na nove pjesme, tako da je isto dobro — nadodao je Badurina. 

Poput Jonathana, drugo pojavljivanje na Ferragostu imao je i Filip Motovunski. Kaže kako je u klubovima lakše postići dobru energiju, nego na festivalima, no pred svoj nastup na Dobro Jutro stageu bio je uzbuđen.

—Meni je drugi put da sam na Ferragostu i čudno se malo osjećam. Prostor nije puno veći, ali je valjda vibra puno veća, festival je narastao. I stage mi je ove godine na drugom mjestu i puno je veći stage, tako da se veselim. —

Nakon Ferragosta, Motovunskog čekaju još festivali Membrain, Outlook i mnogi drugi, a na jesen i zimu ima dogovorene koncerte i van granica Hrvatske, u Češkoj i Njemačkoj. 

Vratimo se malo na ostatak festivala. Sve je prošlo u savršenom redu, osim petka kada zbog problema s trafostanicom nisu nastupili Bad Copy, Bolesna braća te dijelom i Pips Chips & Videoclips, čiji je koncert prekinut nakon tri pjesme. Iako je glavni program u petak propao i mada je bilo dosta bagre koja je bila bijesna zbog toga, atmosfera na festivalu nije ginula, a organizatori su se pobrinuli da oni koji su kupili karte samo za petak dobiju povrat novaca.

Također, bilo je i prigovaranja zbog naplate kartica za nabavljanje pića koja je iznosila trideset kuna. Kritike na taj račun možda su pretjerane jer se radi o festivalu koji je poprilično jeftin za hrvatske pojmove, a nudi prebogat sadržaj. 

Zaključit ćemo s tim da ni nestanak struje niti bilo što drugo ne može narušiti pozitivnu reputaciju ovog festivala. Čak i ako ne volite izvođače koji se nađu kod Orahovačkog jezera, isplati se posjetiti Ferragosto samo zbog zaraznog ludila koje vlada u ljudima i zbog nezaboravne atmosfere. Ispričavam se. Dost dobre atmosfere. 

Komentari na članak

Vezani članci

Cockta exit

Festivalske pustolovine

(P)ostanite originalni uz Cocktine glazbene vibracije

Za sve vas koji želite poslati nekome samo vašu, originalnu uspomenu s Exita, Cockta je omogućila da dođete, slikate se i da svoju polaroid sliku kao razglednicu pošaljete prijateljima koji su propustili ovu jedinstvenu ljetnu pustolovinu.

11. Hartera festival

Povrat ulaznica za festival Hartera

Ne zaboravite tražiti povrat novca za svoje karte za Harteru!

Nakon ovih datuma, povrat novca za kupljene karte festivala Hartera neće bit moguć.

Kupa Open Air

Festival u Petrinji

Kupa Open Air

Festival iz godine u godinu raste i privlači brojne posjetitelje svih generacija. Održava se na obali rijeke Kupe na površini cca 5000m².

Kazaliste

57. izdanje Festivala hrvatskih kazališnih amatera

Amaterska kazališta i kazališne skupine napokon će "dobiti svojih pet minuta"

Otvoreno je 57. izdanje Festivala hrvatskih kazališnih amatera – 57. FHKA. Prijave je otvorio Hrvatski sabor kulture, a one traju sve do 30. siječnja.

Šesti Bloomsday Croatia

Šesti Bloomsday Croatia

Festival koji spaja zabavu i akademsku znatiželju ponovno u Puli

Bloomsday Croatia poziva posjetitelje i putnike željne lutanja da svrate u Pulu, ovjekovječe svoje doživljaje u društvu krumpirastog suputnika, kušaju koktele inspirirane Joyceom i u veselom raspoloženju proslave Bloomsday.