Splitski studenti u Zagrebu

Nima Splita do Zagreba

Split noću

Što nam znači zavičaj u Zagrebu? Znači nam sve. Znači nam više nego Nina i Severina.

 Na početku ovog teksta ćemo u skladu sa zavičajem i važnosti zavičaja – grintat. Kasnije ćemo prijeći na formalni dio teksta. 

Luka Štambuk, osnivač i bivši predsjednik Udruge studenata grada Splita, a prije svega humanist, strogo nam je naredio da napišemo nešto na temu koja je na nas ostavila užasan prvi i katastrofalan drugi dojam. Naime čovjek je bez imalo suosjećanja pred nas stavio dokument u kojem je stajalo da tema ovog teksta mora biti Udruga studenata grada Splita: važnost zavičaja u Zagrebu. Dalmatinski lobi na portalu skupio je glave Goluža stajl te smo odlučili da ćemo se, kako god znamo i umijemo, iskoprcati iz problematike same tematike (rima: problematika – tematika).

Nevoljko smo udarili pečat studentskog.hr na Štambukov dokument i to samo kako ne bi ispalo da ne ispunjavamo obećanja dana u četiri ujutro nakon deset piva i odlučili napisati koju o važnosti zavičaja i to pod radnim naslovom A gde je pečat, tovari?

Mislim, kužimo se u stvari tipa Quentin Tarantino, stanje u Siriji, disco glazba, mali srčani optok, degustacija finih vina i teletine ispod peke, ali kako spasiti ovu temu iz živog blata zagrebačke patetike u kojoj su odavno istrunuli nagriženi solju drača, maslina, loza i škrapa? Kako joj udahnuti ljudske osobine i obličje Charlize Theron? Daj nam Ljeto je pred vratima pa bi se nekako i snašli. Ljeto stiže. Ovo ću se ljeto kupati s prijateljima u moru i lizati sladoled. Navečer ćemo nas par prijatelja izaći vani i popiti pet-šest litara Vranca, skakati po trampolinu i odbijati se od trampolina visoko, što je moguće više u zrak. Sviđa mi se kolegica Marija iz najboljeg 5.c. Nadam se da se i ja njoj sviđam… Čekaj, izgubili smo se. Vrijeme je da kažemo opa opa i odemo u ozbiljnije vode.

Udruga studenata grada Splita osnovana je prije nešto više od 3 godine Što smo od tada napravili?

Organizirali smo nekoliko splitskih večeri u Roku, iako neke struje iz Udruge zagovaraju ideju da se ubuduće te večeri organiziraju u Sidru pod nazivom Svehrvatske večeri njegovanja kvalitete međuregionalnih odnosa powered by UD-ST. Sponzor Badel je u niskom startu i samo čeka da doveze kamion travarice na ovaj event. 

Organizirali smo dva puta dobrovoljno darivanje krvi sa samo jednim manjim incidentom kad je darivatelj A+ odlučio licem provjeriti je li se nadigao parket u dvorani.

Organizirali smo 1. Festival studentskih klapa iz ljubavi prema zavičaju i tradiciji rodnog kraja, Dok Cetina teče, uvik će nas biti, čvrsti smo ka stina, dragi Bog nas štiti

Napokon smo prije par mjeseci dobili vlastiti prostor u Ilici 54. Krstili smo malog mješanca iz porodice Prostora i dadosmo mu ime Malo misto. Sad tu spavamo, pijemo, jedemo, vodimo ljubav i planiramo državni udar; živjela revolucija.

Najvažnije od svega, napokon postoji mjesto na kojem se mogu naći studenti iz Splita, okolice Splita i svi oni koji vole Split i to nakon mnogo godina praznog studentskog zagrebačkog splitskog hoda. To je onaj hod kad si iz Splita i stružeš šlapama po asfaltu, e to, ali samo stružeš po Zagrebu.

Bilo je tu još mnogo većih i sitnijih poduhvata i radnih akcija iniciranih od strane Udruge, ali nema potrebe da se sad neumjereno hvalimo. Neka nas hvale drugi, a hvale nas – previše i neumjereno. To je to što se tiče samohvaljenja. Pisali bi još o nama, ali nam ne daju masoni i oni pobunjeni izvanzemaljci iz Dosjea X. 

Krećemo oštro nalijevo na važnost zavičaja u prekrasnom i velebnom nam Zagrebu. Evo sad smo se raznježili na spomen Zagreba. I Sava se cakli i potoki svi, a z Gornjega grada pak cinkuš zvoni, pa kad buš ti Zagreb me trebal il zval, svoj život i srce za tebe bum dal.


Nakon male poetske digresije – zavičaj.

Što nam znači zavičaj u Zagrebu? Znači nam sve. Znači nam više nego Nina i Severina. Zavičaj je naša obitelj. Zavičaj je bacit` peškafondo i smrzavat` se na moru kako bi ulovio 0 (slovima: nula) liganja. Zavičaj je guštat` na plaži i s ekipom uz gitaru popit` litru biloga. Zavičaj je izvaliti se sa ženom na provi kafića i gledat` zvjezdano nebo. Zavičaj su marende i klape. Zavičaj je probudit` se u zoru i mirisat` bonacu. Zavičaj je otići kod babe iza brda i ugušit` se u kiselom kupusu i svinjskim rebrima. Sve nam to fali u ubrzanom Zagrebu (Zagreb na speedu hoho), ali tu smo gdje jesmo i dobro nam je… – Ne kopaš krumpire – kaže jedan Zagorac. Sve to je stari moj, nit` kopaš nit` oreš, ali isto kad se skupiš mokar od snijega ili kad jedva hvataš zrak kraj neumoljivog srpanjskog sunca nedostaje ti hoćeš-nećeš materina spiza, more i dalmatinski đir. Šta onda? Otiđeš do Malog mista i vidiš naše ljude, čuješ našu priču, mislima osjećaš miris Dalmacije dok pivom ispireš gorak okus nostalgije i skidaš s prsiju težinu osmog izlaska na Građansko. 

E, zato nam je važan zavičaj u Zagrebu, da znaš tko si i odakle potječeš, da te ne zavedu svjetla metropole i luda ambicija, da nikad ne zaboraviš da si dijete mora i ono malo plodne zemlje u kršu najljepšeg kraja na baloti Zemlji.

Za kraj imamo jedan mali savjet – svi oni koji požele u subotu u četiri ujutro prošetati preko Ribnjaka s Hajdukovim šalom, bengalkom i kazetofonom iz kojega trešti Vinko Coce – ni u kojem slučaju nemojte to raditi.

 

Komentari na članak

Vezani članci

Lokalni odbor AIESEC Osijek

Regrutacija!

AIESEC Osijek prima nove studente!

Želiš li upoznati nekoga iz Hong Konga, Meksika, Brazila, Indije ili poboljšati svoje govorne vještine na engleskom jeziku?

Udruga Franak

Prosvjed Udruge Franak

Sutra promet u Zagrebu posebno reguliran, mogući zastoji!

Udruga Franak sutra će u Zagrebu održati veliki prosvjed. Kolona od nekoliko desetaka tisuća ljudi trebala bi se kretati centrom grada pa će promet biti posebno reguliran.

Panorama 2

Američki Thrillist sastavio listu podcijenjenih mediteranskih graodva

Split među top 6 nerazvikanih turističkih gradova na Mediteranu

Na listi se uz Split nalaze Tarifa, Ajaccio, Chania, Valetta i Majorca.

The Secret of England's Greatness

Komentar novinarke

Kakve bi knjige studenti trebali čitati

Plemenit pokušaj uglednih britanskih novina da upozna javnost s malim književnostima na dublji se pogled otkriva kao moderni imperijalizam.

EuroZagreb-Mladost Open 2014

Izvještaj s natjecanja

Završen EuroZagreb-Mladost Open 2014

Treći međunarodni studentski turnir EuroZagreb-Mladost Open 2014 održao se u Zagrebu od 12.06. do 15.06.2014. godine. Donosimo službene rezulate i izvještaj s turnira.