Intervju sa Sanjom Sakač

Nije se bojala čak dva puta ponoviti državnu maturu kako bi upisala željeni fakultet

Sanja

Razgovarali smo sa Sanjom koja po cijenu dva ponovna izlaska na državnu maturu nije odustala od upisa željenoga fakulteta i inspiracija je ostalima.

Prva godina studija stresna je za većinu brucoša. Upoznaju se s potpuno novim svijetom, a neki dolaze do gorke spoznaje da nisu upisali pravi fakultet i da je vrijeme da odustanu i sreću potraže negdje drugdje. Studente na ispisivanje može navesti niz razloga, a jedan je od njih želja da upišu studij koji nisu uspjeli iz prvoga pokušaja. Ako je želja dovoljno jaka, uporni su pojedinci spremni učiniti sve što je potrebno kako bi upisali željeni fakultet i na kraju se bavili onime što žele. Korak koji dovodi do upisa na fakultet državna je matura, točnije rezultat ostvaren na ispitima. Zato se neki odlučuju ponovo izaći na maturu ne bi li popravili rezultat. Upravo se na taj korak odlučila naša sugovornica i to ne jednom, već dva puta. 

Sanja Sakač studentica je iz Bjelovara koja je nakon završene srednje škole redovno upisala Pravni fakultet u Zagrebu i vrlo brzo shvatila da to nije njezin pravi put. Ono što ju je zanimalo i što je željela studirati bila je rehabilitacija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu. Budući da to nije mogla upisati zbog rezultata na državnoj maturi, odlučila je ponovo je polagati. Tek nakon dvije ponovljene mature, a ukupno treće, Sanja je upisala željeni studij. S nama je podijelila detalje tog iskustva.

Budući da je prije upisa Pravnog fakulteta znala da to nije ono što želi, odluka o ispisivanju nije bila teška, ali olakšale su je druge okolnosti:

– U početku mi je bilo teško s obzirom da sam to u tom trenu shvaćala kao svojevrstan poraz, ali sam oko sebe imala ljude koji su me poticali u mojoj odluci da se ispišem. Odluku sam donijela kada sam pala jedan ispit za koji sam se stvarno pripremala i bila uvjerena da ću proći, a nisam, i to je jednostavno bila kap koja je prelila čašu. Isti dan sam otišla u referadu i ispisala se i nikad nisam zažalila što sam donijela tu odluku.

Sanja se potom morala suočiti sa činjenicom da ponovno mora izaći na državnu maturu:

– Odluka o ponovnom odlasku na maturu nije bila laka, ali sam bila svjesna da je to stvar koju moram napraviti kako bih mogla studirati ono što želim i prihvatila sam to kao takvo, kao jednu prepreku koju moram prijeći da bih došla do cilja. 

Na željeni studij nije upala niti nakon ponovljene mature pa je počela sumnjati u svoju odluku:

– Sumnjala sam u trenutku kada nisam upala nakon što sam izašla drugi puta na maturu, odnosno 2016. godine Tada sam nakon prvotnog razočaranja odlučila dati si još jednu, posljednju priliku jer mi je nedostajalo svega nekoliko bodova da upadnem. Da godinu nakon nisam upala, vjerojatno bih upisala nešto drugo, srodno rehabilitaciji.

Ipak, treća je matura za Sanju bila odlučujuća i dovela ju do cilja te danas s osmijehom na licu kaže da se sav trud itekako isplatio:

– Trud se definitivno isplatio. Na faksu je odlično i stvarno sam sretna i zadovoljna što napokon studiram ono što želim. Niti u jednom trenutku nisam zažalila što sam se odlučila ispisati i prolaziti ponovno maturu i prijemne na faksu kako bih ga upisala.

U ovakvim odlukama podupire studente koji se nalaze u sličnim situacijama:

– Savjetovala bih im da ne odustaju od onoga što stvarno žele i vole. Smatram da nekoliko izgubljenih godina nije ništa naspram cijelog života i da, ako znaju da ovo što studiraju nije za njih, nije vrijedno muke i uloženog truda jer i sama znam da je najgore učiti nešto što te nimalo ne zanima i što ne želiš raditi u budućnosti. Mislim da je vrijedno borbe i uloženog truda i vremena kako bi u konačnici došli do onoga što vole, što ih ispunjava i u čemu uživaju.

Dodaje nekoliko riječi o važnosti vremena koje smo skloni nazivati izgubljenim, a ono može biti itekako dobro provedeno i u konačnici korisno. Sanja je vrijeme između dva studija upotpunila poslom:

– Godina, dvije stanke, čak i više njih, ne moraju biti loše, baš suprotno – u tih nekoliko godina možda sazriju, skupe iskustvo i shvate što zaista žele i na drugačiji, ozbiljniji, način će gledati na cjelokupni studij i studiranje te usput steći vrijedno iskustvo koje će im dobro doći tijekom studija.

Komentari na članak

Vezani članci

Sugar Ants ljetna kolekcija

Produktivni „mravinjak“

FOTO: Sugar Ants su dokaz da poduzetništvo može fukcionirati u Hrvatskoj uz puno rada i dobre ideje

Da mladi mogu puno više od sjedenja u domu svojih roditelja, dokazuje nam mladi poduzetnik iz Vinkovaca i njegov tim, koji nisu čekali da se ideje same počnu ostvarivati, nego su stvari preuzeli u svoje ruke i pokrenuli novi hrvatski brend – Sugar Ants.

Naslovna

Intervju s Mihaelom Brozovićem

Svestranog povjesničara ljubav prema biologiji potaknula na neobičan hobi – uzgajanje mrava

– Kod ovog hobija morate biti pomalo građevinar, zoolog i kemičar da biste bili uspješni. –

Stray Dogg

Intervju s bandom Stray Dogg

„Kad god prijeđeš na sljedeći nivo, iznad tebe stoji još jedan novi koji juriš.”

Stray Dogg jedan je od najznačajnijih izvođača u regiji koji je u kratkom roku izgradio kultni status te odsvirao impresivan broj koncerata širom Europe.

Djeca medija

Intervju: Davor Trbušić

Djeca medija: projekt koji educira djecu i mlade o medijima

Projekt "Djeca medija" kroz predavanja, mrežnu stranicu i radijske emisije educira djecu i mlade o medijima. Pročitajte što o projektu kaže Davor Trbušić, koordinator predavanja.

Ana u Beču

Erasmus iskustvo: Ana Budimir

„Mame u Hrvatskoj ipak prave najbolji bečki odrezak!”

Ana Budimir je studentica politologije na Fakultetu političkih znanosti i ekonomije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Osim činjenice da studira na dva fakulteta, ima i velik broj puno izvannastavnih aktivnosti. Ove godine odlučila je u zimskom semestru sudjelovati na Erasmusu u Beču. Impresije pročitajte u nastavku.