Krajnje je vrijeme za odrastanje

Navike koje morate promijeniti prije tridesete

Bezvoljnost

U redu, ova brojka trideset u naslovu članka nije tako zloćudna kako zvuči. Ali nije ni tako daleko! S obzirom na to da smo svake godine sve stariji, pravo je vrijeme za promijeniti životni način i sretnije dočekati tridesete!

Pri upisu na fakultete bili ste poletni, puni energije i želje za učenjem. I brucošijadama. Kasnije se tijekom studija način razmišljanja malo promijenio pa ste se uhvatili različitih petogodišnjih planova. Svima je poznato da su dvadesete najbolje godine za eksperimentiranje životnim odlukama. Promijenite boju kose, prebacite se na zanimljiviji fakultet, odradite nekoliko različitih studentskih poslova i tražite svoje mjesto pod suncem. Dolaskom diplome sve se više približavate opasnomu tridesetom rođendanu. Ako imate želju dočekati te godine sa što boljim načinom života, predlažemo nekoliko odličnih savjeta o tome kako biti odrasla osoba. Odrastanje je individualan proces svake osobe i nismo svi u jednakoj godini spremni odjednom biti odrasli. Ali, postoji nekoliko navika koje odaju dojam zrelosti. Zato donosimo svojevrstan šalabahter ozbiljnosti!

Otkazivanje dogovora u zadnji čas

Ako se nije dogodilo nešto zbilja nenadano i važno (ne, u ovu kategoriju ne spada iznenadni maraton serije Game of Thrones na televiziji), ne otkazujte dogovore! Dovoljno ste zrela osoba da znate s kime želite, kako, kada i gdje provoditi svoje slobodne trenutke. Dogovorite se s prijateljima za oblik zabave i opuštanja koji vam odgovara i družite se. Jednoga ćete dana više cijeniti ovakva sjećanja i uspomene, nego čips s okusom paprike i Majku svih zmajeva.

Trošenje na odjeću

Kupovina? Da! Deset povoljnih majica s blesavim natpisima i još jedne rasparane traperice? Ne! Vrijeme je da kompletirate vlastitu garderobu. Da, vrijeme je za velike crne vreće za smeće i odvajanje odjeće. Stvari koje su praktički još uvijek nove, a nenošene, uvijek možete donirati nekom potrebitom. A što se tiče nove kupovine, ograničite se na komad odjeće koji vam zbilja treba. Znamo već napamet što čini esencijalni dio garderobe i držite se smjernica. Nemojte se dati namamiti šarenim natpisima koji viču Popust! Akcija! jer ćete se jako kratko osjećati sretno. Poslije ćete svu tu robu nagomilati u ormar i bojati se novoga čišćenja istog.

PHOTO: Veryfunnypics

Povišica

Ako ste u situaciji da već neko vrijeme radite na mjestu gdje postoji mogućnost napredovanja, nemojte se bojati. Pitati za povišicu ili promaknuće nije sramota. Važno je da poslodavac cijeni vaš rad, ali i da vi sami znate koliko vrijedite. Iako je u današnje vrijeme generalne nezaposlenosti teško pomišljati o stalnome poslu, a kamoli o povišici, nemojte se obeshrabriti. Jedini način da napredujete na svim životnim poljima jest da se izborite sami za sebe, čak i ako to znači malčice neugodan razgovor s poslodavcem.

Komunikacija s obitelji

Bratić koji vam je gurao glavu u pijesak svako ljetovanje posljednja je osoba koju sada želite vidjeti. Odrasli ste i više se ne morate družiti s članovima obitelji koji su vas odmalena zezali. Ali griješite. Važno je zadržati odnos s članovima obitelji koji su vam bliski. Sjetite se nazvati za rođendane, Božić ili Uskrs. Očuvajte obiteljske veze radi sebe, a danas - sutra i radi vaše obitelji. Naravno, i dalje smijete zaključati vrata kada vam u nedjelju ujutro dođe tetka, ali nazovite ju. Pitajte ju kako je. Iznenadite bake i djedove šalicom kave. Kada budete stariji, cijenit ćete kada i vas netko nazove.

Kašnjenje

Autobus je kasnio, a u mojemu gradu ne postoje tramvaji ni taksiji. Automobil mi se iznenada pokvario, a u krugu od 15 kilometara nemam susjeda. Jednostavno se nije moglo stići na vrijeme. Pogrešno! Kašnjenje je valjda jedna od najiritantnijih ljudskih navika, a ujedno je i toliko česta da čak postoje i internetske peticije o zakonskom kažnjavanju. Prestanite raditi ovaj zločin. Ako idete na kavu s prijateljem, dođite na vrijeme. Razgovor za posao? Posao općenito? Dođite barem deset minuta ranije. Ništa ne odaje dojam nezainteresiranosti više od utrčavanja u zgradu i ured uz nekoliko spoticanja i litre znoja na čelu.

Liječnički pregledi

Nemojte biti jedna od onih osoba koje idu kod doktora samo kada vas netko mora dovesti u dežurnu službu jer vas boli za umrijeti. Nemojte biti ni osoba koja je svako jutro prva u čekaonici s novim idejama o potencijalnim bolestima. Budite osoba koja dva puta godišnje obavlja generalni sistematski pregled i vodi računa o svojemu zdravlju. Uostalom, sudeći po našemu zdravstvu i listama čekanja, bit će u redu ako isti pregled napravite i jednom godišnje jer dva puta možda nećete stići. Šalu na stranu, nepotrebno je ponavljati da je prevencija pola samoga liječenja. Posjetite doktora i brinite se za svoje zdravlje

PHOTO: Memecenter

Kvalitetna veza

Srednja škola i fakultet bili su vrijeme pogrešnih odabira. Nakon nekoliko neuspjelih veza dugujete sami sebi jednu kvalitetnu. Nemojte se opterećivati čekanjem srodne duše, konja ili princa, ovisno o tome što očekujete. Dozvolite si samoću i istraživanje. Postanite vlastiti najbolji prijatelj i partner. Dopustite si nekoliko loših spojeva, ali nemojte si dozvoliti nekvalitetnu vezu. Veza s osobom radi svrhe da ste u vezi nije nikada polučila pozitivan ishod. Nađite u drugoj osobi kvalitete koje želite i nemojte se zadovoljavati ni s čim ispod toga. Ipak ste vi najvažnija osoba u svojemu životu.

Zdrava prehrana i tjelovježba

Bilo bi neozbiljno očekivati da ćete se u srednjim dvadesetima probuditi i baciti Nutellu koju vam je kupila mama i uhvatiti se trčanja. Ne. Potrebno je shvatiti značenje zdrave i pravilne prehrane. I Nutella je zdrava, ima lješnjake i čokoladu koja pomaže u lučenju endorfina. Naučite se jesti ono što vam odgovara, nakon čega se osjećate sito, a ne teško i naduto. Uravnotežite obroke na način da uvrstite puno vitamina u obliku ukusnoga voća i povrća. Ohrabrite se da nekoliko puta tjedno trčite, vozite bicikl ili jednostavno hodate po kvartu. Malo tjelovježbe i zdrava prehrana odlično će vam poslužiti za kvalitetniju starost.

Samopouzdanje

Zbog ponekih profesora i ispita izgubili ste i vjeru u sebe. Nije važno. Važno je da ste sada u poziciji ponovne izgradnje samopouzdanja. Zabilježite sve svoje uspjehe na papir, pa i one najmanje. U ponedjeljak je padala kiša i bilo je hladno, ali otišao sam na predavanje. Bravo, to je uspjeh. Nemojte si ništa osporavati! Vaši uspjesi važni su samo vama, nikome drugome. Zato nitko nema pravo umanjivati njihovo značenje. Napravite listu svega što ste postigli, napišite svoje vrline, ohrabrite se. Svatko tko vas upozna u prvih će deset sekundi stvoriti dojam o vama. Potrudite se da makar prvu minutu zračite samopouzdanjem i optimizmom. Već je nebrojeno puta dokazano da osobe takva ponašanja na sebe jednostavno privlače sve pozitivno. Nasmiješite se i podignite glavu, samo hrabro naprijed.

PHOTO: Tumblr

Čekanje

Nemojte čekati. Nemojte čekati tridesetu da se udate. Nemojte čekati trideset i treću da osnujete obitelj. Nemojte čekati mirovinu da si priuštite godišnji odmor u stranoj zemlji. Nemojte čekati vikend da popijete čašu vina s društvom. Nemojte čekati da vam započne pravi život. Svaki dan je novi izazov, a svaka godina nosi poneku gorku, ali i prekrasnu uspomenu. Stvorite si odmah život kakav želite u skladu sa svojim mogućnostima. Dok čekate da se nešto dogodi predivna priča zvana vaš život proletjet će pored vas.

Komentari na članak

Vezani članci

Digital Kosovo

Apel mladih Kosovara

Pomozite mladima u digitaliziranju Republike Kosovo!

Budite dobri susjedi i pomozite mladim Kosovarima u njihovu naumu.

Alter.val

Inicijativa progresivne mladeži

Alter.val - umjetničko udruženje mladih u BiH

Skupina mladih entuzijasta poslijeratne generacije odlučila je formirati Alter.val, udruženje koje će okupiti potencijalne mlade umjetnike, raditi na promociji urbane kulture mladih i vratiti gradu zaboravljeni stari sjaj.

Održan University-Business Forum 2017.

„University-Business Forum“

Fakulteti razvijaju modele učenja kroz rad, ministarstvo najavilo natječaj za potpore

– Akademsku se zajednicu mora senzibilizirati na činjenicu da studentima treba više praktičnih kompetencija, više stručne prakse i mogućnosti da steknu određene kompetencije koje će im olakšati traženje posla. – naglasila je dr. sc. Snježana Prijić Samaržija.

Putovanje

Buđenje mozga

Prijeđite iz pasivnog stanja u aktivno u nekoliko jednostavnih koraka

Svi volimo lijene dane, no kada u lijenosti počnemo pretjerivati, pretvorimo se u mačke koje cijeli dan leže na suncu i ne rade ništa, a onda se čudimo zakržljalosti. Stoga otkrivamo jednostavne načine kako voditi zdrav i aktivan život, kojim ćete biti zadovoljni.

Isto

Sezonski poslovi

Prva sezona – kako pronaći prvi posao i na što u oglasima obratiti pozornost

Ovogodišnja je ljetna sezona otvorena, stoga kreće i potraga za studentskim sezonskim poslovima. Kako je svaki prvi put najteži ako nemamo dobar izvor informacija i poduka, početnicima na sezonama važno je znati kako ući u poslovni svijet i na što obratiti pozornost kako bi prva sezona prošla bez muke.