Zašto su jeftiniji od drugih?

Letenje avionom može biti prilagođeno studentskom džepu!

Avio kompanija Ryanair

Planirate putovanje? Saznajte koje avio kompanije nude jeftine letove za popularne europske destinacije i o čemu ovisi cijena takvih povoljnijih karata.

Niskotarifni letovi su već neko vrijeme prisutni i u Hrvatskoj.

Planirate li uskoro otputovati u neku od europskih destinacija zasigurno ćete pokušati proći što povoljnije. Uz niskotarifne avio kompanije možete zaboraviti na prijevoz autobusom ili vlakom.

Kako zapravo funkcioniraju ove kompanije i koje od njih djeluju u Hrvatskoj?

Niskotarifne avionske kompanije su tvrtke čiji su troškovi putovanja izuzetno niski, a samim time i cijene karata. Povoljne cijene omogućene su zbog više faktora. Prije svega ove kompanije svoje karte prodaju isključivo putem Interneta. Njihovi avioni su najčešće samo jednog tipa, a lete s aerodroma na kojima su niske takse. Na letovima ne poslužuju besplatna jela i pića te imaju minimalan broj zaposlenih. S druge strane, njihovi zrakoplovi imaju veći broj sjedala što može smanjiti udobnost putovanja, no to ne predstavlja veći problem kod kraćih relacija. 

Iako je glavna ideja ovih kompanija da što jeftinije prevezu putnike, treba voditi računa i o dodatnim troškovima kako putovanje ne bi ispalo skuplje nego što ste predviđali. Također, ove kompanije često koriste alternativne aerodrome na kojima su takse niže. U našem slučaju to su zračne luke Pula, Rijeka, Zadar, Split i Osijek. 

Kod korištenja usluga prijevoza niskotarifnih avio kompanija važno je unaprijed raspitati se o veličini prtljage koju možete unijeti. Najčešće besplatno možete ponijeti ručnu prtljagu koja ne teži više od 10 kilograma dok za veću plaćate dodatno. Ono što je specifično za jeftine letove je i vrijeme polaska. Svaka kompanija ima unaprijed određene datume polaska, a kartu je ponekad potrebno rezervirati i nekoliko mjeseci unaprijed. 

No neka vas to ne obeshrabri jer za svega 40 eura možete rezervirati svoju povratnu kartu za neki od europskih gradova. Koje kompanije vam to omogućuju?

Ryanair

Ova irska avio kompanija u Hrvatskoj ima organizirane letove iz Pule, Zadra i Rijeke po akcijskim cijenama. Destinacije koje možete posjetiti korištenjem njihovog prijevoza su: Frankfurt, London,  Pariz, Bruxelles, Oslo, Stockholm, Dublin i dr. Ryanair u svojim cijenama već ima uračunate takse. Tako do Londona možete doći za svega 20 eura koliko je cijena jednosmjerne karte. 

EasyJet

Nažalost ova kompanija je najavila kako će u Hrvatskoj ostati još samo neko vrijeme zbog golemog povećanja aerodromskih naknada. Imate manje od pola godine da iskoristite njihove jeftine letove. Od prošle godine EasyJet  je uspostavio i linije iz Splita i Dubrovnika prema brojnim europskim gradovima kao što su:  London, Berlin, Amsterdam, Rim, Milano i dr. Nakon što dođe zima, EasyJetom ćete svejedno moći letjeti iz Ljubljane, Trsta, Budimpešte i ostalih susjednih zemalja.

Wizz Air

Mađarski niskobudžetni avio prijevoznik  Wizz Air četiri puta tjedno ima letove na relaciji Split-London. Rezervacija karata moguća je isključivo na njihovoj web stranici. Ako vam nije predaleko, preporučamo da s Wizz Airom putujete iz Budimpešte. Budimpeštanska zrakoplovna luka ima ogroman broj konekcija s ostalim gradovima u Europi, a povratna željeznička karta Zagreb - Budimpešta iznosi oko 250 kuna. I dalje jeftinije nego nacionalna kompanija, zar ne?

Norwegian Air Shuttle

Ova norveška avio kompanija u Hrvatskoj ima organizirane letove iz Zagreba, Splita, Rijeke, Pule i Dubrovnika prema skandinavskim zemljama. Cijene karata i popis zemalja koje možete posjetiti njihovim linijama naći ćete na web stranici ove kompanije. 

Osim navedenih avionskih kompanija naše gradove s raznim dijelovima Europe povezuju i sljedeće niskotarifne kompanije: Germanwings, Jet2, Monarch Airlines, Vueling i SkyEurope. Poželite li jeftino otputovati avionom svakako proučite ponude ovih kompanija i mogućnosti koje nude. 

Komentari na članak

Vezani članci

Lindberghov zrakoplov

Na današnji dan

Lindbergh na pariškom tlu postao prvi čovjek koji je sam preletio Atlantski ocean

Hrabri je pilot 21. svibnja 1927. nakon više od 33 sata leta postao međunarodna zvijezda.

Amelia Earhart

Na današnji dan

Prvi samostalni let Amelije Earhart preko Atlantika

Prije 84 godine Amelia Earhart postala je prva žena koja je samostalno preletjela Atlantski ocean. Na putu je prošla više od 3220 kilometara u manje od 15 sati. Sve do svog nestanka 1937. godina nizala je uspjehe i ostala zapamćena kao najpoznatija pilotkinja u povijesti.

Low cost letovi

Tko visoko leti, nisko pada

Dalmatian propao prije nego što je poletio prvi avion!

Ipak ništa od jeftinih letova iz Hrvatske - aviokompanija Dalmatian objavila je da je propala.

Avion

Jeftiniji letovi iz Europe za Ameriku

Avionska karta do SAD-a za samo 700 kuna

Niskotarifni avioprijevoznik Norwegian Air Shuttle uveo je niskobudžetne letove za SAD iz Europe. Isto su najavili British Airways, Air France-KLM i Lufthansa.

Venecija

Niskotarifni zračni prijevoznik Volotea

Od Splita do Venecije za 19,99 eura!

Niskotarifni zračni prijevoznik Volotea ima novu akciju s povoljnim cijenama. Jednosmjerna karta iz Splita do Venecije u sezonskom razdoblju moći će se kupiti za samo 19,99 eura.