LOGIN
REGISTRACIJA
Zaboravili ste lozinku?
Inozemna kuhinja

Kuhajte sa Studentskim: Tradicionalna ruska torta Medovik

Sve oči svijeta trenutno su uprte u Rusiju zbog trajanja Svjetskog nogometnog prvenstva, pa smo vam iz tog razloga odlučili ponuditi recept za rusku tortu Medovik kako biste ovu zemlju malo bolje upoznali i kroz njezinu tradicionalnu kuhinju.

Sve oči svijeta trenutno su uprte u Rusiju zbog trajanja Svjetskog nogometnog prvenstva, pa smo vam iz tog razloga odlučili ponuditi recept za rusku tortu Medovik kako biste ovu zemlju malo bolje upoznali i kroz njezinu tradicionalnu kuhinju.

Ovih dana sve su oči uprte u Rusiju gdje trenutno traje Svjetsko nogometno prvenstvo pa smo vam iz tog razloga odlučili ponuditi recept za tradicionalnu rusku tortu Medovik kako bismo vas malo bolje upoznali s kuhinjom zemlje domaćina ove najveće svjetske sportske manifestacije.

Torta Medovik iznimno je popularna u Rusiji i u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza, a njezini osnovni sastojci su med i vrhnje. Važno je spomenuti kako postoje brojne varijacije izrade ovog ukusnog deserta, a priprema uistinu može biti složena i komplicirana. Ipak, za vas smo odlučili izdvojiti najjednostavniji mogući recept kako biste imali priliku ovu zemlju upoznati odnosno osjetiti i putem vašeg nepca.

Sastojci:

Kora:

  • 6 jaja
  • 280 grama šećera
  • 6 žlica meda
  • 2 žlice sode bikarbone
  • 250 grama maslaca
  • 850 grama glatkog brašna

Krema:

  • 1,5 kg kiselog vrhnja
  • 350 grama kondenziranog mlijeka

FOTO: Flickr

Upute za pripremu:

Kora:

  1. Odvojite bjelanjke od žumanjaka
  2. Izmiksajte bjelanjke i dodajte u njih žumanjke
  3. Kada je masa ujednačena dodajte šećera (probajte dodavati žlicu po žlicu kako bi se šećer lijepo stopio s jajima)
  4. Dobivenu masu stavite da se 20 minuta kuha na pari na umjerenoj temperaturi te pritom miješajte kako bi se jaja i šećer ujednačeno kuhali
  5. U masu koja se kuha dodajte 6 žlica meda i postepeno miješajte, a nakon toga dodajte 2 žlice sode bikarbone
  6. U smjesu malo po malo dodajte maslac i kuhajte 10 minuta
  7. Dobivenu masu ostavite da se potpuno ohladi
  8. Kada se masa ohladi dodajte 850 grama glatkog brašna
  9. Dobiveno tijesto stavite u hladnjak jedan sat prije razvlačenja
  10. Tijesto podijelite na 10 – 12 jednakih dijelova (svaki oko 130 grama)
  11. Radnu površinu posipajte brašnom i razvucite tijesto
  12. Tijesto stavite na kalup za pečenje
  13. Svaku koru pecite na 170 stupnjeva, 4 minute

Krema:

  • U vrhnje stavite mlijeko i izmiksajte dok ne dobijete ujednačenu masu

Torta:

  • Stavite koru i na nju premažite 2 – 2,5 žlice kreme
  • Nastavite tako redom kora-krema slagati tortu
  • Ostavite dvije kore koje ćete izmrviti i s njima ukrasiti tortu

Nemojte da vas upute za pripremu i slojevitost ove torte obeshrabre jer je izrada zbilja jednostavna budući da kore zahtijevaju pečenje od svega četiri minute, a krema odnosno nadjev se ne kuha već samo izmiksa.

Zaista se nadamo da ćete se uistinu odvažiti na pripremu ove neobične, zanimljive i drugačije ruske torte Medovik putem koje ćete u vaše domove zasigurno unijeti dašak Rusije.

Želimo vam dobar tek!

FOTO: INSTAGRAM