Nove dimenzije spolnosti

Koristim kontracepcijsku pilulu – imam li razloga za brigu?

https://www.flickr.com/photos/155660917@N06/24995587617/

Kontracepcijske pilule jedan su od najkontroverznijih farmaceutskih proizvoda, ali su i poprilično istražene. Prije njihove upotrebe važno je savjetovati se s ginekologom koji će odrediti pravilnu terapiju, upoznati pacijenticu s pravilnim načinom primjene i upozoriti ju na moguće nuspojave.

U sklopu projekta Nove dimenzije spolnosti već smo govorili o važnosti kontracepcije, a s obzirom na to da se gotovo 30% naših ispitanika, mahom studentske populacije, izjasnilo o korištenju oralne kontracepcije, odlučili smo se pozabaviti i najčešće korištenim oralnim kontraceptivom – pilulom.

Pilula je izuzetno popularna vrsta kontracepcije: koristi ju otprilike sto milijuna žena na svijetu. Unatoč svojoj popularnosti, još uvijek je donekle tabu-tema, a o njoj kruže i brojni mitovi. U nastavku donosimo osnovne informacije o pilulama te razotkrivamo najčešće mitove.

Kako i kada je sve počelo?

Prva kontracepcijska pilula puštena je u prodaju u SAD-u u svibnju 1960. godine, a za to su zaslužne dvije žene i jedan muškarac. Margaret Sanger, koja se godinama borila za emancipaciju žena, uključujući i njihovu kontrolu nad trudnoćom i rađanjem, te njezina prijateljica Katherine McCormick uvjerile su doktora Gregoryja Pincusa da skupa proizvedu kontracepcijsku pilulu. Bile su svjesne da će se žene osjećati sigurnije budu li i dalje imale menstruaciju koja će oponašati uobičajen ciklus te je osmišljena tableta koja se uzima tri tjedna i nakon koje slijedi takozvano prijelomno krvarenje.

Kako pilula djeluje?

Pilula ili hormonska kontracepcija sadrži sintetske oblike ženskih spolnih hormona koji mijenjaju hormonski ciklus žene te sprječavaju ovulaciju i mijenjaju sastav sluzi u vratu maternice. Cervikalna sluz, koja postaje gusta, onemogućuje ulazak spermija u maternicu i jajovode, odnosno predstavlja im barijeru.

Kada i kako početi koristiti pilulu?

Ako se odlučite za ovu vrstu kontracepcije, najvažnije je imati na umu da se na ovaj način štitite samo od neželjene trudnoće. Pilula vas neće zaštititi od različitih spolno prenosivih bolesti. Prije početka korištenja pilule obavezno se morate posavjetovati sa svojim ginekologom. Ginekolog će, uvidom u vašu anamnezu, razgovorom i provođenjem određenih pretraga odrediti koja je vrsta kontracepcije najprikladnija za vas te će vas uputiti u način primjene.

Najčešće se koriste pilule koje se primjenjuju 21 dan uzastopno, počevši s prvim danom menstruacije, nakon čega slijedi sedmodnevna pauza. Za ovu vrstu kontracepcije potrebna je visoka razina discipliniranosti jer se pilula obavezno mora uzeti svaki dan u približno isto vrijeme. Moguća su odstupanja od nekoliko sati, ovisno o vrsti lijeka, na što će vas također upozoriti vaš ginekolog. Preskakanjem jedne tablete zaštita automatski prestaje i potrebno je koristiti neku drugu vrstu zaštite.

FOTO: Pinterest

Pilula ne djeluje samo kao kontracepcijsko sredstvo

Pilula također poboljšava zdravlje, a pozitivni učinci očituju se u:

  • redovitijim menstrualnim ciklusima
  • smanjenju menstrualnog krvarenja
  • bezbolnim ovulacijama
  • smanjenju simptoma PMS-a
  • smanjenju menstrualnih grčeva
  • smanjenju rizika od anemije do koje može doći uslijed teških menstrualnih krvarenja
  • smanjenju akni i prekomjerne dlakavosti.

Kontracepcijske pilule uzrokuju rak?

Istraživanje koje prenosi Medicinski fakultet pokazalo je da kontracepcijska pilula ima mali ili nikakav utjecaj na nastanak raka dojke. Također, žene koje koriste pilule imaju 30% manje šanse za dobivanje raka jajnika ili maternice od žena koje ih ne koriste.

Kontracepcijske pilule debljaju

Ovo je jedan od najčešćih mitova povezanih uz pilule. Istraživanje je pokazalo da dobivanje na težini nije uzrokovano upotrebom pilula. Estrogen iz pilula može uzrokovati osjećaj napuhnutosti kod nekih žena, ali taj osjećaj obično nestane nakon nekog vremena. Progestin može povećati apetit, rezultirajući povećanjem težine. Također, neke žene mogu zadržavati više vode, što se obično može popraviti uzimanjem manjih doza kontracepcijskih pilula. I na kraju, istraživanja su pokazala da žene često počnu koristiti kontracepcijske pilule u razdoblju svoga života kada same po sebi prolaze kroz oscilacije težine, i onda se nepravedno kontracepcijska pilula okrivi za te oscilacije.

Nakon prestanka uzimanja pilula treba proći neko vrijeme do trudnoće

Istina je, zapravo, da zdrava žena može ostati trudna odmah po prestanku korištenja kontracepcijskih pilula. Upravo je zbog toga važno ne preskočiti ni jednu tijekom 21 dana uzastopnog uzimanja.

Neke smo mitove o kontracepciji spomenuli, no vjerujemo da su brojna pitanja ostala neodgovorena. Istina je da je ovo jedan od najkontroverznijih i, posljedično, jedan od najviše istraživanih lijekova. Sve što vas zanima možete pitati svog ginekologa s kojim se, ponavljamo, obavezno savjetujte prije korištenja ove vrste kontracepcije.

Komentari na članak

Vezani članci

seks igračke

Seksi igračke mogu biti itekako zbunjujuće bez uputa za korištenje

VIDEO: Muškarci objašnjavaju seksi igračke namijenjene ženama

Pogledajte urnebesni video u kojem nekoliko hrabrih Iraca pokušava objasniti način uporabe ženskih seksualnih igračaka.

Seks-afera

Seks afera na tuzlanskom odjeljenju sarajevskog Pravnog fakulteta

Seks u zamjenu za ocjene - tuzlanski profesori osuđeni na uvjetnu zatvorsku kaznu

Profesor Durmišević studentici je ponudio ispitna pitanja u zamjenu za seks, a profesor Lučić je studenticama upisao ocjene u indekse iako one taj predmet nisu položile.

Seksualne navike mladih

Istraživanje Studentskog.hr o seksualnim navikama mladih

Seksualna iskustva i maštarije studenata

Provjerite što zabavno studenti kažu o svojima seksualnim navikama i željama!

Tuga

I to se događa

Tuga nakon seksa sasvim je prirodna pojava

U svakoj životnoj dobi žena može osjećati tugu nakon seksa, tako da studentice nisu iznimka.

Sunčanje

Priprema za sunčanje

Prirodna ulja za tamnjenje

Omiljena ljetna razonoda brojnih dama, sunčanje, može biti mnogo ugodnije i učinkovitije kada znamo čime štitimo svoju kožu. Pronađite među prirodnim uljima vama najdraže i izgledajte sjajno u kratkom roku.