Intervju s bandom Stray Dogg

„Kad god prijeđeš na sljedeći nivo, iznad tebe stoji još jedan novi koji juriš.”

Stray Dogg

Stray Dogg jedan je od najznačajnijih izvođača u regiji koji je u kratkom roku izgradio kultni status te odsvirao impresivan broj koncerata širom Europe.

Dolaze iz Beograda, a sve je započelo 2011. godine Stray Dogg je indie-folk/indie-rock bend koji je surađivao s poznatim svjetskim glazbenicima poput Devendre Banharta i Lise Hannigan. Bend čine Dukat Stray(vokal, gitara), Jelena Damjanović (piano), Ana Janković (violina i back vokal), Marko Ignjatović (solo gitara), Vladimir Miličević (bas gitara) i Relja Ilić (bubnjevi). Iza sebe imaju dva albuma Almost i  Fire is never wrong, a 6. veljače promoviraju svoj treći album Come Along Wind u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog. Kako su nastali, kako je došlo do suradnje sa Devendrom Banhartom te što pripremaju za promociju albuma u Zagrebu, pročitajte u intervjuu.

Kako i kada je sve započelo? Sjećate li se prvih proba i kako su one izgledale?
Dukat: Sve je počelo 2011. godine kada sam dobio priliku nekim čudnim spletom okolnosti svirati kao predgrupa Chinawoman koja je rasprodala dva dana u KC Gradu. Ja sam tada imao repertoara za 15 minuta što nije bilo dovoljno za nastup pa sam shvatio da je vrijeme da napravim bend koji će sa novim aranžmanima popuniti vrijeme od bar pola sata, koliko smo trebali svirati. Probe su bile pomalo napete jer niko nije znao u šta se upuštamo, ali je bilo puno entuzijazma i adrenalina koji nas je vozio.

Iza sebe imate već dva albuma, Almost i Fire is never wrong, a sada izdajete i treći. Uza sve to, hvale vas da zvučite poput svjetskog benda. Jeste li ikada očekivali da ćete doživjeti ovakav uspjeh?

Dukat: Da, sada imamo i treći Come Along Wind što za četiri,pet godina koliko bend postoji uopće nije malo. Nisam ništa očekivao, nisam se zapravo uopće bavio očekivanjima jer sam s vremenom naučio da se samo zbog očekivanja čovjek razočarava ili kaje. Samo smo uhvatili i jahali taj val koliko smo mogli.

Koji je bio ključan trenutak u kojemu ste shvatili da je vaša glazba prešla na neki viši nivo i da uspijevate u onome što radite?

Dukat: To je vječna borba čini mi se jer kad god prijeđeš na sljedeći nivo iznad tebe stoji još jedan novi koji juriš. Nikad nisi ni u potpunosti zadovoljan, već mislis da može bolje. I da mora bolje. Ili možda ja samo pretjerujem.

Osim dva albuma, imali ste i suradnju sa Devendrom Banhartom. Kako je došlo do te suradnje? Smatrate li da vam je ta suradnja olakšala probijanje u stranim medijima?

Dukat: Do suradnje je došlo opet sticanjem sretnih okolnosti i poznanstva, ali na kraju krajeva i samom muzikom, koja je odlučila da radimo zajedno. Snimali smo nedavno i jedan duet sa Lisom Hannigan, za Attic Session. Te suradnje čine dio našeg glazbenog CV-a, iako mislim da ćemo tek ove godine ozbiljno pokušati da izađemo iz regije pa ćemo vidjeti koliko će i ti dueti imati odjeka i važnosti.

S obzirom da ste već gostovali u raznim mjestima, postoje li razlike u reakcijama publike na vašu glazbu?

Dukat: Naravno, da, dosta je zanimljivo pratiti to, s nekog sociološkog aspekta, ali zaista u zavisnosti od regije u kojoj sviramo, mijenja se i mentalitet i reakcije publike.

Gdje pronalazite inspiraciju te što vas najviše privlači u vezi glazbe?

Dukat: Inspiraciju pronalazim najčešće u konkretnim pričama koje se događaju meni ili meni bliskim ljudima i u svakoj svojoj pjesmi pjevao sam o nekom konkretnom trenutku u mom životu.

Uskoro slijedi jedan od vaših najznačajnijih nastupa u Zagrebu u dvorani Vatroslava Lisinskog povodom promoviranja albuma Come Along Wind. Sama dvorana poznata je po gostovanju kvalitetnih glazbenika, što za vas znači ovaj nastup koji slijedi?

Dukat: Ovo je za nas sigurno najvažniji nastup u Zagrebu jer ne samo što promoviramo naš treći album, već i to što se događa u samom Lisinskom daje jednu specifičnu notu. Prava je čast tu svirati  i ne mogu dočekati da vidim kako izgleda ta prelijepa sala gledajući je sa bine.

I za kraj…što možemo očekivati od vašega nastupa koji slijedi te kakvi su vaši planovi za ubuduće?

Dukat: Nastup ćemo prilagoditi i samoj sali koja ima sjedeća mjesta, kao i veliku binu. Vjerujem da će se jasno čuti svaki ton u Lisinskom što je za našu muziku idealno jer se sve vrti oko melodija i preciznih tonova tako da mislim da ćemo zaista uživati. Kao što rekoh, ove godine ćemo pokušati što više svirati izvan naše zemlje i mislim da će svirka u Lisinskom biti sjajan početak te turneje.

Komentari na članak

Vezani članci

Regrutacija 2015

Prijave do 16. listopada

Financijski klub prima nove članove

Financijski klub tijekom jesenske regrutacije prima između 30 i 40 novih članova, a zaista se nadamo da ćeš se upravo ti javiti.

Šank !?

Koncert u Vintageu

Šank?!, bend izvrsnog naziva, dokazuje izvrsnost svog "punk" zvuka

Nakon brojnih svirki diljem Balkana Šank?!, bend odličnog naziva i još boljeg "punk" zvuka, nastupa u zagrebačkom Vintage Industrial Baru.

Strenght

Good Vibrations

Ljubitelji Pantere, ne propustite ovu srijedu u Vintageu!

Nastupit će Pantera tribute bend  Strength, Svoystvo i Ashes of Eternity!  Početak programa je u 20:30, a upad je 25 kuna.

Neuroni i note

Ciklus predavanja

Može li glazba biti opasna za mozak, otkriva „Neuro četvrtak“

Koliko je glazba zaista potrebna našem mozgu? Je li istina da glazba potiče kreativnost te poboljšava pozornost i koncentraciju za učenje? Odgovore na ova pitanja i brojne druge znanstvene anegdote doznajte na predavanju o fascinantnoj moći glazbe.

Škrtice

Koncert u Tvornici kulture

Škrtice će kopati po ranama zagrebačke publike

Tko voli Partibrejkerse, Jarbole, Veliki prezir ili pak Straight Mickey and The Boyz – voljet će i Škrtice. A bend pravu glazbenu poslasticu priprema za Tvornicu kulture.