Koncert u Tvornici kulture

Jura Stublić se s Filmom prisjeća sunčevog sjaja

Jura Stublić u Tvornici

Sa svojom bogatom listom hitova, Jura Stublić i Film stižu u Tvornicu kulture. Na tom slavnom popisu dominirat će "Sunce sja", svjež i vitalan tridesetogodišnjak.

30. obljetnica albuma Sunce sja bit će obilježena koncertom u Tvornici kulture 27. listopada. U 80-ima, tom izrazito utjecajnom desetljeću u glazbi, zagrebačka grupa Film predvođena Jurom Stublićem probila se i etablirala kao jedan od najjačih i najkreativnijih novovalnih/rock bendova naše regije. Već prije objave debija, stekli su reputaciju klupske atrakcije, a u osam godina nakon izlaska prvog singla Zajedno / Kad si mlad 1981. realizirali su šest studijskih i jedan live album.

Kronološki peto studijsko izdanje, Sunce sja, objavljeno je u proljeće 1987. godine, iste sezone kad je stvoreno u kultnom zagrebačkom J. M. Soundu. Bio je to prvi album potpisan kao Jura Stublić i Film, ponajviše zato što se dotadašnja postava raspala i Jura je oko sebe okupio potpuno novu ekipu. Robert Krkač svirao je električne i akustične gitare, Bojan Goričan klavijature, Dario Kumerle bas, a Željko Turčinović, bivši član Regate i Zvijezda, bubnjeve. Kao gosti, na snimanju su im se pridružili Massimo Savić, Nenad Mijač, Marin Margitić, Stanko Juzbašić i Jurica Pađen.

Autorstvo nad kompletnom glazbom i tekstovima potpisao je Jura Stublić, aranžmane grupa Film, a materijal je u svom studiju na Medveščaku snimao i miksao Janko Mlinarić – Trooly. Bend je fotografirao Mario Krištofić, a cover albuma izradio je naš ugledni i nagrađivani crtač stripa i grafičar Igor Kordej.

Već bogatoj listi hitova Jura i Film dodali su, pokazalo se, bezvremenska remek-djela poput Sjećam se prvog poljupca, Srce na cesti, Valovi (68 – 77 – 87) i Dom, a oni zagriženiji fanovi isticali su i Ivanu i Glas srca kao vrhunce albuma. Sunce sja sa svojih deset pjesama kvalitetom se idealno nadovezalo na uspješnog prethodnika Signali u noći, ali i udarilo temelje nasljedniku, ploči Zemlja sreće, koja je izašla dvije godine kasnije.

Jura Stublić i njegov Film bez ikakve su sumnje tvorci jednog od najimpresivnijih nizova u kompletnoj povijesti diskografije ovih prostora. Od nastupnog albuma Novo! Novo! Novo! Još jučer samo na filmu, a sada i u vašoj glavi preko Zone sumraka, Svih čuda svijeta, Signala u noći i Zemlje sreće, uz dodatak maestralnog livea iz Kulušića, u svega devet godina uspjeli su stvoriti repertoar koji će, vjerojatno, trajati zauvijek. Na tom slavnom popisu, Sunce sja, svjež i vitalan tridesetogodišnjak, oduvijek je zauzimao centralnu poziciju.

Ulaznice se mogu kupiti po cijeni od 60 kuna u pretprodaji, dok će na dan koncerta za ulaz trebati izdvojiti 80 kuna.

Komentari na članak

Vezani članci

Stupid Cupid

Amnesia tulum u Tvornici kulture

Kakvo Valentinovo, ne propusti Stupid Cupid tulum by Amnesia!

Ne budi stupid kao Kupid i dočekaj Valentinovo na predobrom tulumu!

haus

Londonska petorka u Zagrebu

HAUS stiže na Hidden Stage INmusica #12

HAUS – mlada petorka iz sjevernog Londona, osvježavajuća kombinacija hip-hopa, rocka i elektronike stiže na Hidden Stage dvanaestog izdanja INmusic festivala u sklopu ETEP projekta.

Damir Halilić Hal u VIB-u

Uz izložbu Grammyjem nagrađivanog fotografa Alana Messara

Koncertna promocija Damira Halilića Hala u Vintage Industrial Baru!

Hal je u proteklih je nekoliko godina na glazbenim turnejama proputovao Ameriku i Europu, a ovih je dana pod okriljem Croatia Recordsa snimio šesti studijski album „50".

Six Pack i One step away - Vintage

Vintage Industrial Bar

Six Pack i One Step Away u Vintageu!

Uz legendarni Six Pack, u Vintage Industrial Baru nastupit će i ponovno okupljeni punkeri One Step Away.

Tuborg Open Fair Rijeka

Tuborg Open Fair

Nad urom ogrće crni plašt – Halloween, TOF, Kandžija & Gole žene i CTF!Cro stižu u Rijeku!

Jesenski Tuborg Open Fair putuje Hrvatskom – drugi na redu riječki je klub Nad urom koji će u subotu 31. listopada ogrnuti crni plašt. Iz uglova će vrebati vještice i vampiri, a s pozornice Kandžijine opake rime i žestoki bass Chew The Fat!Cro ekipe. Bit će strašno, o da!