Sziget festival

IZVJEŠTAJ: The 1975 i Blink-182 zagrijali ekipu na 22. izdanju Sziget festivala

Sziget 2014.

Zagrijavanje na Szigetu je prošlo super. Detalji na linku!

Jučer je započelo 22. izdanje Sziget festivala. Iako se ne radi o prvom danu, nego o -1 danu (jer je vjerojatno primamljivije ponuditi publici mogućnost dva bonus dana koji i nisu bonus), bendovi su itekako okupili publiku.

Krenimo redom. S obzirom na to da je ovo najveće izdanje festivala do sada, organizatori su se itekako potrudili da ponude što bogatiji sadržaj mimo koncerata. Kampiranje je moguće bilo gdje, ako imate pripadajuću narukvicu za to, a jedini uvjet je da šator ne smeta automobilima, kombijima i motorima koji konstantno jure po cestama ovoga grada u malome.

Dekoracije po drveću i ulicama Szigeta su minimalističke, ali sjajne. Sve je rađeno na eko-bazi, a organizatori su posebnu pozornost posvetili i prikupljanju smeća. Sziget je jedan od najčišćih festivala u Europi, a sve zahvaljujući volonterima koji dan i noć skupljaju bilo kakvo smeće koje vide na cesti i u grmovima. Prilikom kupnje kartice za kupovinu jela i pića dobivate i vrećicu koju možete ispuniti smećem, donijeti je na određenu točku i potom dobivati vaučer za kupnju majice, kao i dodatne forinte za kupnju pića. Odličan deal.

Sziget pozornica
 
Sziget, FOTO: Petra Kaić/Studentski.hr
 

Imamo malu awkward situaciju u kampu, s obzirom na to da su ispred nas Brazilci i rane su i njima i nama još svježe od svjetskog prvenstva, no ništa što diplomacija ne može srediti. Bili smo debelo umorni od dana prije i warm-up plesnjaka na različitim mini stagevima, tako da smo cijeli -1 dan proveli chillajući po šatoru i chill barovima. Sjatili smo se pred glavni stage taman da čujemo treću pjesmu engleskog benda The 1975.

Inače ih osobno ne slušam u ugodnosti svoga doma jer mi naprosto ne pristaju u moj glazbeni spektar. Glas Matta, pjevača, naprosto mi je prečudan i sveukupan mi je dojam da je taj bend stvoren za slavu na leđima tinejdžerki. Nastup uživo im je svakako dobar. Ako gledamo samo dio s glazbenim instrumentima, bili bi apsolutno prolazni. No, opet taj glas. Između pjesama su nastojali održavati topli odnos između publike i njih samih s nekim šaljivim opaskama. Prije izvedbe njihova hita, Chocolate, Matt se obratio prisutnima i pričao o tematici rata te kako je previše nemira u svijetu. Zamolio je prisutne da budu svjesni toga i da šire i drugima vijesti o događanjima u svijetu. Potom je mini monolog završio s parolom üü Drugs, not war'üü. Zgodno, ali neprilagođeno s obzirom na pjesmu koja je slijedila.

Sziget pubila
 
Sziget, FOTO: Petra Kaić/Studentski.hr
 
 

Čini mi se također da je čovjek bio pod gasom i otprije jer je na stageu samo održavao tu neku pripitost, a sve je rezultiralo time da je na zadnjoj pjesmi šusnuo s gitarom u stalak za mikrofon, mikrofon mu se zapleo o gitaru pa je bilo zabavno gledati kako se balansira između rock stava i šeprtljavosti.

Nakon malo zujanja smo došli i na Leningrad, heavy metal bend koji je okupio dosta prisutnih. Momci imaju iza sebe godine iskustva, žare i pale. Doslovno, jer je za podizanje publike bilo i vatrenih performansi. Nažalost, u njihov rad nisam upućena, ali za svoj žanr su se činili osrednji ako sudim po ostalim heavy metal koncertima koji sam do sada pohodila.

Po završetku Leningrada vrlo lako se moglo otkriti tko je Mađar, a tko su stranci, jer su se Mađari ekspresno pokupili, a stranci ekspresno okupirali stajalište za glavni stage. nije ni čudo, Blink-182 prvi put u Mađarskoj i blizu regije koja nema sreće s velikim imenima, to se ne propušta. Uzbuđenje je naraslo i kada se otkrila zastava od Blinka jer su ljudi okolo shvatili da se ovo zbilja događa. Autor ovoga teksta je hrabro odlučio stati u prvih deset redova. Ako ste na festivalu, ne preporučam jer je to rezultiralo gubitkom daha i intervencijom hitne pomoći koja je uskočila s bocom kisika. Blink-182 je postao institucija. Naprosto, na njemu se odrastalo i sada ga se rado sluša. Travis Barker je zasigurno jedan od najboljih bubnjara na svijetu, a sva trojica odlično održavaju komunikaciju s publikom. Jedini problem je bilo ozvučenje. Da, događa se i Szigetu.

Sziget stage
 
Sziget stage, FOTO: Petra Kaić/Studentski.hr
 
 

Naime, zvuk je varirao od kristalno čistog do zagušenog te je to bilo dosta iritantno. S druge strane, dečki su se odlično snašli s tim i nisu dopustili da ih to omete. Imala sam filing kao da je ovo bila oproštajna turneja, s obzirom na to da su svirali sve najveće hitove. Između pjesama su pozivali publiku da bude glasnija, divili se količini ljudi, najavljivali da će ženama od sljedeće pjesme eksplodirati vagine... U stilu Blinka. Setlista je bila odlična, započeli su s najpoznatijim pjesmama, ponegdje ubacili noviju pjesmu i nastavili sa zlatnim dobom - Always i All the small things su doveli publiku do ekstaze, a oduševljenje se moglo čuti i do kampa.

Sziget
 
Sziget, FOTO: Petra Kaić/Studentski.hr
 
 

Jedini minus u svemu tome je bila publika koja nije ona tipična publika na koju ćeš naići na koncertima ili, recimo, na Inmusicu. To su Britanci koje boli briga jesi li ti pao, guraju li te, jesu li te slučajno lupili. To nije ona atmosfera koja se gaji u punk rock krugovima, gdje je neka podijeljena savjest u zraku. Britanci su tu došli pit, razvratno trošiti i ne prati se, jasno je.

Sve u svemu, zagrijavanje je bilo odlično, a danas se otvara i A38 stage sa Deadmau5om. Očekuju nas i Anti-flag te Queens of the stone age.

Komentari na članak

Vezani članci

Favorite Words

Nova društvena mreža

Favorite Words

Nešto novo i nešto sasvim drugačije. Po čemu je ova društvena mreža osobita, saznajte u članku.

NZS 2016

Noć zagorskih studenata vol.17

Najveći zagorski blagdan ponovno se slavi u Zagrebu!

Kao i svaki put do sada, Udruga zagorskih studenata pripremila je vrhunsku zabavu kakvu zaslužuje svaki zagorski student i to 01.03.2016. u clubu Roko.

urkel

Od svemirskih katastrofa do pada Berlinskog zida

Pogreške koje su promijenile svijet

Katastrofe poput potonuća Titanica ili bombardiranja Hiroshime možda su mogle biti izbjegnute da se nisu dogodile male greške i propusti.

Kvizanje u Zoni!

Info zona

Prijavi ekipu na Kvizanje u Zoni!

Prvo kolo održat će se 4. studenog u Info zoni, a tema kviza su - parlamentarni izbori.

Rock

Odvrnuti na 11!

Ultimativna rock playlista za doček nove 2015.

Okupite svoje prijatelje, maknite sav namještaj i oboružajte se hranom i cugom. Mi vam donosimo deset pjesama izdanih ove godine koje se moraju naći na vašoj novogodišnjoj playlisti.