Erasmus+ projekt u Strelči

Iskustvo iz Bugarske pokazuje kako zadržati mlade u ruralnim mjestima

Svi

U malom bugarskom gradu Strelči članstvo u gradskoj knjižnici za studente je besplatno, kao i javni bazen koji se nalazi u gradu. Igralište i rekreacijski dio, kao brojni drugi sadržaji, također su besplatni za studente.

Na Facebook stranici NGO-a iz Čakovca Association Strive! objavljen je prvog lipnja još jedan Erasmus+ projekt. Tema projekta – Europski forum mladih o ruralnim područjima, a mjesto održavanja mjesto Strelča, oko 100 kilometara istočno od Sofije. Pročitavši infopack, odlučio sam se prijaviti online obrascem. Točno 15 dana kasnije došli su i rezultati. Odabran sam kao jedan od članova hrvatskog tima! Odmah sam dobio i poveznicu na Facebook grupu, gdje sam se upoznao s ostalim članovima tima i gdje smo mogli planirati put. Morali smo biti brzi jer je prvi dan projekta bio 2. srpnja.

Nakon pakiranja kofera, došlo je vrijeme da se krene. Prva postaja, Aerodrom Nikola Tesla u Beogradu, s kojeg smo imali direktni let za Sofiju. U Sofiju smo sletjeli nakon sat vremena leta, odakle smo se metroom uputili prema centru grada. Mjesto sastanka s organizatorima projekta bila je South Bus Station. Od tamo, zajedno s ostalim sudionicima, uputili smo se prema mjestu održavanja našeg projekta u mjestu Strelča. Strelča je mali grad u Bugarskoj s oko 4 200 stanovnika. Došavši u hotel, smjestili smo se u svoje sobe te smo večer proveli u razgovoru s drugim sudionicima na projektu iz Italije, Španjolske, Rumunjske i Latvije.

FOTO: Association Strive

Prvog dana imali smo predstavljanje organizacije koja nas je ugostia u Bugarskoj i koja je organizirala projekt. Također, prošli smo i kroz neka osnovna pravila projekta te strahove i očekivanja koja imamo prije početka programa. Program za taj dan završili smo raznim igrama za upoznavanje. U radionicama “Moje ruralno područje” i “Da sam ja gradonačelnik…” naučili smo neke zanimljivosti o ruralnim područjima zemalja koje su sudjelovale na projektu te o postupcima i kriterijima ruralnog razvoja koji bi nama bili važni da smo u ulozi gradonačelnika nekog grada.

Posjetom lokalnih OPG-ova koji se bave proizvodnjom ulja od ruža vidjeli smo i naučili kako oni uspijevaju i da im u svemu umnogome pomažu grad/općina u kojoj se nalaze. OPG koji smo mi posjetili proizvodnjom ruža bavi se već preko 10 godina, a posjeduje i vlastitih 12 hektara nasada ruža.

Također, razgovarali smo i s gradonačelnikom toga grada, od kojega smo mogli čuti što oni rade kako bi zadržali mlade u ruralnim mjestima te izbjegli situaciju gdje mladi bježe u veće gradove u Bugarskoj (Sofija, Plovdiv…). Članstvo u gradskoj knjižnici za studente je besplatno, kao i javni bazen koji se nalazi u gradu. Igralište i rekreacijski dio, kao brojni drugi sadržaji, također su besplatni za studente. Neki će možda reći da to i nije nešto, ali meni osobno važan je trud, a to je definitivno vidljivo.

FOTO: Association Strive

Nakon mnogih naučenih stvari, došlo je vrijeme i za rastanak. Nakon posljednje zajedničke večere na projektu uputili smo se prema klubu gdje smo zajedno uživali i pričali o tome kako je 6 dana, koliko je projekt trajao, stvarno prebrzo proletjelo. Odlučio sam ostati u Sofiji još jedan dan nakon projekta kako bih bolje upoznao ovaj grad te ga malo detaljnije razgledao. Zadnji dan odlazim na aerodrom, ulazim u avion. Polijećemo, gledam i pozdravljam Sofiju iz zraka. Do neke druge prilike, do nekog drugog Erasmus+ projekta.

Komentari na članak

Vezani članci

Let avionom

Razmjena mladih

Rad na stvaranju Erasmus+ projekta na Kanarima ovog rujna

Mladi, osobe koje rade s mladima i stručnjaci različitih profesija okupit će se ovog rujna na Kanarima te će zajedno izrađivati Erasmus+ projektne prijave.

Informiranje - pravo mladih

SIK-ov projekt

Održan okrugli stol o položaju mladih u Hrvatskoj

Pred tridesetak mladih o problemima ove skupine danas govorili su predstavnici Ekonomske klinike, Instituta za razvoj obrazovanja, zagrebačkog ogranka AIESEC-a te SIK-a.

Trg bana Josipa Jelačića perspektiva

Projekt davanja državnih stanova u najam

U Zagrebu od jeseni dostupni državni stanovi za 980 kuna

Isti projekt već je zaživio u Osijeku, a u budućnosti bi mogao i u Splitu. Provodi se u suradnji s Agencijom za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN).

https://www.facebook.com/940362292643701/photos/gm.784268495103825/1888834101129844/?type=3&theater

Studentski zbog Građevinskog fakulteta u Rijeci

Sudionicima ovogodišnje Građevinijade u Bugarskoj opravdani izostanci s predavanja

Za sudjelovanje u novom izdanju Građevinijade studenti geodezije i građevine riječkog Sveučilišta prijaviti se mogu do 10. travnja, na što će potrošiti samo 165 eura. A posebnim će ih pravilima i fakultet dodatno potaknuti na odlazak.

Bez veze nije bezveze

Bez „veze" nije bezveze

Studenti u borbi protiv korupcije

Projekt je pokrenut od strane studentske udruge eSTUDENT, a stavlja naglasak na istinske vrijednosti u životu, budućnost pojedinca u vlastite ruke i pretvara put do uspjeha „preko veze" u „bez veze".