Vodič za brucoše

FOTO: Upoznajte Savu, najveći studentski dom u Hrvatskoj

Dvanaesti paviljon i Golfara
Pogledaj fotogaleriju
Dvorište
Soba
Soba
Peti paviljon
Menza

+6

Sava, dakle, nudi sve što jednom studentu treba – jeftin smještaj, hranu i zabavu. Aha, da, i uvjete za učenje i akademsko obrazovanje.

Rijetko koji zagrebački student nije, barem nakratko, iskusio čari koje nudi Studentski dom Stjepan Radić, popularna Sava. Najveće studentsko naselje u Hrvatskoj dom je više od četiri tisuće studenata i često ga se naziva pravim studentskim gradom. Kako je u ponedjeljak objavljen natječaj za smještaj u studentskim domovima, možda će baš Sava postati vaš novi dom.

Kao što mu i samo ime govori, dom je smješten uz savski nasip, zapadno od Jadranskog mosta, a odmah preko puta se nalazi Sportski park Mladost. U neposrednoj blizini je Kineziološki fakultet, tako da dobar dio stanovništva Save čine studenti kineziologije. 

Studentsko naselje sastoji se od 12 paviljona. 1., 2., 3., 4., 7., 8. i 9. paviljon poznati su pod nazivom stari paviljoni. Ironično je što su od ove godine upravo ti paviljoni najnoviji jer su obnovljeni tijekom jeseni. U ovim paviljonima su sobe najmanje i u njima se nalaze stol, krevet, ormar, police i hladnjak. WC u starim paviljonima dijeli čitavo krilo, otprilike 50 ljudi. Upravo je taj WC razlog zbog kojeg je mnogima život na Savi odbojan, ali na takav se sistem brzo može naviknuti. Ipak, čistačica čisti tuševe i WC-e svako jutro pa nikad nisu toliko prljavi ako su stanari korektni. Cijena ovih soba prije obnove domova bila je 200 kuna, a sad se popela na 375 kuna.

Sobe u 5. i 6. paviljonu trenutno su najjeftiniji smještaj na Savi mjesečna stanarina je 300 kuna. Te sobe, pogotovo njihove kupanonice, nisu u najboljem stanju i uskoro bi se trebale obnavljati. U tim paviljonima dvije sobe dijele kupaonicu koju moraju samostalno čistiti. Kao i ostali paviljoni, 5. i 6. sadrže učionicu skromnog kapaciteta te čajnu kuhinju. 

11. i 12. paviljon funkcioniraju po onoj staroj: Kol'ko para, tol'ko muzike. Velike i nove sobe, kuhinjica i kupaonica koju dijelite sa stanarima druge sobe te mogućnost hvaljenja da ste u elitnom paviljonu mjesečno koštaju 600 kuna. U tim paviljonima, obično u prizemlju, smještene su osobe s invaliditetom te strani studenti.

Osim smještajnih kapaciteta, Sava nudi puno više. U samom domu nalaze se čak tri menze i slastičarnica. Dvije menze su normalne, dok treća nudi brzu hranu. U istom objektu u kojem su menze nalazi se i Kino Forum, plesna dvorana te prostor za vježbanje glazbenih instrumenata. U prizemlju 11. paviljona je teretana, za koju se uz iksicu možete prijaviti za 125 kuna mjesečno. Zanimljiv dodatak koji je dom dobio nakon obnove je i potpuno novo nogometno igralište, na kojem mogu igrati besplatno svi koji žele, ali uz prethodne konzultacije s upravom. U prizemlju 12. paviljona nalazi se skladište, frizerski salon, kopiraonica te praonica rublja. 

Okruženje savskog doma idealno je za izgubiti godinu, nevinost ili mjesečni džeparac. Sava je naprosto okružena zanimljivim sadržajima koji mogu lako baciti učenje u drugi plan. U neposrednoj blizini doma nalaze se četiri veća kluba Roko, InBar, Best i Žabac te nevjerojatna koncentracija kafića na malom prostoru. U blizini Save također se nalazi i nekoliko kockarnica i kladionica, kojih je ipak danas nešto manje nego prije. Savski šmekeri rado će se pohvaliti da su ih oni zatvorili svojom lucidnošću pri igranju norveške druge lige, ali takva priča u najmanju ruku ne drži vodu. Nerijetko se dogodi da ponuda u menzi ne bude dovoljno dobra. Zato je tu uvijek okretište Savski most, na kojem se može jeftino i relativno dobro nahraniti u nekom od brojnih fast foodova.  

Sava je vjerojatno najsportskiji studentski dom u Hrvatskoj. Osim spomenutog Kineziološkog fakulteta koji se nalazi u blizini, preko puta doma je Sportski park Mladost u kojem se možete okušati u raznim sportovima, od plivanja preko košarke i nogometa, sve do tenisa i odbojke. 

Sava, dakle, nudi sve što jednom studentu treba jeftin smještaj, hranu i zabavu. Aha, da, i uvjete za učenje i akademsko obrazovanje. Šalu na stranu, stvaranje uvjeta za učenje možda je najteži dio života u studentskom domu koji si čovjek mora sam izorganizirati. Na Savi su večeri poprilično bučne. Okruženje diskotekama i stanovanje s 4000 mladih ljudi sigurno nisu idealni uvjeti za rad. No, tu dolazi do izražaja vaš karakter i želja da iskoristite pravo na studiranje koje ste zaslužili. Balansiranjem zabave i ozbiljnosti možete najbolje iskusiti život u ovom studentskom domu. Kako Sava izgleda, možete vidjeti u našoj fotogaleriji.

Komentari na članak

Vezani članci

Predstava "Igra Gordogana"

Projekt Teatra K.

Besplatno na premijeru „Igre Gordogana”, studentskog kazališnog projekta

Kazališna sekcija Kluba studenata komparativne književnosti Teatar K. pripremila je novi projekt koji će se besplatno prikazati u Kinu Forum.

FOI - zgrada fakulteta

Fakultet organizacije i informatike

FOI: Stariji studenti postaju mentori brucošima

Projekt „Buraz“ zasniva se na dobrovoljnom mentorstvu studenata viših godina FOI-a koji svojim savjetima i iskustvom pomažu mlađim kolegama kako bi se lakše snašli na fakultetu.

Rektorat

Sveučilište u Rijeci

Riječki studentski zbor organizira kamp za brucoše - a ove godine je i jeftiniji!

Projekt po treći puta organizira Studentski zbor Sveučilišta u Rijeci, a cilj mu je olakšati prilagodbu novoupisanih studenata na novu sredinu.

Diplomanti slušaju predavanje

Mislav Šljivac

Što smo sve kao studenti izgubili

Jedino pravo nam je šutjeti i što prije završiti svoj studij, pa se udaljiti u zemlje Zapadne Europe, Amerike, Kanade. Jer, kako se naši vlastodršci ponašaju prema nama? Shvaćaju li zašto ovom društvu neće biti tako svijetla budućnost?

Obnovljeno Cvjetno

Sveučilište u Zagrebu

Predstavljen projekt rekonstrukcije studentskih naselja, najavljena obnova preostalih paviljona

Na „Europskom tjednu“ kao jedan od projekata koji su svojom uspješnom provedbom dali doprinos razvoju lokalnih zajednica predstavljen je i projekt rekonstrukcije zagrebačkih studentskih domova.