Vodič za brucoše

FOTO: Jedan, ali vrijedan – studentski dom u Zadru

studentski dom u Zadru
Pogledaj fotogaleriju
studentski dom Zadar, unutrašnjost sobe
unutrašnjost studentskog doma u Zadru
izgled kupaonice u studentskom domu Zadar
unutrašnje dvorište, studentski dom Zadar
studentski dom u Zadru

+2

Provjerite kako izgleda i koje su prednosti boravka u jednom od najmanjih studentskih domova u Hrvatskoj.

Jedini zadarski studentski dom smjestio se na kućnom broju 24d u ulici Franje Tuđmana. Svjetloružičastu zgradu doma primjetit ćete u dvorištu Novog kampusa Sveučilišta u Zadru.

Dom može primiti samo 206 studenata u 18 trokrevetnih i 76 dvokrevetnih soba, što ga čini jednim od najmanjih studentskih domova u Hrvatskoj. Nažalost, kapacitet doma premalen je u odnosu na broj studenata Sveučilišta. Pitanje dodatnog smještaja pokušava se riješiti već godinama, no ovaj je dom (uz učenički dom Zadar koji svake godine primi manji broj studenata) zasad jedina jeftinija smještajna opcija zadarskim studentima. Zbog turizma i lokacije, cijene najmova stanova i režija u Zadru često su iznad mogućnosti prosječnog studenta. Mjesečna stanarina u domu iznosi 300 kuna, što je i više nego prihvatljivo.

Sobe zadarskog doma u skorije vrijeme nisu uređivane pa se u njima nalazi nešto stariji namještaj. Madraci za spavanje, jastuci i popluni prije par godina zamijenjeni su novima, što je tadašnje stanare oduševilo. Zbog manjeg broja studenata, lakše je i kontrolirati stanje soba, zbog čega ih je većina poprilično dobro očuvana, unatoč starosti namještaja. Jedan od razloga inzistiranja na dobrom održavanju soba zasigurno je i turizam. Naime, preko ljeta se sobe iznajmljuju turistima te dom funkcionira kao hostel. Većina soba ima svoju kupaonicu, dok ju manji broj soba mora dijeliti (4 osobe po kupaonici).

Osim soba za spavanac, u sklopu zgrade doma nalaze se i dvije multimedijalne dvorane (koje studenti koriste kao učionice), dvije TV dvorane (koje studenti češće koriste za učenje nego za gledanje TV-a), informatički kabinet, praonica te tri čajne kuhinje (jedna u prizemlju, dvije na katu). Unutrašnje dvorište, popularna Kocka, opremljeno je žicama za sušenje rublja.

Kako studentski dom preko ljeta posluje kao hostel, studenti koji ostvare pravo na dom, u njemu mogu boraviti od 1. rujna do 15. srpnja. Zbog zasebnih kupaonica (a i nedostatka katova), nema podjele na muške i ženske katove.

Portiri formalno postoje u svim domovima, no oni u Zadru čak i imaju neku funkciju. Na ulazu u dom jedan portir se nalazi 0-24, svakim danom, što je super ako vam zatreba njihova pomoć. Ipak, ako želite nekoga neprijavljenog prošvercati unutra, upadate u probleme.

Iako u ovom domu teško možete doživjeti studentski život kao u velikim zagrebačkim ili splitskim domovima, no on ipak ima svoju dušu. Ako ga izaberete za svoj dom tijekom studiranja, bit će vam mjesto stvaranja lijepih uspomena i dugogodišnjih prijateljstava.

Komentari na članak

Vezani članci

Gerard Pique

Druga strana nogometa

FOTO: 10 najzgodnijih nogometaša s ovogodišnjeg Eura

Na ovogodišnjem Euru žene su mogle vidjeti puno više od samog nogometa. Puno je tu novih, lijepih lica koja su zaslužila postati dijelom najzgodnije momčadi.

Rijeka Tattoo Expo

Rijeka Tattoo Expo

FOTO: Umjetnost tetoviranja oduševila Riječane

Od 11. do 13. prosinca u Rijeci je održana peta internacionalna konvencija tetoviranja. Tatto umjetnika bilo je iz cijele regije, a natjecali su se u više kategorija, ovisno o vrsti tetovaže i njenoj temi.

Advent

Ususret blagdanima

FOTO: Advent u Zagrebu

Centar metropole živjet će u blagdanskom, veselom, raspoloženju. Kuhano vino, kobasice i fritule samo su dio onoga što se sve može naći i vidjeti na ovogodišnjem adventu.

Studentski dom u Varaždinu

Studentski dom u Varaždinu

Tehnološke inovacije ispred studentskog doma koje stoje na raspolaganju varaždinskim studentima

Studentski dom u Varaždinu jedan je od najmodernijih u ovom dijelu Europe. A tom su statusu doprinos dale i tehnološke inovacije koje studenti maksimalno i vrlo rado koriste.

Okupljeni studenti 2

Palili su lampaše i svijeće

Studenti odali počast „preminulom“ standardu

Cilj ovog prosvjeda je bio na ironičan i simboličan način dati javnosti do znanja u kakvom je stanju studentski standard te pokazati kako su studenti kritična masa koja neće dopustiti da svijet prolazi mimo njih.