Putovati na budžetu

FOTO: Ako želiš putovati i ne znaš otkud početi, donosimo nekoliko destinacija za tebe!

Putovanje, vlak, kolodvor
Pogledaj fotogaleriju
Sofija, Bugarska
Thailand
Mexico City, Mexico
Cartago, Kostarika
Bogota, Kolumbija

+6

Kaže se kako kroz putovanja najviše učimo. Što o nama samima, a što o drugim kulturama. Putovanja nas čine otvorenijima za nova iskustva pa čak i jačaju imunitet. Ako se pitaš kako i gdje putovati na studentskom budžetu, moguća rješenja te očekuju u članku.

U modernom svijetu današnjice nikad se nije lakše putovalo. Prijevozna sredstva, informacije, opcije te ideje gotovo su na svakom kutku. Broj samih putničkih agencija i njihovog poslovanja s godinama sve više raste jer potrošači postaju svjesni svih povlastica koje nam putovanja donose.

Putovanja potiču kreativnost, osobito u snalaženju, bude želju za učenjem novih stranih jezika, proširuju perspektivu gledanja na pojedine društveno-političke događaje te unose osjećaj osobnog ostvarenja u život pojedinca. Destinacija je mnogo, no one pristupačnije ipak zauzimaju tron kao bolja opcija.

Za lakše snalaženje informiranost je temelj. U moru informacija koje nam nudi Internet lako je saznati gdje se nalaze pojedine atrakcije i kako efikasno do njih doći. Također brojni vodiči, putopisi pa i iskustva drugih putnika mogu doprinijeti ugodnom boravku. U samom mjestu za što autentičniji boravak umjesto organiziranih vodiča dobro je pitati lokalno stanovništvo koje ipak zna ponešto više o tome gdje se, primjerice, dobro i jeftino jede.

Donosimo vam nekoliko studentskom budžetu pristupačnih lokacija u Europi, ali i svijetu.

Bugarska

Bugarska se smjestila u jugoistočnoj Europi čiju granicu prati rijeka Dunav. Glavni grad Sofija vrlo je poznata turistička destinacija ne samo po svojoj ljepoti već i po gostoljubivosti. Smještaj u glavnom gradu može se naći za cijenu od oko 6€, obrok za 5€ dok javni prijevoz iznosi 0.5€.

Češka

Češku krase mnogi prekrasni gradovi puni šarma i zanosne arhitekture. Osim glavnog grada Praga, Češki Krumlov idealna je destinacija. Gradsku jezgru okružuje rijeka koja upotpunjuje bajkovit osjećaj grada. Cijene se kreću od 9€ za smještaj do 6€ za hranu i 1.4€ za javni prijevoz.

Poljska

Poznata kao budget friendly destinacija koja, osim glavnog grada Varšave, turiste privlači južno smještenim Krakovom. Sadržaja u bivšem glavnom gradu ne jenjava te se smještaj može naći za 8€, hrana u prosjeku za 5.5€ te javni prijevoz za 0.5€.

Slovačka

Bratislava je poznata destinacija, ujedno i najveći grad Slovačke. Osim što sam grad krase mnoge ljepote, iz njega je vrlo lako doći do Austrije (4 km) i Mađarske (13km). Smještaj u ovom slovačkom dragulju iznosit će 8€, hrana oko 7€ te javni prijevoz 0.7€

Latvija 

S izlazom na Baltičko more ovu zemlju krase mnoge turističke atrakcije, a kao najpoznatije odredište uzima se glavni grad Riga. U samoj Rigi lako se mogu naći jeftini hosteli s cijenom od 8€, hrana također za 8€ te javni prijevoz za 2€. Najveći izdatak definitivno jest samo putovanje budući da Riga i nije toliko blizu.

Kolumbija

Zemlja koju krasi velika geografska raznolikost, od Anda do Karipskog mora i Amazone. Šarolikog je stanovništva s raznim kulturološkim utjecajima, a uz to veže ju povijest, ali i sadašnjost isprepletena carstvom kokaina. Ova mistična i posebna zemlja čini se kao idealna destinacija uzevši u obzir da je prosjek dnevnog smještaja 12$, hrane također 12$, dok je javni prijevoz 2$, a poznate atrakcije oko 8$.

Kostarika

Smještena u Središnjoj Americi, omeđena Tihim oceanom i Karipskim morem nalazi se Kostarika. Glavni grad joj je San Jose, a službeni jezik španjolski. Većina turističkih atrakcija svodi se na adrenalinske sportove i uživanje u prirodi uz rajske plaže. Smještaj prema glavnom gradu na dnevnoj bazi iznosi 12$, prijevoz oko 2$, hrana 23$, dok poznate atrakcije iznose okvirno 10$.

Meksiko

Ako tražiš raznolikost, Meksiko je zemlja za tebe! Od bogatog izbora hrane, Meksiko se može pohvaliti raznolikim sadržajem od plaža do pustinja. Dnevni smještaj iznosi 2$, hrana 14$, prijevoz 1$, a atrakcije oko 7$.

Tajland
U zadnjih nekoliko godina Tajland je postao jednom od najposjećenijih atrakcija na svijetu. Krasi ga nevjerojatna prirodna ljepota isprepletena budističkim vrijednostima te raznolikošću hrane i sadržaja. Ako maštaš o slonovima, tigrovima, pješčanim plažama te ludom provodu – ovo je mjesto za tebe. Za smještaj u prosjeku trebat će ti 7$, prijevoz 2$, za hranu 5$ te razne atrakcije 4$.

Indonezija
Zemlja koja se sastoji od 17 508 otoka, smještena dijelom u jugoistočnoj Aziji i dijelom u Oceaniji. Ne manjka joj prirodnih ljepota ni zabavnog sadržaja. Za smještaj je potrebno izdvojiti oko 18$, prijevoz 0.9$, hranu 7$ te atrakcije 1$ budući da ih je velik broj besplatan.

Komentari na članak

Vezani članci

OTP banka nagrađuje studente novčanim iznosima

Nagradni natječaj

Spas za opustošene novčanike: OTP banka nagrađuje studente novčanim iznosima!

Za sve kojima su novčanici prazni, a koji trebaju printati skripte, plaćati članarine u knjižnicama i teretanama ili pak kupiti rođendanski poklon cimeru stiže dobra vijest. OTP banka, uz paket OTP Indeks i OTPeticu, 100 studenata nagrađuje iznosom do 300 kuna na Visa web prepaid kartici!

Avionske karte

Jednostavan trik za uštedu novca prilikom kupnje avionskih karata

Kupite avionsku kartu jeftinije

Osim što trebamo paziti kojom karticom plaćamo let, postoje još neki trikovi kojima možemo doći do jefitnih letova!

FlixBus

Nove autobusne linije

Zelena FlixBus mreža proširila se na pedesetak gradova

Od 1. srpnja dnevne veze iz Zagreba prema moru putnik može osigurati već za 12 eura. Stiže li pak putnik s obale u Zagreb kao jedno od glavnih čvorišta za daljnja FlixPutovanja, pruža mu se mogućnost daljnjeg putovanja u brojne europske gradove za 17 eura.

Tucan travel

Nova dimenzija putovanja

Tucan Travel avanturistička putovanja stigla u Hrvatsku

Za sve one koji bi putovali kao avanturisti, ali se ne usude, nemaju vremena za organizaciju ili pak društvo, evo prave prilike.

Predstavljanje originalnog načina promocije turističkih destinacija

Drugo izdanje splitske USE-IT mape

Predstavljanje originalnog načina promocije turističkih destinacija

USE-IT mapa je informativni, zabavni, besplatni i originalni hit među mladim putnicima i djelatnicima u turizmu. Ukoliko želite gradove doživjeti iz perspektive koju ne nude turistički vodiči, posjetite klub Quasimodo.