Ljubav i ostale ludosti

Deset faza zaljubljenosti prema mudrom Chucku Bassu

Chuck Bass

Zaljubljenost je poput droge, a kao takva ona donosi nekoliko faza "ovisnosti" kroz koje moramo prijeći prije (ne)uspjeha, a sve ih je još davno rezimirao vječni šarmer Chuck Bass.

Chuck Bass svakako je jedan od najpoznatijih šarmera s malih ekrana, a upravo je on kroz seriju Gossip Girl otkrio sve faze zaljubljenosti koje si nitko od nas ne želi priznati, čak i onda kada počinjemo shvaćati da nam slika te osobe sve više dolazi pred oči, i to na dnevnoj bazi, kao i nemogući scenariji i razgovori koje u glavi smišljamo. Teach us, master Chuck!

1. Sretneš ga/ju ne znajući (još) da ti se (i koliko) se sviđa

Naravno, to je laž, jer smo 90 posto sigurni da si itekako svjestan/svjesna da ti se ta osoba sviđa, no ono klasično "ne, ne i ne" pred drugima dovoljno puta rečeno da tvoji najbliži shvate da se unutar tvog trbuščića (ili trbuha) počinju rađati leptirići, a ovaj put nije riječ o lošoj hrani. 

2. Osjećaji se počinju razvijati

Nakon što prođeš fazu pod broj jedan gdje druge i sebe uvjeravaš da je to nemoguće i da je ta osoba uragan, a ti si tornado, i sve se pretvori u spot Rihanne i Eminnema (dva n - slučajnost? sumnjamo) - počinje se rađati prihvaćanje novonastalog "problema". Kroz neko vrijeme shvatiš da si posebno uzbuđen u prisutnosti te osobe i svaki put iznova proživiš mini srčani udar i ostaješ bez daha. Ubrzo se to pretvara u neku vrstu ovisnosti i potrebe, i dan bez te osobe zovemo ne-dan.

3. Namjerno ili nesvjesno dolazi do susreta s tom osobom

Znaš da si trebao/la skrenuti u potpuno drugom smjeru, ali s tom osobom u blizini ne postoje četiri strane svijeta, već samo centar u kojem se nalazi The One to rule your heart. Oh, sudba kleta. Znaš da ćeš u tom trenutku zakasniti na bus i ostati pet minuta duže samo da bi iskoristio/la tih 300 sekundi. Ne krivimo te, osjećaj je nezamjenjiv i imaš pravo u njemu uživati.

4. Nervoza... puno nervoze

Obrazi ti se crvene i ne možeš slagati smislene rečenice... kao da se vraćamo 20 godina unazad kada smo tek počeli učiti govoriti i kada bi drugi oko nas jedva razabirali smisao svega što "izađe" iz nas. Zaljubljenost zbilja djeluje poput jake droge koja dolazi besplatno, i za nju ne trebaš kvartovskog dilera jer - srce samo "dila osjećaje".

5. Želiš se predstaviti u najboljem svjetlu

Odjednom postaneš entuzijastična osoba koja radi na sebi i koju sve zanima jer ipak, želiš se svidjeti odabraniku svojih trenutnih (ili možda trajnih) osjećaja, fascinirati ih i ti sam/a ispasti zanimljiviji/a i svestraniji/a nego što možda jesi. Znaš da ne voliš Acu Lukas, ali koga briga ako ga on/ona voli?!

6. Počinješ se uvjeravati da i on/a osjeća isto

To je već teža faza jer kroz to uvjeravanje počinjemo analizirati svaki pokret, riječ i gestu, i u svemu nalazimo tajni znak. Stavio/la je određeni smajlić? On sigurno znači nešto više i sigurno ga ne šalje nikom drugom. Onaj osmijeh prijepodne na hodniku fakulteta? Da, sigurno je upravo tebi upućen u silnoj gomili. Nevjerojatno je koliko u tim trenucima možemo smisliti scenarija i razgovora u glavi... mogli smo već snimiti bilijun američkih teen filmova!

7. Val komplimenata

Tsunami koji se ne zaustavlja, iako bi se možda ponekad trebao. Nakon što smo si prošao/la fazu blokiranja osjećaja pa do faze gdje postaješ svjestan/na da ovo nije trenutno, počinješ se polako i nesigurno približavati osobi svojih trenutnih snova kroz neobične komplimente, dižući ga/ju na pijedestal kamo u realnom svijetu ne pripada jer tamo ne pripada nitko. Note: ništa nije dovoljno sveto da bi bilo 100%-tno.

8. Svi načini "zavođenja"

Počinješ iznenađivati samog/samu sebe raznim idejama koje ti ne bi pale na pamet da se ne nalaziš u ovoj situaciji zvanoj "zaljubljenost preko ušiju". Preko ušiju vjerojatno jer se crvenimo gdje stignemo od silne euforije i čušpajza osjećaja. Radimo stvari koje ne bismo inače radili, a sve da bismo bili barem malo bliže toj osobi, premda to značilo i sramoćenje svjetskih razmjera.

9. Naglašavamo svoje uspjehe i rad

Odjednom postajemo jako ponosni na županijsko natjecanje iz geografije u osnovnoj školi gdje smo osvojili 3. mjesto, kao i kratkotrajno bavljenje aerobikom, a sve to da bismo barem pokušali fascinirati osobu ispred sebe na dovoljno suptilan i nenametljiv način. Pritom ne budi pretjerano očit/a ili očajan/na; čak i samopoštovanje ima svoje poštovanje.

10. Vječno: Nada umire posljednja

Upravo to jedino ostaje kroz sve ove pokrete, situacije i geste - nada da će te odabranik/ca primijetiti, kao i tvoj trud, i vratiti sve to nazad kako bi i ti bio/la obasipan toliko željenom pažnjom, leptirićima u trbuhu i prirodnom drogom zvanom zaljubljenost... sve dok se ne probudimo because the night is dark and full of terrors.

Sretno, držimo fige! Imaj na umu da je uvijek vrijedno osjećaja da smo zbilja živi i da se budimo s osmijehom na licu i uzbuđenjem u trbuhu.

Komentari na članak

Vezani članci

This Side od Paradise - naslovnica

Na današnji dan

Objavljen Fitzgeraldov prvijenac kojim je dospio na onu stranu književnog raja

„This Side of Paradise”, izdan 26. ožujka 1920., prvi je roman F. S. Fitzgeralda koji mu je donio bogatstvo i status cijenjenog pisca.

"Osjećam." – destigmatizacija mentalnog zdravlja

Mentalno zdravlje

VIDEO: "Osjećam." – biti dobro da bismo bili dobri u nečemu

– Ako se zrelost određenog društva mjeri po brizi za djecu i mlade, na sjecištu obrazovnih promjena, važno je zagovarati da se mlade ljude prvenstveno i prvo nauči kako biti dobro da bi tek bili dobri u nečemu. – ističu osnivači udruge BoliMe.

Facebook logo

Korisni savjeti

Rizici korištenja Facebooka

Svakodnevno dijelimo mnoštvo informacija, slika, video materijala. Dijelimo li ih samo s pravim prijateljima ili do njih može doći bilo tko?

tolkien

Na današnji dan

Smrt pisca koji je Zemlju nastanio hobitima, vilenjacima, patuljcima i orcima

Na današnji je dan 1973. godine svijet napustio J. R. R. Tolkien i zauvijek ga zadužio svojim veličanstvenim svijetom fantastike koji je ostavio u nasljeđe. Tom prigodom donosimo manje poznate činjenice o njegovu životu.

Zagrljaj

Ines Švagelj

Dobrovoljno daleko

Nitko od nas ne kaže da je lako. Nije, nimalo. Ali ako imaš viziju budućnosti koju možeš zamisliti samo s tom osobom, ako znaš da možeš bez tog nekog, ali jednostavno ne želiš, zašto ne bi pretrpio i izdržao?