Sezona učenja

Bezbrižan prolaz preostalih kolokvija nadohvat ruke

desk

Važnije je učiti učinkovito nego učiti puno. To nije lagan zadatak, posebno kad stres i obaveze pokucaju na vrata. Stoga vam otkrivamo neobične trikove kako što bolje i kvalitetnije učiti.

O učenju čujemo kada prvi put sjednemo u školske klupe. Ako nešto radimo kroz osnovnu i srednju školu, to je definitivno učenje. U njemu smo već nepobitni prvaci kada krenemo na fakultet. Na svakom fakultetu pak postoje dvije vrste studenata – marljivi studenti i kampanjci. Vrijeme ispita, posebna sezona u životu svakog studenta, više nego ijedno drugo razdoblje u akademskoj godini razliku između studenata čini uočljivom. Ali sigurni smo da ni jednima ni drugima ne bi bilo naodmet saznati nešto novo o tome kako najbolje učiti. Kada je ispitni rok ili kolokvij blizu, svima gori pod petama. Stoga, bez obzira na to jeste li počeli učiti tri dana prije kolokvija ili ste se za njega spremali duže vrijeme, ovo su neki trikovi za učenje pomoću kojih ćete bezbrižno položiti svaki kolokvij i ispit.

1. Nekonvencionalne lokacije 

Ukratko, budite kreativni. Udobnost vašeg radnog stola ili tišina obližnje knjižnice nisu jedino što vam se nudi. Dio ljudi čak bolje pamti na lokacijama poput kafića ili parka koje možda ne bismo na prvu povezali učenjem. Učenje u prirodi, posebice sa stilom učenja pitanje – odgovor, u nebrojenim se studijama pokazalo kao bolje nego standardna mjesta za učenje. U prirodi je naša pažnja usmjerenija, a raspoloženje bolje, što samim time smanjuje i osjećaj dosade i frustriranosti. Dakle, ako ste zapeli, a vani je lijepo vrijeme – promijenite lokaciju. 

FOTO: Pixabay

2. Gledajte na sat

Znanstveno je dokazano da je bolje ići u krevet rano i učiti tijekom dana, stoga ako kolokvij nije baš sutra, odite leći. Materijal koji učimo dulje bolje ostaje u našim glavama kada smo naspavani i ponavljamo gradivo dok sunce vani grije. Dodatan savjet je da ako imate vremena ponovo pročitate i ponovite bilješke s predavanja u istom danu kada je to predavanje bilo. Dakle nakon što se vratite s fakulteta, prelistajte bilježnicu ili bilježnice od tog dana, nemojte ih samo pospremiti. 

FOTO: Pixabay

3. Previše podvlačanje ne pomaže

Svi smo ponekad htjeli biti produktivni, ali nekako nam se iskreno i nije dalo, i što smo onda napravili? Išli smo podvlačiti tekst u literaturi za ispit, iskreno vjerujući kako ističemo samo ono bitno, samo kako bismo kasnije završili sa stranicom papira koja izgleda kao slikovnica. Podvlačenje markerom znanstvenog dokazano ne pomaže. Zapravo stvara previše fokusa na previše detalja koji su nekad posve nebitni. Cilj je učenja razumjeti koncept, a ne znati hrpu nepovezanih činjenica iz istog predmeta. Kako biste manje bojali stranice svoje knjige, bilježnice ili skripte, mogu pomoći umne mape. One će vam pomoći da uočite ono najvažnije i lakše u glavi stvorite poveznice između činjenica koje morate naučiti. Ako pak zbilja volite podvlačiti, radite to umjereno i u različitim bojama. Jedna boja za naslove poglavlja, druga za podnaslove, treća za činjenice, četvrta za godine – pomaže vam lakše razlikovati bitno od nebitnog. 

FOTO: Pixabay

4. Više od samo čitanja

Čitanje udžbenika neće pomoći. Da, dobro ste pročitali. Beskorisno je samo nezainteresirano čitati udžbenik i to brzo shvate svi koji su prije bilo kojeg ispita proveli rekordan broj sati ispred knjige, samo kako bi se iznenadili koliko toga ne znaju kada ostanu sami s tim strašnim komadom papira – ispitom. Čitanje je pasivno, ne može učvrstiti činjenice u našoj glavi. Stoga prepisujte najvažnije činjenice u posebnu bilježnicu ili na laptop, pokušajte na glas sami sebi objasniti neki pojam iz knjige, testirajte sami sebe jednim testom prije pravog testa. Sve to pomoći će vam savladati gradivo, ali i pokazati koje činjenice još ne znate.

FOTO: Pixabay

5. Hoeffstadterov zakon

U ovom videu naći ćete deset dodatnih savjeta o tome kako učiti. U njemu se spominje Hoeffstadterov zakon koji kaže kako će vam za nešto uvijek trebati više vremena nego što ste mislili. Dakle, uzmite ovo u obzir kada planirate početak svog učenja te počnite prije nego ste namjeravali. Tako ćete zasigurno imati dovoljno vremena za sve gradivo koje trebate znati. 

6. Koristite intuiciju

Ponekad sami sebi ne dajemo dovoljno priznanja. Ako ste odlazili na predavanja i seminare, vremenom upoznali svog profesora ili profesoricu i sada prelazite zadanu literaturu, pokušajte intuitivno pretpostaviti što bi se moglo naći u kolokviju ili ispitu koji je pred vama. Sigurno ćete pravilno odrediti koje su činjenice zbilja najbitnije. Neke će se informacije sigurno isticati – ili zato što su o njima napisana dugačka poglavlja u knjizi ili zato što ste primijetili da se profesor često na njih referira. Dobro naučite takav materijal.

FOTO: Pixabay

Svi ovi savjeti zasigurno dolaze prekasno za neke od vas jer kolokvij je sutra, a vi još pokušavate shvatiti odakle početi, stoga imamo i dodatne savjete za kampanjce:

  1. dobro proučite silabus – ako znate točno što treba naučiti, nećete trošiti vrijeme prebirući po ogromnoj literaturi
  2. napravite raspored – važno je znati kojim ćete redoslijedom učiti lekcije iz predmeta
  3. prilagodite se – ako vam život omete raspored učenja, ne dajte se smesti i učite svaki dan do ispita, bez obzira na iznenadne druge obaveze
  4. napravite pauzu – umor će vas u jednom trenu sigurno dostići, pokušajte učiti 50 minuta, a onda odmoriti 10 ili u nekom drugom intervalu za koji ste shvatili da vam odgovara
  5. jedite zdravo – nezdrava hrana ili preskakanje obroka samo će vam našteti, vaše je tijelo već pod stresom, vodite računa o njemu

Svi smo nekad u takvoj situaciji iz raznoraznih razloga te smo sigurni da ne postoji osoba koja nije kampanjski učila barem za jedan ispit. Tako da, ne predajte se još. Gotovo je tek kad predate ispit, dotad još ima nade. 

Komentari na članak

Vezani članci

Simpozij "Politička kom"

Udruga studenata komunikologije

Simpozij na temu "Politička komunikacija u predizbornoj kampanji"

Simpozij "Mediji na drukčiji način" održat će se na Znanstveno-učilišnom kampusu Borongaj 5. svibnja, u dvorani Zagreb u 10 sati. 

Studoku

STUDOKU

Dođite na projekcije najboljih studentskih dokumentaraca sezone

STUDOKU počinje u 18:30, a prikazat će se filmovi "Feniks" (20') Katarine Škaro i "Petite Ballerine" (20') Renate Šimić, Ivana Granića i Mateja Đuzela. Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, u 20:00 održat će se svečana projekcija dokumentarnog filma „Mijenjamo realnost“ (50'), studentica novinarstva Anje Stanko, Matine Tenžere i Marije Žužak.

Studenti u učionici

Početak nove akademske godine

Sedam pravila koja morate usvojiti kada postanete studenti

Brucoši, ovo je članak za vas! Pročitajte koja pravila profesori očekuju da znate već u prvim danima faksa i uštedite si vrijeme!

Alan Turing-skulptura

Na današnji dan

Umro Alan Turing, matematički genije i jedan od najzaslužnijih znanstvenika za dešifriranje poruka Enigme

Smatra se da je Alan Turing svojim radom doprinio skraćivanju Drugog svjetskog rata za najmanje godinu dana te time spasio milijune života.

sidd

Intervju s Primožem iz Siddharte

„Pjesme te najviše dodirnu kad si tinejdžer"

Gitarist Siddharte, Primož Benko, otkrio nam je kako je došlo do albuma „Infra“ i „Ultra“ povodom dvadesete godišnjice benda, kako je došlo do pjesme „Strele v maju“ s Urbanom, na kakvim mjestima nastupaju, što će pripremiti za publiku u Tvornici i još mnogo toga.