Objavljen „Happy Machine"

Besplatno „skinite" novi album Dubioze

Dubioza Kolektiv Koncert

– Čak i ako ne uspijemo, barem imamo „sretnu mašinu” da u njoj utopimo svoju tugu. – kažu izvođači grupe Dubioza kolektiv povodom izdanja svoga sedmog studijskog albuma.

Gotovo tri godine nakon Apsurdistana, službeno je objavljen sedmi studijski album benda Dubioza Kolektiv, Happy Machine. Inspiraciju za Happy Machine grupa je crpila iz događaja u protekle dvije godine – od protesta u istanbulskom Gezi parku (All Equal), uhićenja osnivača The Pirate Bayja (Free.mp3), sirijske izbjegličke krize i sramotnog europskog odgovora na nju.

Album donosi suradnje s Manu Chaom, Benjijem Webbeom iz Skindreda, talijanskim trubačem i pjevačem Royjem Pacijem, Punjabi artistom imenom BEE2, katalonskim ska-rumba bendom La Pegatina i Dzambom Agusevim, trubačem iz Makedonije. Sve pjesme su napravljene na engleskom, španjolskom, talijanskom i Punjabi jeziku.

Sretna mašina je, jednostavno rečeno, balkanska naprava za pečenje rakije. Ova lokalna vatrena voda pravljena je u brojnim selima u cijeloj regiji. Djedovi su imali svoj tajni recept za nju, bake su popile čašicu svako jutro za zdravlje Ispijanje svježe vruće rakije direktno iz „sretne mašine” izazivalo je trenutnu sreću i ostale efekte slične LSD iskustvima (primjerom opisano u videu No Escape). Međutim, posljednjih godina ta stara tradicija je zabranjena od strane EU, iziskujući posebne dozvole za proizvodnju čak i najmanjih količina, namjenjenih za nekomercijalnu, osobnu upotrebu.

– Mislili smo da bi moglo pomoći ako objasnimo u detalje ljudima kako sastaviti „sretnu mašinu” pa smo stavili plan na „cover” albuma. – ističu članovi Dubioze.

Ovaj album je zov za slobodom u svakom obliku – slobodom govora, kretanja, ideja, znanja i borbe običnih ljudi za slobodu od bezobzirnih otimača. Dostupan je na besplatnom downloadu na službenoj mrežnoj stranicikoja je već nekoliko puta pala zbog velike potražnje i opterećenosti servera.

 

 

 

Komentari na članak

Vezani članci

The Doors

„Feast of Friends”

Dokumentarni film o legendarnoj grupi The Doors ugledat će svjetlo dana 11. studenog

Dokumentarni film o ljetnoj turneji 1968. godine legendarne grupe The Doors napokon će ugledati svjetlo dana, objavio je The Rolling Stones.

Just Rock 'n' Read Tolkien

Udruga iTHEom

„Just Rock 'n' Read Tolkien” – književno-glazbena poslastica

Udruga iTHEom priprema predavanje, razgovor i slušaonicu o međusobnoj isprepletenosti glazbe i književnosti.

Kaseta staro

Od Walkmana i Discmana do pametnog telefona

Prijenosni uređaji za slušanje glazbe nekad i danas

U članku otkrijte koji su bili prvi prijenosni uređaji za slušanje glazbe, kako su se razvijali i kako izgledaju danas. Što nas očekuje u budućnosti, možemo samo nagađati.

Glazbenici koji su studirali

Zvijezde glazbene scene su također jednom studirale - pogledajte što!

Pjevajući studirali - 9 poznatih glazbenika s diplomom

Što Chris Martin, Lil Wayne, Lana Del Rey i Diplo imaju zajedničko? Svjetsku slavu? Pjevačku karijeru? Sve to, ali i to što su svi oni studirali!

Vozimo te za dz

„Vozimo te za DŽ"

Besplatan autobus prevozi festivalce s Motovun Film Festivala na SuperUho u Primoštenu

S ciljem da svojim gostima osiguraju bezbrižno uživanje, organizatori filmskog festivala u Motovunu i glazbenog SuperUha u Primoštenu ove godine udružuju snage.