Slobodno vrijeme

7 stvari koje svaki brucoš mora napraviti kada dođe u Zagreb

Zagreb

Donosimo ti popis edukativnih i zabavnih ideja za provođenje slobodnoga vremena u Zagrebu.

Stigao si u Zagreb, upoznao dom, okolinu i fakultet i sada bi se želio upoznati sa širom okolicom grada. Donosimo ti popis ideja koje možeš iskoristiti kako bi popunio svoje slobodno vrijeme i bolje upoznao i doživio grad u kojem studiraš.

  1. Čuti pucanj topa u podne

Jedan od glavnih simbola Zagreba Kula je Lotrščak koja je smještena na Gradecu na Strossmayerovu šetalištu. Grički top označava sredinu dana od 1877. godine, a poznata je i legenda o tome kako je pucanj topa otjerao turski tabor.

  1. Otići na Dolac

Svaki bi brucoš barem jednom dok markira predavanja trebao otići na najpoznatiju zagrebačku tržnicu. Različite boje, mirisi i okusi pružit će ti drugačiji i živopisniji pogled na grad. Ljubav ide kroz želudac. Probaj malo zagrebačkog sira.

  1. Kupiti pušlek cvijeća

Pri povratku s Dolca prošeći Splavnicom i kupi pušlek cvijeća osobi koju voliš. Nećeš se moći odlučiti koji je pušlek cvijeća ljepši, a i cijene su najpovoljnije u gradu.

  1. Ući u prvu tresku

Treska je zagrebački naziv za tramvaj. Dogovori se s prijateljima, uđite u prvu tresku koja se pojavi na stanici i krenite u ovu malu avanturu upoznavanja Zagreba. Kako bolje upoznati neki grad, nego tako da se nađeš u nekom njegovom nepoznatome dijelu i spontano kreneš upoznavati njegove ljepote.

  1. Planinariti

Ako ostaneš u Zagrebu preko vikenda, a nemaš dogovorenih planova, otiđi na Zagrebačku goru. Osim što ćeš se prošetati i udahnuti svježi zrak, možeš posjetiti i Medvedgrad, informirati se o Crnoj kraljici, popiti vodu sa sljemenskih izvora te se popeti do vrha Sljemena.

  1. Istražiti stari Zagreb

Pogledaj film Tko pjeva, zlo ne misli, otiđi na Gornji grad te obiđi najpoznatije dvorište iz filma koje se skriva na adresi Basaričekova 11. Prošeći starim ulicama i istraži gdje su živjele brojne povijesne osobe naše zemlje.

  1. Posjetiti Muzej grada Zagreba

Zašto? Zato što u tome gradu studiraš. Zato što je to muzej posvećen glavnom gradu tvoje zemlje. Zato što je zabavan i možeš mnogo toga naučiti. Zato što možeš vidjeti dijelove nekadašnje zagrebačke katedrale. Zato što možeš vidjeti jedinog hrvatskog Oscara. Zato što si student i imaš popust na ulaznicu.

Nadamo se da ti se svidjela barem jedna od navedenih ideja i da ćeš ju uskoro isprobati i javiti nam dojmove. Također nam javi ako imaš neke vlastite originalne prijedloge koje nismo naveli.

Članak je nastao u sklopu projekta Informiranje – pravo mladih koji se provodi uz financijsku potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Komentari na članak

Vezani članci

EUGEN 2017

Međunarodni skup

Zahvaljujući RGN-ovcima, zaljubljenici u geologiju okupljeni na Mrežnici

Hrvatska je ove godine ugostila preko 100 geologa iz 10 različitih država na novom izdanju međunarodnog skupa EUGEN. Studentice Ana Kamenski i Valentina Kocijan mjesecima su predano radile na ovome projektu i čvrstom rukom vodile cijeli organizacijski tim.

One Tree Hill 1

Zanimljivi detalji o seriji i glumcima

15 detalja koje niste znali o „One Tree Hillu"

Sjećate li se Lucasa, Nathana, Haley, Peyton i Brooke? Ako je odgovor potvrdan, pogledajte listu stvari koje možda niste znali o njima i o popularnoj seriji.

mamurluk

Proklet bio alkohol

Zašto s godinama sve teže podnosimo mamurluk?

Zašto je sve lakše kada smo mladi? Odgovor potražite u tekstu.

Djed Mraz

Što studenti ne vole?

6 stvari o Božiću koje studenti ne vole

Dok je za većinu ljudi Božić magično doba godine u kojem nas obuzima veseli blagdanski duh, ovo vrijeme slavlja ponekad ne mazi studente. Donosimo vam šest stvari koje studenti ne vole u vrijeme Božića.

SCZG izvana

Studentski centar u Zagrebu

Objavljen natječaj za smještaj u studentske domove

Tekst natječaja, pravilnik i obrasce natječaja možete pogledati na stranici Studentskog centra Zagreb, a novost je ovogodišnjeg postupka prijave obavezna prijava online putem.